Σαν σήμερα 14 Απριλίου – Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 14 Απριλίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων (Ο΄) Αριστάρχου του Θεσσαλονικέως, επισκόπου Απαμείας, Πούδη και Τροφίμου. Μαρτύρων Αρδαλίωνος του μίμου και Θωμαΐδος. Νεομάρτυρος Δημητρίου του εκ Χώρας (Τριφυλίας) και εν Τριπόλει μαρτυρήσαντος (†1803).
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 14 Απριλίου.

69 Ο Βιτέλιος Αύλος, οδηγεί τις ρηνανικές λεγεώνες σε νίκη εναντίον του Ρωμαίου αυτοκράτορα Όθωνα Μάρκου Σάλβιου και καταλαμβάνει το θρόνο.

1205 Σαν σήμερα διεξάγεται η μάχη της Αδριανούπολης, μεταξύ βουλγαρικών στρατευμάτων και Σταυροφόρων.

1450 Στη μάχη του Φορμινί, οι Γάλλοι εκμηδενίζουν τις αγγλικές δυνάμεις, βάζοντας τέλος στην κυριαρχία της Αγγλίας, στα εδάφη της βόρειας Γαλλίας.

1528 Ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην Αμερική, ήταν κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάστηκε στην περιοχή της Φλώριδας. Προς τιμήν του, έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλιαργουότερ της Φλώριδας.

1629 Σαν σήμερα γεννιέται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του 17ου αιώνα, ο Ολλανδός φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος Κρίστιαν Χόιχενς, που ανακάλυψε τους δακτύλιους του Κρόνου.

1828 Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, επειδή η Πύλη αρνείται να αποδεχτεί την αυτονομία της Ελλάδας.

1837 Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει αρχικά την ονομασία Οθώνειον Πανεπιστήμιον.

1912 Σαν σήμερα ο Τιτανικός, το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο κρουαζιερόπλοιο της εποχής του, στις 23.40 χτυπά σε παγόβουνο, μόλις την τέταρτη ημέρα του παρθενικού ταξιδιού του. Μέχρι το επόμενο πρωί της 15ης Απριλίου το πλοίο θα έχει βυθιστεί, παρασύροντας στον υγρό τάφο 1500 από τους επιβάτες του.

1924 Ανακηρύσσεται η Ελληνική Προεδρευομένη Δημοκρατία, μετά το δημοψήφισμα, που κατήργησε τη βασιλεία.

1939 Εκδίδεται η κλασική νουβέλα του Αμερικανού συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ, «Τα σταφύλια της οργής».

1939 Γεννιέται ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Σταύρος Ξαρχάκος.

1997 Σαν σήμερα στην Τουρκία, η υπουργός Εσωτερικών ζητά την απόλυση από τις δημόσιες υπηρεσίες όλων των φανατικών ισλαμιστών, καθώς και το κλείσιμο όλων των ιερατικών σχολών που προωθούν το φανατισμό του Ισλάμ.

TOP NEWS