Σαν σήμερα 14 Μαρτίου – Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
Σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 14 Μαρτίου. Το 2013 ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ευσχήμονος του ομολογητού, επισκόπου Λαμψάκου († θ΄αι.), Βενεδίκτου οσίου, αρχιμανδρίτου Ρώμης († 543). Μάρτυρος Αλεξάνδρου του εν Πύδνη.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 14 Μαρτίου.

44 π.Χ. Τη νύχτα πριν την δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα οι Κικέρων, Κάσκας και Κάσιος αποφασίζουν ότι ο Μάρκος Αντώνιος πρέπει να μείνει ζωντανός.

1489 Η τελευταία των Λουζινιάν, βασίλισσα της Κύπρου Αικατερίνη Κορνάρου πουλά το βασίλειο της στη Βενετία.

1804 Γεννιέται ο Γιόχαν Στράους, Αυστριακός, κορυφαίος συνθέτης βαλς και μαέστρος. Πέθανε το 1849.

1879 Γεννιέται ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, φυσικός, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, το 1921. Το 1905 δημοσίευσε το πρώτο μέρος της Θεωρίας της Σχετικότητας, που συμπλήρωσε το 1915. Το 1932 μετανάστευσε στην Αμερική, όπου από το 1941 εργάστηκε για την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Πέθανε στη Νέα Υόρκη στις 18 Απριλίου 1955.

1883 Σαν σήμερα πεθαίνει στο Λονδίνο ο Καρλ Μαρξ, Γερμανός, πολιτικός θεωρητικός, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος και φιλόσοφος, ιδρυτής του επιστημονικού σοσιαλισμού, συγγραφέας του «Κεφαλαίου» και δημιουργός, της 1ης Διεθνούς. Γεννήθηκε στις 5 Μαίου 1818.

1905 Εγκαινιάζεται το Αιγηνίτειο Νοσοκομείο, που στεγάζει τη Νευρολογική και Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, χάρη στο κληροδότημα του Διονυσίου και της Ελένης Αιγινήτου.

1939 Γεννιέται ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος.

1957 Στην Κύπρο, εκτελείται δια απαγχονισμού από τους Άγγλους ο μαθητής Γυμνασίου Ευαγόρας Παλλικαρίδης.

1996 Ο Γάλλος πρέσβης απονέμει στον Μίκη Θεοδωράκη το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, την ανώτατη διάκριση που μπορεί να δώσει το γαλλικό κράτος.

2013 Σαν σήμερα ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.
14032013_maron_7

????--o?ý??????????û?? ????????N??--?U???ýU//EUROKIBNISSI ????--o?ý??????????û?? ????????N??--?U???ýU//EUROKIBNISSI

Η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη είχε γίνει στο ηρώο της πόλης από τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γεώργιο Πετρίδη και τον τοποτηρητή της Μητρόπολης Μαρωνείας, Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και πλήθος κόσμου. «Είμαι εδώ για να υπενθυμίζω και να εικονίζω τον τρόπο υπάρξεως της αγάπης και της ελευθερίας» είχε τονίσει στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS