Σαν σήμερα 16 Δεκεμβρίου, εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Δεκεμβρίου. Το 2001 χειροτονείται Επίσκοπος ο Σιδηροκάστρου Μακάριος.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Προφήτου Αγγαίου. Θεοφανούς της βασιλίσσης, συζύγου Λέοντος του σοφωτάτου βασιλέως, της θαυματουργού (†894). Μόδεστου πατριάρχου Ιεροσολύμων (†634). Μαρτύρων Ιλαρίου, Πρόμου (Πρόβου ) και Μαρίνου του Συγκλητικού. Μέμνωνος αρχιεπισκόπου Εφέσου, Νικολάου Β`, πατριάρχου Κων /πόλεως, του Χρυσοβέργη και Συμεώνος αρχιεπισκόπου Αντιοχείας.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Δεκεμβρίου:

944 Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ρωμανός Α’ εκδιώκεται από το θρόνο από τους γιους του Στέφανο Λεκαπηνό και Κωνσταντίνο. Τον απομακρύνουν πραξικοπηματικά από την εξουσία και τον εξόριζουν στην νήσο Πρώτη.

1041 Ο Μιχαήλ Ε’ ο Καλαφάτης αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου, αμέσως μετά το θάνατο του Μιχαήλ Δ’.

1431 Ο Ερρίκος ΣΤ’ της Αγγλίας στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας στην Νοτρ Νταμ του Παρισιού.

1497 Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο Ντα Γκάμα περιπλέει το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

1653 Ο Όλιβερ Κρόμγουελ, πρωτεργάτης της αγγλικής επανάστασης ανακηρύσσεται Λόρδος Προστάτης της Αγγλίας, της Σκοτίας και της Ιρλανδίας.

1707 Σημειώνεται η τελευταία καταγεγραμμένη έκρηξη στο ηφαίστειο Φούτζι στην Ιαπωνία.

1773 Οι κάτοικοι της Βοστόνης αδειάζουν στο λιμάνι το φορτίο τριών βρετανικών καραβιών που μεταφέρουν τσάι, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το φόρο που επιβάλλουν οι βρετανικές Αρχές στο τσάι που προέρχεται από τις αποικίες. Το γεγονός αυτό θα μείνει γνωστό ως το Τσάι Πάρτι της Βοστόνης (Boston Tea Party).

1809 Χωρίζουν ο Ναπολέων Βοναπάρτης και η πρώτη σύζυγός του Ιωσηφίνα.

1885 Εγκαινιάζεται η Ακαδημία Αθηνών.

1899 Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Μίλαν.

1900 Η Γαλλία συμφωνεί να σεβαστεί τη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας στη Λιβύη, υπό την προϋπόθεση ότι και η Ιταλία θα την αφήσει ανενόχλητη στα δικά της σχέδια στο Μαρόκο.

1909 Στη Νικαράγουα, ο Πρόεδρος Χοσέ Ζελάγια παραιτείται και παραδίδεται στους Αμερικανούς πεζοναύτες.

1915 Ο Γερμανός φυσικός και μαθηματικός Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει τη νέα «Θεωρία της Σχετικότητας».

1920 Σεισμός 8,5 Ρίχτερ καταστρέφει την επαρχία της Κίνας Γκανσού και στοιχίζει τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους.

1923 Οι εκλογές στην Ελλάδα εξελίσσονται σε θρίαμβο του Ελευθερίου Βενιζέλου, εξαιτίας της αποχής των αντιβενιζελικών δυνάμεων. Είναι οι τελευταίες εκλογές που διεξάγονται με σφαιρίδιο.

1926 Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη από πόντιους πρόσφυγες ο Απόλλων Καλαμαριάς.

1942 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Χάινριχ Χίμλερ διατάζει να μεταφέρονται οι υπό εξόντωση Αθίγγανοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.

1944 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη των Αρδεννών: Οι γερμανοί εξαπολύουν την τελευταία μεγαλη τους αντεπίθεση στις Αρδέννες εναντίον των αμερικανών, προσπαθώντας να τους σταματήσουν πριν περάσουν τα σύνορα του Λουξεμβούργου και του Βελγίου.

1948 Ο Άλφρεντ Μόσερ Μπατς, αρχιτέκτονας από τη Νέα Υόρκη, και ο επιχειρηματίας φίλος του Τζέιμς Μπρένοτ, κατοχυρώνουν την εμπορική ονομασία του σκραμπλ.

1949 Αίρεται ο στρατιωτικός νόμος στα νησιά της Ελλάδας, καθώς και στην περιοχή Αθηνών και Πελοποννήσου.

1954 Ο Αμερικανός χημικός Τρέισι Χολ δημιουργεί το πρώτο συνθετικό διαμάντι.

1960 134 άνθρωποι σκοτώνονται, όταν δύο αμερικανικά αεροσκάφη συγκρούονται στον αέρα πάνω από τη Νέα Υόρκη.

1971 Τα πακιστανικά στρατεύματα παραδίδουν το Ανατολικό Πακιστάν, μετά τον πόλεμο που διεξήγαγαν με τους αντάρτες και τους Ινδούς συμμάχους τους. Αργότερα, η περιοχή θα γίνει ανεξάρτητο κράτος, με το όνομα Μπανγκλαντές.

1991 Το Καζακστάν κηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση.

1993 Τα μέλη της ΕΟΚ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Δανία αναγνωρίζουν διπλωματικά τα Σκόπια με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM).

1995 Η κυκλοφορία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος στις αρχές του 2000 και η προώθηση της ΟΝΕ, αποφασίζονται, μεταξύ άλλων, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδρίτη. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «βαφτίζουν» το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα «ευρώ».

2001 Χειροτονείται Επίσκοπος ο Σιδηροκάστρου Μακάριος.

×ÅÉÑÏÔÏÍÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇ ÓÉÄÇÑÏÊÁÓÔÑÏÕ ÌÁÊÁÑÉÏÕ ÖÉËÏÈÅÏÕ ×ÅÉÑÏÔÏÍÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇ ÓÉÄÇÑÏÊÁÓÔÑÏÕ ÌÁÊÁÑÉÏÕ ÖÉËÏÈÅÏÕ ×ÅÉÑÏÔÏÍÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇ ÓÉÄÇÑÏÊÁÓÔÑÏÕ ÌÁÊÁÑÉÏÕ ÖÉËÏÈÅÏÕ ×ÅÉÑÏÔÏÍÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇ ÓÉÄÇÑÏÊÁÓÔÑÏÕ ÌÁÊÁÑÉÏÕ ÖÉËÏÈÅÏÕ

φωτογραφίες αρχείου: Χρήστος Μπόνης

2008 Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Σαν σήμερα το 1775 γεννήθηκε η Αγγλίδα συγγραφέας, Τζέιν Όστεν (Λογική κι Ευαισθησία, Περηφάνια και Προκατάληψη) και το 1938 η Νορβηγίδα ηθοποιός, Λιβ Ούλμαν. Την ίδια μέρα το 1859 πέθανε ο Γερμανός παραμυθάς, Βίλχελμ Καρλ Γκριμ, ένας από τους δύο αδελφούς Γκριμ, το 1945 ο Ιταλός επιχειρηματίας, Τζιοβάνι Ανιέλι, ιδρυτής της FIAT, το 1965 ο Βρετανός συγγραφέας Γουίλιαμ Σόμερσετ Μομ («Ανθρώπινη Δουλεία»), το 1974 ο ποιητής και πεζογράφος, Κώστας Βάρναλης και το 1994 ο πολιτικός και συγγραφέας, Αθανάσιος Κανελλόπουλος.

TOP NEWS