Σαν σήμερα 16 Ιανουαρίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Ιανουαρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη προσκύνηση της τίμιας αλύσεως του αγίου και ενδόξου αποστόλου Πέτρου και τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Ελασίππου, Μεσίππου και Πευσίππου των αυταδέλφων και Νεονίλλης (†161-180). Δάνακτος του αναγνώστου, εξ Αυλώνας Βορείου Ηπείρου.Νεομαρτύρων Δαμασκηνού του μοναχού και πρεσβυτέρου, του εν Γαμπρόβω Τυρνόβου (†1771) και Νικολάου του Μυτιληναίου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Ιανουαρίου:

27 π.Χ….. Ο τίτλος Αύγουστος απονέμεται για πρώτη φορά από τη Ρωμαϊκή Σύγκλητο στο Γάιο Ιούλιο Καίσαρα Οκταβιανό.

550…. Γοτθικός Πόλεμος (535-552): Οι Οστρογότθοι, υπό το βασιλιά Τοτίλα, κατακτούν τη Ρώμη μετά από μακρά πολιορκία, δωροδοκώντας τη φρουρά.

929…. Ο εμίρης Αμπντ αρ Ραχμάν Γ’ ανακηρύσσει εαυτόν χαλίφη και εγκαθιστά το Χαλιφάτο της Κόρντομπα στην Ισπανία.

1362…. Μία από τις χειρότερες καταιγίδες στη Βόρεια Θάλασσα προκαλεί τεράστια παλιρροϊκά κύματα, που καταστρέφουν τη γερμανική νήσο Στραντ και βυθίζουν την πόλη Ράνγκολντ.

1492…. Ο Ελιο Αντόνιο ντε Νεμπρίχα που έγραψε την πρώτη γραμματική της ισπανικής γλώσσας παρουσιάζει το έργο του στη βασίλισσα Ισαβέλλα της Καστίλης.

1493…. Ο Χριστόφορος Κολόμβος παίρνει το δρόμο της επιστροφής για την Ισπανία από το πρώτο του ταξίδι στο νέο κόσμο.

1547…. O Ιβάν ο Τρομερός στέφεται τσάρος της Ρωσίας, σε ηλικία 16 ετών.

1581…. Το αγγλικό Κοινοβούλιο θέτει εκτός νόμου το Ρωμαϊκό Καθολικισμό.

1707…. Το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο επικυρώνει την ένωση της Σκωτίας με την Αγγλία, που θα δημιουργήσει τη Μεγάλη Βρετανία.

1804…. Ο γάλλος φυσικός Ζοζέφ Λουί Γκί Λισσάκ ανεβαίνει στα 7,016 μέτρα πετώντας μ’ ένα αερόστατο υδρογόνου. Το ρεκόρ του θα παραμείνει αξεπέραστο για 50 χρόνια.

1809…. Οι Βρετανοί νικούν τους Γάλλους στη Μάχη της Λα Κορούνια.

1829…. Ελληνικός στολίσκος υπό τον Ανδρέα Τενεκέ κυριεύει δύο τουρκικές κανονιοφόρους στο λιμάνι της Πρέβεζας και αιχμαλωτίζει το διοικητή τους Χασάν Πασά μαζί με 24 Τούρκους.

1868…. Ένας έμπορος ψαριών από το Ντιτρόιτ, ο Γουίλιαμ Ντέιβις, κατασκευάζει το πρώτο φορτηγό ψυγείο και λύνει το μεγάλο πρόβλημα του επαγγέλματός του.

1878…. Εθελοντικά σώματα από την ελεύθερη Ελλάδα εισέρχονται στην Κεντρική Θεσσαλία και υψώνουν στο χωριό Βρύνια τη Σημαία της Επαναστάσεως, παρουσία του πολιτικού αρχηγού της περιοχής, Δ. Οικονομίδη.

1909…. Ο αγγλοιρλανδός εξερευνητής Έρνεστ Σάκλετον ανακαλύπτει το μαγνητικό Νότιο Πόλο.

1920…. Τίθεται σε ισχύ η Ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ.

Την ίδια μέρα, πραγματοποιείται στο Παρίσι η πρώτη συνεδρίαση της Κοινωνίας των Εθνών, πρόδρομου του ΟΗΕ.

1929…. Με το νόμο 3786 συγκροτείται η Ελληνική Γερουσία.

1933…. Μετά την οξεία συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή για την εξαγγελθείσα πολιτική της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, ο Παναγής Τσαλδάρης οδηγείται σε παραίτηση. Νέα κυβέρνηση συγκροτεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος, την τελευταία της πολιτικής του καριέρας.

1942…. Ο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού διαδέχεται το Γκάντι ως ηγέτης του Εθνικού Κογκρέσου των Ινδιών.

1944…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ, αναλαμβάνει την αρχηγία των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

1945…. Ο Χίτλερ μετακινείται στο υπόγειο καταφύγιό του στην Καγκελαρία του Βερολίνου.

1970…. Ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι γίνεται πρωθυπουργός της Λιβύης.

1979…. Mετά την επικράτηση των ισλαμιστών του Αγιατολάχ Χομεϊνί, o Σάχης του Ιράν Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί εγκαταλείπει τη χώρα για «μακρές διακοπές», διορίζοντας ένα συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό του Σαπούρ Μπακθιάρ να κυβερνά την χώρα. Δε θα επιστρέψει ποτέ.

1980…. Η «17 Νοέμβρη» δολοφονεί στο Παγκράτι τον υποδιοικητή των MAT Παντελή Πέτρου και τον οδηγό του Σωτήρη Σταμούλη.

1982…. Το Βατικανό και η Βρετανία αποφασίζουν να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, που είχαν διακοπεί πριν από 450 χρόνια.

1983…. Η ελληνική κυβέρνηση δημοσιοποιεί την πρόθεσή της να αγοράσει 120 αεροσκάφη τρίτης γενιάς για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας (η αγορά του αιώνα).

1991…. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση προς το Σαντάμ Χουσεΐν για αποχώρηση των ιρακινών στρατευμάτων από το Κουβέιτ, λίγο πριν από την εκπνοή σχετικού τελεσιγράφου του Συμβουλίου Ασφαλείας.

1992…. Οι επίσημοι αρχηγοί και οι επαναστάτες του Ελ Σαλβαδόρ, υπογράφοντας τη Συνθήκη Ειρήνης του Σαλπουτελέκ στο Μεξικό, βάζουν τέλος στο 12ετή πόλεμο, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 75.000 άτομα.

1995…. Η Βουλή αποφασίζει την αναστολή των διώξεων για την πώληση της ΑΓΕΤ Ηρακλής και των τηλεφωνικών υποκλοπών, με κατηγορούμενους τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Ιωάννη Παλαιοκρασά και τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο.

1996…. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος υπογράφει το υπ’ αριθμ. 12/1996 Π.Δ., με το οποίο γίνεται αποδεκτή η επιστολή παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Κρίση των Ιμίων: Το Υπουργείο Εξωτερικών ζητά αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης στην περιοχή των Ιμίων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

2001…. Πυροβολείται ο Λοράν Ντεζιρέ Καμπιλά, πρόεδος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Κονγκό, στη διάρκεια αποτυχημένου πραξικοπήματος. Θα πεθάνει δυο μέρες αργότερα.

2003…. Το Διαστημικό Λεωφορείο Κολούμπια εκτοξεύεται για την τελευταία προγραμματισμένη αποστολή του στο Διάστημα προτού αποσυρθεί.

2005…. Τραγωδία στην Ξάνθη. Ο 55χρονος οπαδός της τοπικής ομάδας SKODA, Σταμάτης Γεωργιουδάκης, χάνει τη ζωή του, όταν πέφτει επάνω του μία μεταλλική πόρτα του γηπέδου που ξεκολλά από τη θέση της εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Το παιχνίδι με τον Ιωνικό αναβάλλεται.

Την ίδια μέρα, η ρουμάνα Αντριάνα Ιλιέσκου γίνεται σε ηλικία 66 ετών και 230 ημερών η γηραιότερη γυναίκα στο κόσμο που γεννά παιδί, μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σαν σήμερα το 1672 γεννήθηκε ο Ιταλός συνθέτης, Φραντσέσκο Μαντσίνι, το 1749 ο ιταλός δραματουργός, Βιτόριο Αλφιέρι, το 1853 ο γάλλος κατασκευαστής ελαστικών, Αντρέ Μισελέν, ιδρυτής της φερώνυμης βιομηχανίας ελαστικών «Michelin», το 1893 ο διακεκριμένος μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος, Περικλής Βυζάντιος, το 1901 ο δικτάτορας της Κούβας, Φουλχένσιο Μπατίστα, το 1932 η αμερικανίδα ζωολόγος, Ντάιαν Φόσι, που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη των γοριλών και έγινε γνωστή από την ταινία «Γορίλες στην Ομίχλη», το 1948 ο αμερικανός σκηνοθέτης, Τζον Κάρπεντερ, το 1959 η νιγηριανή τραγουδίστρια, Σαντέ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Έλεν Φολσάντε Αντού και το 1974 η αγγλίδα σταρ της πασαρέλας, Κέιτ Μος. Την ίδια μέρα το 1794 πέθανε ο βρετανός ιστορικός και συγγραφέας του έργου «Η Ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας», Έντουαρντ Γκίμπον, γνωστός στην Ελλάδα και ως Γίββων, το 1892 ο φαναριώτης λόγιος και ποιητής, Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, το 1942 σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα η αμερικανίδα ηθοποιός, Κάρολ Λόμπαρντ, το 1945 σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στη Γερμανία, ο αμερικανός στρατηγός και ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Τζορτζ Πάττον, το 1957 πέθανε ο ιταλός μαέστρος της Σκάλας του Μιλάνου και της Μητροπολιτικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης, Αρτούρο Τοσκανίνι και το 1998 ο κορυφαίος ηθοποιός, Δημήτρης Χορν.

TOP NEWS