Σαν σήμερα 17 Απριλίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 17 Απριλίου.

Η Εκκλησία σήμερα 17 Απριλίου, Ε΄ Κυριακή των νηστειών, τιμά τη μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, του Οσίου Σάββα του νέου εν Καλύμνω, καθώς επίσης και του Αγίου  Συμεών Επισκόπου Περσίας και των μαρτυρησάντων μαζί μ’ αυτόν.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 17 Απριλίου.

485: πεθαίνει στην Αθήνα ο Πρόκλος, ένας από τους διασημότερους μαθηματικούς της αρχαιότητας.

1492: η Ισπανία αναθέτει στο Χριστόφορο Κολόμβο να βρει ένα δυτικό πέρασμα στην Ασία.

1521:ο Μεταρρυθμιστής Μαρτίνος Λούθηρος αφορίζεται από την Καθολική Εκκλησία.

1524: ο Ιταλός εξερευνητής Τζιοβάνι ντα Βερατζάνο ανακαλύπτει το λιμάνι της Νέας Υόρκης.

1790: πεθαίνει, σε ηλικία 84 ετών, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος.

1822: οι Οθωμανοί απαγχονίζουν στην Αδριανούπολη τον πρώην Οικουμενικό Πατριάρχη Κύριλλο και άλλους κληρικούς και λαϊκούς. Την ίδια ημέρα σφάζουν 25 Έλληνες στον Αίνο της Θράκης.

1843: πεθαίνει ο Αμερικανός εφευρέτης, Σάμιουελ Μόρεϊ, που ανακάλυψε τον κινητήρα εσωτερικής καύσης.

1863: γεννιέται στην Αλεξάνδρεια ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης.

1865: η Μαίρη Σουράτ συλλαμβάνεται ως συνωμότης στη δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν.

1875: το παιχνίδι του snooker (μια διαφοροποίηση του μπιλιάρδου) εφευρίσκεται από τον Sir Neville Chamberlain στην Ινδία.

1885:γεννιέται η συγγραφέας Ίσακ Ντίνεσεν, λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Κάρεν Μπλίξεν, που αποτέλεσε τον τρωταγωνιστικό χαρακτήρα της ταινίας «πέρα από την Αφρική».

1888: η πρώτη επίσημη συνάντηση για την σύσταση της ποδοσφαιρικής λίγκας στην Αγγλία γίνεται στο Royal Hotel του Manchester από 12 ομάδες ιδρυτικά μέλη

1897: γεννιέται ο Θόρντον Γουάιλντερ, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, που κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ το 1938 για το έργο του «Η Μικρή μας Πόλη».

1897: ο Ελληνικός Στρατός σημειώνει στο Βελεστίνο τη μοναδική νίκη του κατά τον ατιμωτικό ελληνοτουρκικό πόλεμο. Των ελληνικών δυνάμεων ηγείται ο ταξίαρχος Σμολένσκης.

1907: στο Ellis Island στη Νέα Υόρκη καταφτάνουν 11.747 μετανάστες, περισσότεροι από κάθε άλλη μέρα

1910: γεννιέται στα Τρίκαλα ο Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας.

1919: η γαλλική εθνοσυνέλευση δέχεται το εργατικό 8ωρο.

1934: η γαλλική κυβέρνηση αποφασίζει την απέλαση του πρώην ηγέτη των μπολσεβίκων Λέον Τρότσκι.

1935:γεννιέται ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, διεθνούς φήμης έλληνας σκηνοθέτης.

1935:η Κοινωνία των Εθνών καταδίκασε την αύξηση των πολεμικών εξοπλισμών της Γερμανίας, θεωρώντας το γεγονός επικίνδυνο και μη σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της Γενεύης.

1944: διαρκούσης της γερμανικής κατοχής, δυνάμεις του ΕΛΑΣ εκτελούν στο Κλήμα Δωρίδος τον δημοκρατικό αξιωματικό Δημήτριο Ψαρρό και διαλύουν την αντιστασιακή του οργάνωση ΕΚΚΑ και το στρατιωτικό της σκέλος. Το έγκλημα αυτό προκάλεσε τον γενικό αποτροπιασμό

1945: ενώ μαίνεται ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, οι Αμερικανοί κατάσχουν 1.100 τόνους ουρανίου στην πόλη Στράσφουτ της Γερμανίας, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη Σοβιετική Ένωση να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

1947: ο γ.γ. του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης ανακοινώνει ως στόχο του κόμματός του την κατάληψη της Μακεδονίας και τη δημιουργία «ελεύθερης περιοχής».

1961: ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με Όσκαρ τραγουδιού για «Τα Παιδιά του Πειραιά», που έγραψε για την ταινία του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή».

1963: ανακηρύσσεται η Νέα Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία από την Αίγυπτο, τη Συρία και το Ιράν.

1964:οι πρώτοι Έλληνες στρατιώτες της μεραρχίας που προορίζεται να ενισχύσει την άμυνα της Κύπρου φτάνουν μυστικά στη Μεγαλόνησο

1964: η Τζέρι Μοκ γίνεται η πρώτη γυναίκα που πραγματοποιεί το γύρο του κόσμου πετώντας μόνη της.

1967: οι Rolling Stones στην Αθήνα. Δίνουν συναυλία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η οποία έχει άδοξο τέλος λόγω επεισοδίων.

1970: η διαστημική αποστολή «Απόλλο 13» επιστρέφει στη Γη.

1974: πεθαίνει ο Σωτήρης Σπαθάρης, δημιουργός του Θεάτρου Σκιών.

1980: ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ δηλώνει ότι, η στρατιωτική δράση είναι η μόνη επιλογή που έμενε στις ΗΠΑ, αν το Ιράν δεν απελευθερώσει τους Αμερικανούς ομήρους.

1990: το Κυπριακό συμπεριλαμβάνεται στις συνομιλίες του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, και της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, στις Βερμούδες.

1991: πέμπτη επέτειος από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ και στην ΕΣΣΔ πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι η τσιμεντένια σαρκοφάγος στην οποία έχει ταφεί ο αντιδραστήρας χρειάζεται ενίσχυση για να αποφευχθεί και νέα διαρροή ραδιενέργειας.

2000: η 28χρονη Danalyn Adams Scharf γίνεται η πρώτη γυναίκα που τερματίζει σε μαραθώνιο (5:53.00, Βοστόνη) έχοντας υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.

2011: πεθαίνει ο συνθέτης και τραγουδιστής Νίκος Παπάζογλου.

TOP NEWS