Σαν σήμερα 18 Φεβρουαρίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 18 Φεβρουαρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Λέοντος πάπα Ρώμης (†461), Θωμά Α` και Ιωάννου, πατριαρχών Κων/πόλεως. Αγαπητού επισκόπου Σινάου του ομολογητού και θαυματουργού (†δ΄αι.). Μαρτύρων Αγρίππα, Βικτωρίνου, Δωροθέου και Θεοδούλου. Λέοντος και Παρηγορίου των εν Πατάροις και Πιουλίου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 18 Φεβρουαρίου.

842 Λήγει η Εικονομαχία. Η Θεοδώρα επιβάλει την αποκατάσταση της προσκύνησης των ιερών εικόνων. Ήταν σύζυγος του τελευταίου εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου.

1229 Ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκος Β διαπραγματεύεται με τον Σουλτάνο της Αιγύπτου, αλ Καμίλ, την επιστροφή της διοίκησης της Ιερουσαλήμ στους Χριστιανούς, δίνοντας έτσι τέλος στην Στ Σταυροφορία χωρίς εχθροπραξίες.

1814 Πραγματοποιείται η μάχη του Μοντερό, που κατέληξε με τη νίκη των Γάλλων, υπό τον Ναπολέοντα, επί των Αυστριακών.

1883 Γεννιέται στο Ηράκλειο της Κρήτης ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Πρόκειται για τον πιο πολυμεταφρασμένο Έλληνα συγγραφέα. Ο Καζαντζάκης πέθανε τον Οκτώβριο του 1957 στη Γερμανία.

1896 Γεννιέται ο διάσημος μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος.

1898 Γεννιέται ο σχεδιαστής αυτοκινήτων και οδηγός αγώνων Ένζο Φεράρι.

1900 Ο Φώτιος εκλέγεται νέος πατριάρχης Αλεξανδρείας.

1902 Πεθαίνει στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 70 ετών ο Τσαρλς Τίφφανυ, ο ιδρυτής των περίφημων ομώνυμων κοσμηματοπωλείων.

1921 Η απάντηση της χώρας μας στη διάσκεψη του Λονδίνου είναι ότι, η Ελλάδα δεν δέχεται την αποστολή εξεταστικών επιτροπών στη Σμύρνη και τη Θράκη και ότι, εννοεί να υπερασπίσει τα ηττηθέντα εδάφη αντί πάσης θυσίας.

1922 Γεννιέται η συγγραφέας, εκδότρια και επιχειρηματίας, Έλεν Γκέρλι Μπράουν, αρχισυντάκτρια του περιοδικού «Κοσμοπόλιταν» επί 32 χρόνια.

1925 Η ρουμανική Βουλή ψηφίζει νόμο για την ίδρυση του ρουμανικού Πατριαρχείου. Ο Μητροπολίτης Βουκουρεστίου γίνεται ο πρώτος Πατριάρχης της Ρουμανίας.

1929 Ανακοινώνεται στο Χόλιγουντ η θέσπιση των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ

1952 Η Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

1954 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τζον Τραβόλτα. Έγινε γνωστός τη δεκαετία του 70 με την ταινία «Πυρετός στο Σαββατόβραδο».

1960 Εκτοξεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην περιοχή της λίμνης Βόλβης, ο πύραυλος «Τίμιος Τζον», από ειδικά εκπαιδευμένους στρατιώτες.

1979 Για πρώτη και μοναδική φορά καταγεγραμμένη στην ιστορία πέφτει χιόνι στην έρημο Σαχάρα στα Νότια της Αλγερίας.

1990 Δολοφονείται στο Κολωνάκι ο γνωστός ψυχίατρος των φυλακών Κορυδαλλού, Μάριος Μαράτος.

1992 Με συμφωνία στο θέμα των Σκοπίων, στην αναγκαιότητα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και στην προώθηση κατά προτεραιότητα του Κυπριακού, λήγει στην Αθήνα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

1993 Πεθαίνει ο σκηνοθέτης Κώστας Καραγιάννης, γνωστός κυρίως από τις μεγάλες επιτυχίες του την εποχή του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

TOP NEWS