Σαν Σήμερα 19 Οκτωβρίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 19 Οκτωβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των αγίων Προφήτου Ιωήλ, Ιερομάρτυρος Σαδώθ εν Περσία. Μαρτύρων Ευσεβίου, Φίλωνος, Ουάρου († 307). Ιερομάρτυρος Μνάσωνος, επισκόπου Ταμασού. Οσίων Ιωάννου και Λεοντίου του φιλοσόφου. Οσίας Κλεοπάτρας.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 19 Οκτωβρίου:

1216 Πεθαίνει ο Ιωάννης ο Ακτήμων, βασιλιάς της Αγγλίας. Ένα χρόνο πριν από το θάνατό του είχε υποχρεωθεί να παραχωρήσει στους υπηκόους του τη Magna Carta, το πρώτο Σύνταγμα στην Ευρώπη.

1453 Παραδίδεται επιτέλους το λιμάνι του Μπορντώ στις δυνάμεις του Γάλλου βασιλιά Καρόλου II. Την ίδια χρονιά τελειώνει ο Εκατονταετής Πόλεμος.

1745 Πεθαίνει ο Ιρλανδός συγγραφέας του μυθιστορήματος «Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ», Τζόναθαν Σουίφτ.

1774 Σαν Σήμερα γεννιέται στην Άνδρο ο Μεγάλος Δάσκαλος του Γένους, Θεόφιλος Καΐρης.

1812 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εγκαταλείπει εσπευσμένα τη Μόσχα ένα μήνα μετά την θριαμβευτική είσοδο του στην πόλη, την οποία κατέκαψε. Η πείνα, που θερίζει τον γαλλικό στρατό τον αναγκάζει σε υποχώρηση πριν τον προλάβει ο βαρύς ρωσικός χειμώνας.

1813 Ο Μέγας Ναπολέων ηττάται από τις δυνάμεις του Έκτου Συνασπισμού (Πρωσία, Ρωσία, Μ. Βρετανία, Αυστρία, Σουηδία και Γερμανικά Κράτη) στη Μάχη της Λειψίας, την αποκληθείσα και Μάχη των Εθνών.

1848 Σαν Σήμερα γεννιέται ο Τόμας Έντισον, εφευρέτης του ηλεκτρικού λαμπτήρα και του τηλέγραφου.

1856 Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας πυγμαχίας με γυμνές γροθιές γίνεται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Οι James Kelly και Jack Smith πυγμαχούν για 6 ώρες και 15 λεπτά.

1863 Ο Γεώργιος Α’ ορκίζεται Βασιλεύς των Ελλήνων ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.

1864 Γεννιέται ο Αύγουστος Λιμιέρ, δημιουργός της πρώτης ταινίας στην ιστορία του κινηματογράφου.

1901 Σαν Σήμερα αναστάτωση σημειώνεται στην Κωνσταντινούπολη από την είδηση της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, με τον σουλτάνο να προσπαθεί να μεταπείσει τον Τσάρο.

1904 Αρχίζει ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος.

1909 Πεθαίνει ο Τσέζαρε Λομπρόζο, Ιταλός ψυχίατρος και ιδρυτής της επιστήμης της εγκληματολογίας. [γεν. 6/11/1835]

1912 Αρχίζει η μάχη των Γιαννιτσών, από τις σημαντικότερες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.

1949 Ανακαλύπτεται κοντά στο Ασκληπιείο Επιδαύρου το πανάρχαιο ιερό του θεού Απόλλωνα, με πολλά κτερίσματα και άλλα ευρήματα.

1951 Πραγματοποιούνται συγκρούσεις μεταξύ Αιγυπτίων και Άγγλων στη Διώρυγα του Σουέζ. Μεταξύ των θυμάτων είναι και Έλληνες.

1989 Σαν Σήμερα σημειώνεται το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσέρνομπιλ, χωρίς όμως να εκδηλωθεί διαρροή ραδιενέργειας κοντά στην πόλη Ταραγόνα της Ισπανίας.

2001 Ένα ψαράδικο από την Ινδονησία βουλιάζει στο δρόμο για το νησί των Χριστουγέννων. Πάνω του επέβαιναν 400 άτομα που αναζητούσαν άσυλο. Πέθαναν οι 353.

2003 Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ αγιοποιεί την Μητέρα Τερέζα.

2005 Σαν Σήμερα ξεκινά στη Βαγδάτη η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν.

TOP NEWS