Σαν σήμερα 20 Απριλίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 20 Απριλίου.

Η Εκκλησία σαν σήμερα 20 Απριλίού τιμά τη μνήμη των: Οσίου Θεοδώρου του Τριχινά, Αγίου Ζακχαίου του Αποστόλου, Οσίου Αθανασίου κτήτορος Μονής Μονής Μετεώρου, των Αγίων Βίκτωρ, Ζωτικου, Ακίνδυνου, Καισαρίου, Σεβηριανού, Χριστοφόρου, Ζήνωνος, Θεωνά, και Αντωνίου, Οσίου Ιωάννη του Παλαιολαυρίτη, Αγίου Αναστασίου Ιερομάρτυρα, Επισκόπου Αντιοχείας, Οσίου Ιωάσαφ, Αγίου Γαβριή Μάρτυρος, Οσίου Αλεξάνδρου εκ Ρωσίας, Αγίου Θεοτίμου Επισκόπου Ρουμανίας, καθώς επίσης και την μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Αχρίδος και Ζίτσης.

1314:πεθαίνει ο πάπας Κλήμης Ε.

1453: ο Έλληνας πλοίαρχος Φλαντανελλάς, διασπώντας τον οθωμανικό αποκλεισμό, εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο και καταφέρνει και εφοδιάζει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη. Ήταν η τελευταία ναυμαχία Βυζαντινών πλοίων στην ιστορία.

1535: οι κάτοικοι της Στοκχόλμης γίνονται μάρτυρες του σπάνιου ατμοσφαιρικού φαινομένου «Παρήλιον». Στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά του Ηλίου εμφανίζονται δύο μεγάλες λάμψεις.

1768: πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος Τζιοβάτι Καναλέτο.

1799: ο Ναπολέων Β υπογράφει ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα των Εβραίων.

1841: κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ, που θεωρείται το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα της λογοτεχνίας.

1845: γεννιέται ο «πατέρας» της σύγχρονης ψυχιατρικής Γάλλος Φιλίπ Πινέλ.

1862: οι Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρντ ολοκληρώνουν τις δοκιμές του τεστ παστερίωσης.

1887: ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων γίνεται στο Παρίσι. Νικητής είναι ο κόμης Jules Philippe Albert de Dion με ταχύτητα 37 μίλια / ώρα.

1902: το ζεύγος Κιουρί ανακαλύπτει το στοιχείο ράδιο.

1913: η διάσημη χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν, πληροφορείτε τον τραγικό θάνατο των παιδιών της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και αμέσως ανακοινώνει ότι αναστέλλει επ αόριστο όλες τις εμφανίσεις της.

1913: γεννιέται ο ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος.

1915: κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γάλλος αξιωματικός της αεροπορίας Ρολάν Γκαρός αιχμαλωτίζεται από τις εχθρικές δυνάμεις.

1918: ο θρύλος της αεροπορίας, ο γερμανός Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν -επονομαζόμενος και «Κόκκινος Βαρόνος»- καταρρίπτει το 79ο και 80ο αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την επόμενη μέρα (21 Απριλίου) θα βρει το θάνατο σε μια ακόμη αερομαχία.

1920: έναρξη των 7ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας (οι 6οι δεν έγιναν ποτέ λόγω πολέμου). Λαμβάνουν μέρος 2.479 αθλητές και 64 αθλήτριες από 29 κράτη σε 22 αθλήματα. Πρώτη εμφάνιση της σημαίας με τους 5 ολυμπιακούς κύκλους και πρώτη απαγγελία του Ολυμπιακού Ύμνου από τον Βέλγο ξιφομάχο Victor Boin. Μελανό σημείο ο αποκλεισμός των κρατών, που ηττήθηκαν στον πόλεμο (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία), αφού το πνεύμα των αγώνων δεν θέλει τη διάκριση λόγω πολιτικών διαφορών.

1922: υπογράφεται συμφωνία του Κεμάλ Ατατούρκ με τους Ιταλούς σύμφωνα, με την οποία οι Ιταλοί αποχωρούν από την κοιλάδα του ποταμού Μαιάνδρου στη νοτιοδυτική Τουρκία, με την υποχρέωση να ασκήσουν πίεση στους Συμμάχους υπέρ της Τουρκίας.

1925: εγκαινιάζεται ο νέος ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα με την πρώτη ιπποδρομία με στοίχημα. Το 1936 επί κυβέρνησης Μεταξά, οι αδελφοί Κωστόπουλοι, ιδρυτές της Τράπεζας Πίστεως, στους οποίους η κυβέρνηση Κοματά είχε παραχωρήσει το προνόμιο της διοργάνωσης ιπποδρομιών το 1923, παραχωρούν το προνόμιο αυτό στον συνεργάτη τους Άγγλο William Riges.

1931: καταρτίζεται ο ελληνικός κώδικας περί απονομής συντάξεων στους πολιτικούς και στρατιωτικούς συνταξιούχους.

1934: ομάδα Αμερικανών αστρονόμων εντοπίζει στην επιφάνεια του ήλιου κρατήρα διαμέτρου 16.000 μιλίων.

1940: στη Νορβηγία, δύναμη 50.000 ανδρών των Συμμάχων βαδίζουν κατά των Ναζί.

1945: κατά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, τα σοβιετικά στρατεύματα εισβάλουν στο Βερολίνο.

1960: στην Κούβα, χιλιάδες άτομα μετακινούνται από φτωχογειτονιές σε σύγχρονα σπίτια.

1984: το Λονδίνο ανακοινώνει ότι η βρετανική διοίκηση στο Χονγκ Κονγκ θα λήξει το 1997.

1989: ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Γουίλιαμ Φουλμπράιτ και το Μουσείο Ερμιτάζ στο Λένινγκραντ, είναι μεταξύ αυτών, που τιμούνται με τα βραβεία Ωνάση.

1990:η Αλβανία εγκαταλείπει σιγά-σιγά την απομόνωση και προετοιμάζει το έδαφος για διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ και την Ε.Ε.

1992: πεθαίνει ο κορυφαίος Βρετανός κωμικός Μπένι Χιλ.

1994: στη Γαλλία, ο συνεργάτης των Ναζί, Πολ Τουβιέ, είναι ο πρώτος Γάλλος, που καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

1999: πεθαίνει ο ηθοποιός Νίκος Ρίζος [γεν. 1924].

2008: η Ντανίκα Πάτρικ γίνεται η πρώτη γυναίκα οδηγός που κερδίζει αγώνα Indy Car.

2010: μια μεγάλη έκρηξη στην πλατφόρμα πετρελαίου «Deep Horizon» στον Κόλπο του Μεξικού προκαλεί τεράστια διαρροή που κρατά πέντε μήνες. Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

TOP NEWS