Σαν σήμερα 20 Φεβρουαρίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 20 Φεβρουαρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Αγάθωνος πάπα Ρώμης, Λέοντος επισκόπου Κατάνης, του θαυματουργού († 780). Σαδώκ ιερομάρτυρος επισκόπου και των συν αυτώ 128 μαρτύρων των εν Περσία. Μαρτύρων Διδύμου και Ποταμίου, Ευτροπίου και Νεμεσίου του Κυπρίου. Οσίων Κινδέου επισκόπου Πισιδίας, Ανιανού, Βησσαρίωνος του Θαυματουργού και Πλωτίνου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 20 Φεβρουαρίου.

1822 Η Ναυμαχία των Πατρών. Ελληνικός στόλος, υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, στον οποίο μετέχουν 27 υδραίικα, 20 σπετσιώτικα και 16 ψαριανά πλοία, καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο υπό τον Καραπεπέ Αλή.

1872 Ανοίγει στη Νέα Υόρκη το Μητροπολιτικό Μουσείο.

1873 Ανοίγει η πρώτη ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

1905 Εκλογές στην Ελλάδα. Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης λαμβάνει 142 έδρες σε σύνολο 235, υπερισχύει του Γεώργιου Θεοτόκη και σχηματίζει κυβέρνηση.

1913 Επαναλαμβάνονται οι εργασίες της Βουλής μετά από 5μηνη διακοπή λόγω του Βαλκανικού Πολέμου. Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος ενημερώνει το Σώμα για τις πολεμικές επιχειρήσεις και τις διπλωματικές εξελίξεις του πολέμου.

1931 Ο περιορισμός των σελίδων και η απαγόρευση κάθε παροχής δώρων ή βιβλίων είναι τα νέα μέτρα κατά του Τύπου, που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

1943 Στελέχη των αμερικανικών κινηματογραφικών στούντιο επιτρέπουν τη λογοκρισία των ταινιών.

1944 Ο Μπάτμαν και ο Ρόμπιν κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους ως κόμικ στις εφημερίδες.

1960 Πεθαίνει ο ηθοποιός Βασίλης Λογοθετίδης.

1971 Ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα ρυθμίζουν πλέον την κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

1975 Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να ορίσουν προθεσμία για την αποχώρηση των 40.000 τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

1985 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός, που έδωσε τη φωνή του στο Ντόναλντ Ντακ, Κλάρενς Νας.

1993 Πεθαίνει ο Ιταλός μηχανικός και ιδρυτής της μεγάλης βιομηχανίας πολυτελών αγωνιστικών αυτοκινήτων με μηχανές υψηλής επίδοσης Φερούτσιο Λαμποργκίνι.

2000 Ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδας τύπου Mistral, που διεξάγεται στο Μαρ ντελα Πλάτα της Αργεντινής.

TOP NEWS