Σαν σήμερα 20 Σεπτεμβρίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 20 Σεπτεμβρίου.

Η Εκκλησία τιμά σήμερα των: Αγίου Ευσταθίου και της συνοδείας του, Θεοπίστης της συζύγου του, Αγάπιου και Θεόπιστου των παιδιών του, Αγίου Ιλαρίωνα, του νέου οσιομάρτυρα από την Κρήτη, Αγίων Υπατίου Επισκόπου και Ανδρέα Πρεσβυτέρου, των Ομολογητών, Αγίου Μελετίου Επισκόπου Κύπρου, Αγίου Ευσταθίου του Θεοφόρου από την Κρήτη, καθώς επίσης και τη Σύναξη  της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας στην Μεσσηνία.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 20 Σεπτεμβρίου:

1460: πεθαίνει ο Φραγκο-φλαμανδός συνθέτης Ζιλ Μπινσουά, ένας από τους πρώτους εκπροσώπους της σχολής των Βουργουνδών. Πιθανότατα πήρε το όνομά του από τον τόπο γέννησής του, τη Μπινς, κοντά στη Μονς, στο Βέλγιο.

1519: ξεκινούν από την Ισπανία πέντε πλοία, με επικεφαλής τον Φερδινάνδο Μαγγελάνο, προκειμένου να κάνουν τον περίπλου της Γης. Τελικά, ο Μαγγελάνος δεν καταφέρνει να κάνει το γύρο της Γης, καθώς σκοτώνεται στις Φιλιππίνες το 1521, αλλά ένα από τα πλοία καταφέρνει να ολοκληρώσει το ταξίδι το 1522.

1803: σαν σήμερα εκτελείται ο Ιρλανδός πατριώτης Ρόμπερτ Έμετ, επειδή ξεκίνησε την ανταρσία στην Ιρλανδία, εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας.

1821: οι Οθωμανοί του Ομέρ Βρυώνη ανακαταλαμβάνουν την Αθήνα.

1830: διενεργείται το πρώτο Εθνικό Συνέδριο Νέγρων, το οποίο είχε οργανώσει ο κληρικός Ρίτσαρντ Άλεν, στην Αφρικανική Επισκοπική Εκκλησία των Μεθοδιστών στην Φιλαδέλφεια, της Πενσιλβάνιας.

1842: γεννιέται ο Σκοτσέζος χημικός Σερ Τζέιμς Ντιούαρ, ο οποίος ευφήρε τη κορδίτιδα, έναν τύπο μπαρουτιού, που δεν έβγαζε καπνό.

1863: σαν σήμερα πεθαίνει ο Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ, γερμανός παραμυθάς, ένας από τους δύο αδελφούς Γκριμ.

1870: το σώμα των Μπερσαλιέρι μπαίνει στη Ρώμη, στο Πόρτα Πία και ολοκληρώνει την ενοποίηση της Ιταλίας.

1912: το ελληνικό πολεμικό ναυτικό παραλαμβάνει τέσσερα νέα αντιτορπιλικά: «Λέων», «Πάνθηρ», «Αετός» και «Ιέραξ».

1912: ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, που έχει αποβιβαστεί στη Σάμο με αντάρτικες δυνάμεις, καλεί το λαό της νήσου να εξεγερθεί κατά των Τούρκων.

1913: υπογράφεται η Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ Τούρκων και Βουλγάρων.

1934: γεννιέται η Ιταλίδα ηθοποιός Σοφία Λόρεν.

1952: ο Άλφρεντ Χέρσεϊ και η Μάρθα Τσέις δημοσιεύουν άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι το DNA παίζει ρόλο στην κληρονομικότητα.

1960: σαν σήμερα εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.

1971: πεθαίνει ο Γιώργος Σεφέρης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Γεώργιου Σεφεριάδη, νομπελίστας ποιητής.

1981: ο Δημήτρης Μίχας, που ως έφηβος έσπασε το φράγμα των 16 μέτρων, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν στους Βαλκανικούς του Σεράγεβο και γίνεται ο πρώτος Έλληνας, που σπάει το φράγμα των 17 μέτρων με 17.04, ένα ρεκόρ που θα κρατήσει 17 χρόνια. Ο Χρήστος Μελέτογλου θα το ισοφαρίσει στα προκριματικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος «Αθήνα 97» στις 6/8 και θα το καταρρίψει στον τελικό με 17.12 δύο ημέρες μετά.

1983: ο υπουργός Παιδείας Απόστολος Κακλαμάνης καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο για την κατάργηση των ΚΑΤΕΕ και την ίδρυση των ΤΕΙ.

1989: η Βουλή, με ψήφους 169 υπέρ, 2 κατά και 2 αποχές, και χωρίς την παρουσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, παραπέμπει τον Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση των υποκλοπών.

1990: σαν σήμερα αρχίζουν στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου οι εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο συμμετέχουν 4.000 και πλέον αντιπρόσωποι. Το 2ο Συνέδριο επανεκλέγει ομόφωνα τον Ανδρέα Παπανδρέου πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ θεσμοθετείται για πρώτη φορά η θέση του Γραμματέα της Κ.Ε και η Κ.Ε εκλέγει τον Άκη Τσοχατζόπουλο στη θέση αυτή.

1992: πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλέξανδρος Κοτζιάς.

1994: η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοινώνει ότι περισσότερα από 7.000 άτομα πεθαίνουν από χολέρα, από τις αρχές του χρόνου, σ ολόκληρο τον κόσμο.

2000: πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο Ρώσος κοσμοναύτης Γκέρμαν Τίτοφ, ο οποίος ήταν ο δεύτερος άνθρωπος, που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

2003: σαν σήμερα στη Λετονία γίνεται δημοψήφισμα σχετικά με το αν η χώρα θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι.

TOP NEWS