Σαν σήμερα 21 Φεβρουαρίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 21 Φεβρουαρίου. Το 2013 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε Νέο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής τον τότε Αρχιμανδρίτη Παντελεήμων Μουτάφη.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ευσταθίου αρχιεπισκόπου Αντιοχείας (†360), Ζαχαρίου πατριάρχου Ιεροσολύμων, Ιωάννου Γ` πατριάρχου Κων/πόλεως (†577), του από Σχολαστικών, Γεωργίου επισκόπου Αμάστριος. Τιμοθέου, του εν Συμβόλοις († θ΄αι.). Ανατολίου του εκ Ραϊθούς και Ανδρέου του εκ Μυτιλήνης, των Ιεροσολυμιτών.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 21 Φεβρουαρίου.

1431 Αρχίζει η δίκη της Ιωάννας της Λορένης.

1613 Ανακηρύσσεται Τσάρος ο Μιχαήλ Ρωμανόφ (3 Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο). Η δυναστεία έμεινε στο θρόνο για 3 αιώνες, έως την Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917.

1821 Σημειώνεται η πρώτη ένοπλη σύγκρουση Ελλήνων και Τούρκων στο Γαλάτσι της Μολδοβλαχίας, δύο μέρες πριν από την έναρξη της Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

1835 Πεθαίνει ο Στάικος Σταϊκόπουλος, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης.

1842 Ο Τζον Γκρίνο πατεντάρει τη ραπτομηχανή.

1878 Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο πρώτος τηλεφωνικός κατάλογος. Οι σελίδες του περιλαμβάνουν 50 ονόματα.

1913 Ο ελληνικός Στρατός κυριεύει το οχυρωμένο Μπιζάνι και απελευθερώνει τα Γιάννενα από τους Τούρκους. Ο Εσάτ Πασάς αναζητά όλο τη νύχτα το στρατηγείο του διαδόχου Κωνσταντίνου για να παραδοθεί. Οι αιχμάλωτοι φτάνουν τους 30.000.

1915 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός, κατόπιν διαφωνίας του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχή εθνικού διχασμού.

1927 Γεννιέται ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Ουμπέρ ντε Ζιβανσί.

1930 Οι Γερμανοί αρχίζουν την κατασκευή του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

1933 Γεννιέται η Αφροαμερικανή τραγουδίστρια Νίνα Σιμόν. Πεθαίνει το 2003 στη Γαλλία σε ηλικία 70 ετών.

1939 Αρχίζει στην Ελλάδα η Βαλκανική Διάσκεψη Βουκουρεστίου, με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού.

1941 Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου επτά ιταλικά αεροπλάνα καταρρίπτονται στην Ελλάδα.

1947 Στη Νέα Υόρκη ο Έντουν Λαντ παρουσιάζει την πρώτη φωτογραφική μηχανή, που βγάζει στιγμιαίες φωτογραφίες, την Πόλαροϊντ.

1947 Γεννιέται η Ολυμπία Σνόου, ελληνικής καταγωγής ρεπουμπλικανή γερουσιαστής των ΗΠΑ. Το πατρικό της όνομα είναι Μπούχλη, με καταγωγή από την Λακωνία.

2013 Νέο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον τότε Αρχιμανδρίτη Παντελεήμων Μουτάφη.
ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÉÅÑÁÑ×ÉÓÁ ÔÇÓ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ ÔÇÓ ÅËËÁÄÁÓ--ÅÊËÏÃÇ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇ ÌÁÑÙÍÅÉÁÓ-ÊÏÌÏÇÍÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ/ ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÉÅÑÁÑ×ÉÓÁ ÔÇÓ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ ÔÇÓ ÅËËÁÄÁÓ--ÅÊËÏÃÇ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇ ÌÁÑÙÍÅÉÁÓ-ÊÏÌÏÇÍÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ/ ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÉÅÑÁÑ×ÉÓÁ ÔÇÓ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ ÔÇÓ ÅËËÁÄÁÓ--ÅÊËÏÃÇ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇ ÌÁÑÙÍÅÉÁÓ-ÊÏÌÏÇÍÇÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ/

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS