Σαν σήμερα 21 Ιουλίου, εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 21 Ιουλίου. Το 2014 τελέσθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ελλασώνος κ. Χαρίτωνα.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνημη των Αγίων Μαρτύρων Aκακίου, Γεωργίου, Ευγενίου, Θεοδώρου, Θεοφίλου, Iούστου, Ματθαίου, Τροφίμου. Oσίων Συμεών του δια Χριστόν σαλού (†590), Μανουήλ βασιλέως του δια του αγγελικού σχήματος μετονομασθέντος Ματθαίου, Ιωάννου του αρχιμανδρίτου και Στυλίτου, Ονουφρίου του Ρώσου και Παρθενίου επισκόπου Ραδοβιζίου Άρτης (†1777). Σύναξις υπεραγίας Θεοτόκου εν τοις Άρματίον.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 21 Ιουλίου:

356 π.Χ. Ο Ηρόστρατος βάζει φωτιά στον Ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο, ο οποίος ήταν ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

365 Τσουνάμι πλήττει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου που προκλήθηκε από σεισμό στην Κρήτη, ο οποίος υπολογίζεται έντασης 8 βαθμών ρίχτερ. Στην Αλεξάνδρεια 5.000 άτομα χάθηκαν και ακόμα 45.000 άτομα πέθαναν έξω απ’ την πόλη.

1425 Σαν σήμερα πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος.

1620 Πεθαίνει ο αστρονόμος Ζαν Πικάρντ

1718 Υπογράφεται η Συνθήκη του Πασάροβιτς ανάμεσα στην Αυστρία, την Βενετία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Τουρκία χάνει εδάφη στα Βόρεια Βαλκάνια και κερδίζει της κτήσεις της Βενετίας σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

1816 Σαν σήμερα γεννιέται ο δημοσιογράφος Πολ Ρόιτερ, ο οποίος δημιούργησε και έδωσε το όνομά του στο δημοφιλέστερο δημοσιογραφικό πρακτορείο

1831 Ο Λεοπόλδος ο Α’ γίνεται ο πρώτος Βασιλιάς του Βελγίου.

1873 Ο θρυλικός ληστής Τζέσε Τζέιμς πραγματοποιεί την πρώτη του ληστεία τρένου στην Αΐόβα

1899 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας και νομπελίστας Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

1904 Ολοκληρώνεται ο Υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος ο οποίος ξεκινάει από την Μόσχα και καταλήγει στο Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έχει μήκος 4.607 μίλια.

1920 Γεννιέται ο Ουκρανός μουσικός Άιζακ Στερν, ένας από τους πιο επιτυχημένους του δίσκους που ηχογράφησε ήταν το, βραβευμένο με Όσκαρ, σάουντρακ της ταινίας «Ο βιολιστής της Στέγης».

1928 Αυτοκτονεί στην Πρέβεζα ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης.

1930 Σαν σήμερα εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο ο υπόγειος σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στην Ομόνοια, με τον οποίο ενώνονται ο αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας – Πειραιά με το «Θηρίο», δηλαδή τη γραμμή από την Πλατεία Αττικής μέχρι την Κηφισιά.

1975 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της καθημερινής απογευματινής εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».

2014 Σαν σήμερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσώνος τελέσθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ελλασώνος κ. Χαρίτωνα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

21072014_enthron_1_-1024x683
Φωτογραφίες: Κώστας Μαντζιάρης

TOP NEWS