Σαν σήμερα 22 Ιουλίου, εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιουλίου. Το 1995 χειροτονείται Επίσκοπος ο Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος και το 2014 τελέσθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεοκτίστου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρίας της Μαγδαληνής († α΄αι.). Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 22 Ιουλίου:

1587 Μια δεύτερη ομάδα Βρετανών αποίκων φτάνει στο νησί Ρόανοκ κοντά στη Βόρεια Καρολίνα σε μια προσπάθεια επανίδρυσης της αποικίας.

1784 Γεννιέται ο Γερμανός μαθηματικός και αστρονόμος, Φρίντριχ Μπέσσελ.

1793  Σκωτσέζος εξερευνητής, Αλεξάντερ Μακένζι φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό και γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος-Αμερικανός που κατάφερε να κάνει έναν διηπειρωτικό διάπλου του Καναδά.

1812 Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, διεξάγεται ο Πόλεμος των Χερσονήσων οι αγγλικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Άρθουρ Γουέλσλι, μετέπειτα Δούκα του Γουέλινγκτον νικούν τις γαλλικές στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας.

1822 Σαν σήμερα γεννιέται ο Αυστριακός μοναχός Γκρέγκορ Μέντελ, που ανακάλυψε τους νόμους της κληρονομικότητας ενώ ασχολούνταν με τη βοτανολογία.

1832 Γεννιέται ο Ναπολέων Β της Γαλλίας, γιος του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη και της Μαρία Λουίζα της Αυστρίας.

1882 γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος, Έντουαρντ Χόπερ, ο οποίος έμεινε ιδιαίτερα γνωστός για τα έργα του, όπου δημιουργώντας μυστηριώδη ατμόσφαιρα αποτυπώνει τη μοναξιά στη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία.

1887 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός, Γκούσταβ Λούντβιχ Χερτζ, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για τις κοινές με τον Τζέιμς Φρανκ μελέτες του πάνω στη ροή των ηλεκτρονίων μέσα από το φωταέριο.

1890 Σαν σήμερα γεννιέται η Ρόουζ Κένεντι, μητέρα του δολοφονημένου πρώην Αμερικανού Προέδρου, Τζον Κένεντι.

1893 Γεννιέται ο Βρετανός σκηνοθέτης του Χόλιγουντ, Τζέιμς Γουέιλ.

1894 Σαν σήμερα διεξάγεται το πρώτο ράλι αυτοκινήτων σε δημόσιο δρόμο στη Γαλλία. Οι συμμετέχοντες διανύουν διαδρομή 78 μιλίων από το Παρίσι στη Ρουέν. Ο κόμης Ντε Ντιόν καταρρίπτει το μέσο όρο ταχύτητας με 22,5 χλμ/ώρα.

1898 Γεννιέται ο Αμερικανός γλύπτης και καλλιτέχνης, Αλεξάντερ Κάλντερ.

1910 Στη Ρωσία, τα χειρόγραφα του Τολστόι καταστρέφονται από φωτιά στην κατοικία του συγγραφέα.

1912 Το Βρετανικό Βασιλικό Ναυαρχείο, σε απάντηση προς την ενισχυμένη ναυτική δύναμη των Γερμανών, ανακαλεί από τη Μεσόγειο το στόλο του και τον μετακινεί προς τη Βόρεια Θάλασσα.

1913 Σαν σήμερα συνεχίζονται οι συζητήσεις των πληρεξουσίων των εμπολέμων κρατών για τη σύναψη ειρήνης στα Βαλκάνια. Οι Έλληνες αποκρούουν πρόταση της Βουλγαρίας να διαμοιράσουν τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα.

1916 Γεννιέται ο Γάλλος μποξέρ, Μαρσέλ Σεντράν, ο οποίος κέρδισε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή του μποξ στην κατηγορία των μεσαίων βαρών το 1948.

1917 Ο Αλεξάντερ Καρένσκι ορίζεται πρωθυπουργός της προσωρινής ρωσικής Κυβέρνησης, που σχηματίζεται μετά την ανατροπή του Τσάρου Νικόλαου Β. Ο Καρένσκι θα μείνει σ αυτή τη θέση μέχρι την επανάσταση των Μπολσεβίκων το ίδιο φθινόπωρο.

1922 Πεθαίνει ο Ιάπωνας χημικός Τζοκίτσι Τακαμίν.

1929 Επίσημο τουρκικό ανακοινωθέν αναγγέλλει τη διακοπή των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων.

1930 Γίνονται τα εγκαίνια του νέου ηλεκτρικού σταθμού στην πλατεία Ομονοίας.

1969 Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο λογοτέχνης Στρατής Μυριβήλης.

1995 Σαν σήμερα χειροτονείται Επίσκοπος ο Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος.

1998 Πεθαίνει ο Αμερικανός αστροναύτης, Άλαν Σέπαρντ, ο οποίος ήταν ο πρώτος Αμερικανός, που πήγε στο διάστημα.

2001 Βγαίνει σε δημοπρασία ένα αντίγραφο του σήματος της NIKE (το περίφημο Swoosh) φιλοτεχνημένο από την δημιουργό του πρωτοτύπου Κάρολιν Ντέιβιντσον. Η Ντέιβιντσον σχεδίασε το swoosh το 1971, όταν ο ιδρυτής της ΝΙΚΕ (όνομα προερχόμενο από την ελληνική λέξη νίκη) Φιλ Νάιτ της ζήτησε να βρει ένα σήμα για τη μικρή τότε εταιρεία του. Η αμοιβή της ήταν 35 δολάρια.

2003 Σκοτώνονται κατά τη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής στο Ιράκ οι δυο γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν, ο Κουσάι και ο Ουντάι.

2011 Ο μανιακός Αντρές Μπρέιβικ ξεκινά μια άνευ προηγουμένου σφαγή στη Νορβηγία. Τοποθετεί βόμβες στο Όσλο και στη συνέχεια μεταβαίνει στο νησί Ουτόγια και εκτελεί όποιον βρίσκει μπροστά του. Τελικά σκοτώνει συνολικά 77 άτομα.

2014 Σαν σήμερα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέσθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

22072014_fokis_2

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS