Σαν σήμερα 22 Ιουνίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιουνίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ευσεβίου, Ζήνωνος και Ζηνά του υπηρέτη του, Πομπιανού, Γαλατίωνος, Ιουλιανής και Σαντορινιού του γιού της, Γρηγορίου του Διδασκάλου του Βατοπαιδινού, Βασιλείου, Επισκόπου Πατελαρίας.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 22 Ιουνίου:

217 π.Χ: διεξάγεται η Μάχη της Γάζας, μεταξύ των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Πτολεμαίος Δ’ της Αιγύπτου νικά τον Αντίοχο Γ’ τον επονομαζόμενο και Μέγα, του Βασιλείου των Σελευκιδών.

168 π.Χ.: τελειώνει ο Γ Μακεδονικός Πόλεμος, όταν οι ρωμαϊκές δυνάμεις υπό τον Λεύκιο Αιμίλιο Πάολο νικούν και αιχμαλωτίζουν το βασιλιά Περσέα της Μακεδονίας.

431:αρχίζει τις εργασίες της στην Έφεσο η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος, με σκοπό την καταδίκη του Νεστοριανισμού.

1633: ο Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) εξαναγκάζεται από την Ιερά Εξέταση να απαρνηθεί την ηλιοκεντρική θεωρία.

1675: ιδρύεται στην Αγγλία το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς.

1821: μεγάλες σφαγές Κυπρίων από τους Τούρκους. Απαγχονίζεται ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανού και αποκεφαλίζονται τρεις αρχιερείς και οι πρόκριτοι του νησιού.

1837: γεννιέται ο Ερνέστος Τσίλερ, γερμανός αρχιτέκτων, με σημαντικό έργο στην Ελλάδα, όπου σχεδίασε πάνω από 900 κτίρια. [θαν. 12/4/1923]

1846: ο Βέλγος, Άντολφ Σαξ δημιουργεί το πρώτο σαξόφωνο.

1891: δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το καταστατικό του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, το οποίο έχει συνταχθεί τέσσερις μήνες νωρίτερα (20 Φεβρουαρίου) και στο οποίο, στο άρθρο 2, γίνεται λόγος περί ιδρύσεως των Ολυμπιακών Αγώνων, ως κύριος στόχος και σκοπός του συλλόγου, πριν ακόμα προβληθεί από τον Κουμπερτέν η ιδέα αυτή.

1913: οι ελληνικές δυνάμεις θριαμβεύουν επί των βουλγαρικών στη Μάχη του Κιλκίς.

1914: στην Ελλάδα, ο βασιλιάς απευθύνει διαταγή προς το στρατό, κατά την οποία απαγορεύει τα χειροκροτήματα στους στρατιώτες τα οποία, τόνισε, ότι αρμόζουν στους ηθοποιούς.

1919: επαναστατικό κίνημα ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη, με αρχηγό τον στρατηγό Κεμάλ πασά.

1964:γεννιέται ο Νταν Μπράουν, Αμερικανός συγγραφέας. («Κώδικας Ντα Βίντσι»)

1966: βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ».

1973:το διαστημόπλοιο Σκάιλαμπ με το πλήρωμά του προσθαλασσώνεται επιτυχώς στον Ειρηνικό Ωκεανό, μετά από 28ήμερη παραμονή στο διάστημα.

1974: πεθαίνει ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ου αιώνα, ο Ιταλός, Ντάριους Μιλχάουντ.

1979: 85 αρχαία αντικείμενα, κυρίως κεραμικά, που κατασχέθηκαν από τη Βρετανία, επιστρέφονται στην Κύπρο.

1986: ο Θεός έβαλε το χέρι του» δηλώνει ο Ντιέγκο Μαραντόνα αμέσως μετά τον αγώνα Αργεντινή – Αγγλία στο στάδιο Αζτέκα του Μεξικού σχολιάζοντας το πρώτο του γκολ στο 51ο λεπτό.

1989: σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων δολαρίων.

1992: στο Αικατερίνεμπουργκ της Ρωσίας ανακαλύπτονται δύο σκελετοί και αναγνωρίζονται ως αυτοί του τελευταίου τσαρικού ζεύγους της χώρας.

1992: αρχίζει στο Βόλο η δίκη για το θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις μαθητικές εξεγέρσεις στην Πάτρα. Κύριος κατηγορούμενος είναι ο νεοδημοκράτης Γιάννης Καλαμπόκας, που θα καταδικασθεί πρωτοδίκως σε ισόβια, ενώ αργότερα η ποινή του θα μειωθεί σε 17 χρόνια.

1997: πεθαίνει ο Γιώργος Θέμελης, διεθνούς φήμης έλληνας πιανίστας. [γεν. 1915]

2009: η εταιρία Kodak ανακοινώνει ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις του έγχρωμου φωτογραφικού της φιλμ μετά από 74 χρόνια.

2016: συνεχίζονται οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη. Επί γενομένης προτάσεως-προσθήκης υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος επί του κειμένου «ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟΝ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΩΣ ΑΥΤΟΥ», ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος διαβεβαίωσε ενώπιον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας ότι σέβεται απολύτως το υφιστάμενο εκκλησιαστικό καθεστώς των Μητροπόλεων των λεγομένων Νέων Χωρών της Εκκλησίας της Ελλάδος και ουδεμία πρόθεση υπάρχει αμφισβητήσεως ή αλλαγής των ισχυόντων. Η δήλωση αυτή προκάλεσε πολλές συζητήσεις, ενώ την ικανοποίηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου για το θέμα των Νέων Χωρών μετέφερε ο υπεύθυνος της Επιτροπής Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

ÊÏËÕÌÐÁÑÉ--ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ ÅÊÔÏ ÓÕÍÏÄÏÕ ÊÁÉ ÔÏ ÊÅÍÔÑÏ ÔÕÐÏÕ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS