Σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου: Εορτές και Γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων (Ο΄) Ονησίμου, Φιλήμονος επισκόπου Γάζης, Απφίας, Αρχίππου. Ιερομαρτύρων Κλήμεντος αρχιεπισκόπου Βουλγαρίας, του θαυματουργού και Σισινίου. Μαρτύρων Βαλλεριανού, Κικιλίας και Τιβουρτίου (†230). Στεφάνου, Μάρκου και Μάρκου. Ευφημίας, Χριστοφόρου, Θαλελαίου και Ανθίμου. Αγαπίου του Καππαδόκου, Αγαπίωνος, Θαδδαίου, Μαξίμου του δεσμοφύλακος, Μένιγνος του κναφέως και Προκοπίου του Παλαιστίνου. Οσίων Αββά, Καλλίστου και Μιχαήλ δουκός, του Ρώσου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου.

498 Δυαρχία στον Παπικό Θρόνο, με την εκλογή του Συμμάχου που υποστηρίζεται από τους Βησιγότθους και του Λαυρεντίου που υποστηρίζεται από τους Βυζαντινούς.

1247 Σύμφωνα με το θρύλο, πεθαίνει ο Ρομπέν των Δασών, μεγάλος υπερασπιστής των φτωχών και των αδυνάτων. Οι φτωχοί του Νότιγχαμ θρηνούν την απώλεια του.

1354 Ο Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Ιωάννης ΣΤ’ Καντακουζηνός παραιτείται από κάθε εξουσία και κλείνεται σε μοναστήρι, όπου θα ζήσει ως απλός μοναχός έως το 1383 και θα γράψει την περίφημη ιστορία του.

1821 Ο Γιουσούφ Σελίμ πασάς πυρπολεί την Πάτρα.

1897 Μετά τον άτυχο Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 υπογράφεται η ταπεινωτική συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια Όρη. Η συνθήκη επιβάλλει στην Ελλάδα Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και την υποχρέωση να καταβάλλει στην Τουρκία 4.000.000 τουρκικές λίρες, ως πολεμική αποζημίωση. Με την ίδια συνθήκη, η Κρήτη αποκτά την αυτονομία της.

1906 Τα αρχικά S.O.S. καθιερώνονται ως διεθνές σήμα κινδύνου, στο Διεθνές Συνέδριο Ασύρματης Τηλεγραφίας του Βερολίνου. Θα ταυτιστεί με τα αρχικά της φράσης «Save Our Souls» (σώστε τις ψυχές μας).

1920 Διενεργείται δημοψήφισμα από την κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη για την επάνοδο του Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε αναγκαστεί από τις δυνάμεις της Ανταντ να εγκαταλείψει το θρόνο το 1916.

1940 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Έλληνες μπαίνουν νικητές στην Κορυτσά.

1942 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Στη μάχη του Στάλινγκραντ, 250.000 γερμανοί στραριώτες περικυκλώνονται από τους Σοβιετικούς. Ο στρατηγός Φρίντριχ Πάουλους τηλεγραφεί στο Χίτλερ ότι οι δυνάμεις του περικυκλώθηκαν.

1957 Το απολυτήριο του Δημοτικού γίνεται απαραίτητο για οποιαδήποτε εργασία στην Ελλάδα. Πολλαπλασιάζονται τα νυχτερινά σχολεία για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού.

1963 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίζεται 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.

1975 Ο Χουάν Κάρλος ντε Μπορμπόν ανακηρύσσεται βασιλιάς, δύο μέρες μετά το θάνατο του αρχιστράτηγου Φρανσίσκο Φράνκο στη Μαδρίτη. Ο Χουάν Κάρλος, ο διάδοχος που διάλεξε ο ίδιος ο Φράνκο, ορκίζεται ότι θα παραμείνει πιστός στις αρχές του Φράνκο.

1977 Το υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο «Concorde» εκτελεί την παρθενική εμπορική πτήση του, από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη.

1989 Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης, κατά την τέταρτη φάση των διερευνητικών συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, αποφασίζουν τη σύσταση οικουμενικής Κυβέρνησης, υπό τον ακαδημαϊκό Ξενοφώντα Ζολώτα.

1990 Η βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ ανακοινώνει την παραίτησή της, έπειτα από 11 χρόνια, όταν αμφισβητείται από την ηγεσία των Συντηρητικών.

1991 Ο Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης, εκλέγεται νέος γ.γ του ΟΗΕ.

2002 Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώνονται σε ταραχές, ζητώντας να μη γίνει ο διαγωνισμός ομορφιάς Μις Κόσμος στη Νιγηρία. Οι ταραχές προκαλούνται από μουσουλμάνους, οι οποίοι εισβάλλουν και καίνε τα γραφεία εφημερίδας που είχε γράψει ότι – αν ζούσε ο προφήτης Mωάμεθ ίσως να είχε παντρευτεί μια από τις διαγωνιζόμενες στα καλλιστεία για τη Mις Κόσμος. Πάνω από 100 νεκροί, 200 τραυματίες, 12.000 άστεγοι, 22 κατεστραμμένες εκκλησίες και 8 κατεστραμμένα τζαμιά είναι ο τραγικός απολογισμός των ταραχών. Τελικά, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Λονδίνο, με νικήτρια την Τουρκάλα υποψήφια.

2004 Ξεσπά η λεγόμενη «Πορτοκαλί Επανάσταση» στην Ουκρανία, μία σειρά διαδηλώσεων που θα διαρκέσουν ως τον Ιανουάριο του 2005 και θα φέρουν στην εξουσία τις φιλοδυτικές δυνάμεις.

2005 Η Αγκέλα Μέρκελ γίνεται η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας.

TOP NEWS