Σαν σήμερα 23 Ιανουαρίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Ιανουαρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Κλήμεντος ιερομάρτυρος, επισκόπου Αγκύρας (†312). Μάρτυρος Αγαθαγγέλου (†312). Αθανασίου αναγνώστου. Οσίων Διονυσίου του εν Ολύμπω (†1540). Ευσεβίου ηγουμένου εν τη μονή του αββά Αμμωνίου, Μαυσιμά του Σύρου και Σαλαμάνη του ησυχαστού.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Ιανουαρίου:

 

393…. Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α’ ανακηρύσσει συναυτοκράτορα τον εννιάχρονο γιο του Ονόριο.

1368…. O Ζου Γιουάν Ζανγκ ανεβαίνει στο θρόνο της Κίνας ως αυτοκράτωρ Χονγκ Βου. Είναι ο πρώτος εστεμμένος της δυναστείας των Μινγκ, που θα κυβερνήσει τη χώρα για τρεις αιώνες.

1480…. Η Βενετία συμμαχεί με τους Τούρκους και επικηρύσσει ως προδότη τον αρχηγό των Μανιατών, Κροκόδειλο Κλαδά, τον οποίον προηγουμένως έχει ανακηρύξει ιππότη του Αγίου Μάρκου, και ορίζει υπέρογκο για την εποχή ποσό για τη σύλληψη ή εξόντωσή του.

1556…. O καταστροφικότερος σεισμός στην ανθρώπινη ιστορία πλήττει την επαρχία Σαντζί της Κίνας, σκοτώνοντας πάνω από 830.000 ανθρώπους.

1571…. Ανοίγει στο Λονδίνο το βασιλικό χρηματιστήριο.

1579…. Οι επτά βόρειες Κάτω Χώρες απεφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον της ισπανικής εξουσίας και συστήνουν την Ένωση της Ουτρέχτης, η οποία θεωρείται ως η απαρχή της Ολλανδικής Δημοκρατίας.

1668…. Συγκροτείται Τριπλή Συμμαχία μεταξύ Ολλανδίας, Βρετανίας και Σουηδίας, για την αποφυγή επέκτασης της Γαλλίας.

1719…. Δημιουργείται το πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν, στους κόλπους της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους.

1793…. Ρωσία και Πρωσία διαμοιράζουν για δεύτερη φορά την Πολωνία.

1822…. Τουρκικές δυνάμεις του Ρεθύμνου, για να εκδικηθούν το θάνατο του αρχηγού τους Γεντίμ Αλή στη μάχη του Αρκαδίου, επιτίθενται κατά της θέσεως Ακόνια Ρεθύμνου, την οποία κατέχουν Κρήτες επαναστάτες. Η μάχη θα λήξει με νίκη των Ελλήνων.

1831…. Συλλαμβάνεται ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, εξαιτίας των αντικαποδιστριακών ταραχών στη Μάνη.

1845…. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ανακηρύσσει την Τρίτη, μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου ως ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών.

1849…. Η Ελίζαμπεθ Μπλάκγουελ αποφοιτά από το Geneva College της Νέας Υόρκης και γίνεται η πρώτη γυναίκα που αποκτά άδεια εξάσκησης του ιατρικού επαγγέλματος στις ΗΠΑ.

1851…. Το στρίψιμο ενός νομίσματος δίνει τελικά τη λύση στο πώς θα ονομαστεί μία νέα πόλη στο Όρεγκον των ΗΠΑ: Βοστόνη ή Πόρτλαντ; Νικητήριο… όνομα είναι το Πόρτλαντ.

1878…. Ο ελληνικός στρατός, που είχε εισβάλλει στη τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία δυο μέρες νωρίτερα, υπό τις διαταγές του Αντιστράτηγου Σκαρλάτου Σούτσου απελευθερώνει τη πόλη του Δομοκού.

1897…. Οι τούρκοι αρχίζουν φοβερές σφαγές και πυρπολήσεις χωριών στα Χανιά. Οι βιαιότητες θα διαρκέσουν δύο ημέρες και θα επεκταθούν και σε άλλες πόλεις του νησιού. Εκατό περίπου επαναστάτες θα συγκεντρωθούν στο Ακρωτήρι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε μέσο την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

1912…. Υπογράφεται στη Χάγη η Διεθνής Συνθήκη για το Όπιο. Είναι η πρώτη συνθήκη για τον έλεγχο και την απαγόρευση των ναρκωτικών.

1921…. Παραιτείται ο πρωθυπουργός Δημήτριος Ράλλης, μετά από διαφωνία του με τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Δημήτριο Γούναρη. Σχηματίζεται νέα κυβέρνηση, υπό το Νικόλαο Καλογερόπουλο, ο οποίος αναχωρεί για τη Διάσκεψη του Λονδίνου.

1922…. Ο 14χρονος καναδός, Λέοναρντ Τόμσον, είναι ο πρώτος διαβητικός στον οποίο χορηγείται ινσουλίνη σε ενέσιμη μορφή.

1924…. Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου καλεί στη Βουλή τον Ελευθέριο Βενιζέλο να ηγηθεί του αγώνα κατά της βασιλείας και υπέρ της Δημοκρατίας.

1925…. Αυστηρές κυρώσεις επιβάλλονται εναντίον των αφισοκολλητών, για τον ευπρεπισμό της ελληνικής πρωτεύουσας.

1929…. Μεγάλη πυρκαγιά αποτεφρώνει σχεδόν τη μισή ελληνική συνοικία των Ταταύλων στην Κωνσταντινούπολη.

1939…. Καταπλέει στο Ναύσταθμο το νέο ελληνικό αντιτορπιλικό «Βασιλεύς Γεώργιος Α'», το οποίο ναυπηγήθηκε στην Αγγλία.

1940…. Αρχίζει η κατασκευή των μεγάλων έργων του αποχετευτικού αγωγού της Αθήνας.

1943…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι βρετανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Τρίπολη της Λιβύης από τους Ναζί. Την ίδια μέρα, οι αμερικανικές και οι αυστραλιανές δυνάμεις νικούν τους Ιάπωνες στην Παπούα, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους για την ιαπωνική εισβολή στον Ειρηνικό Ωκεανό.

1950…. Με ψήφισμα της Κνεσέτ (Ισραηλινή Βουλή), η Ιερουσαλήμ ανακηρύσσεται επίσημα ως η νέα πρωτεύουσα του Ισραήλ.

1952…. Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο κεκλιμένος πύργος της Πίζας στην Ιταλία θα χάσει την ισορροπία του και θα γκρεμιστεί το έτος 2151.

1956…. Οι κύπριοι μαθητές απέχουν από τα μαθήματά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις συμμαθητών τους που διαδήλωναν υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

1957…. Η εταιρία Wham-o Company λανσάρει στην αμερικανική αγορά το πρώτο φρίσμπι.

1959…. Καθιερώνεται η άμεση εκλογή δημάρχων με το σύστημα της απλής αναλογικής.

1960…. Ο ελβετός εφευρέτης, Ογκίστ Πικάρ, σημειώνει ρεκόρ κατάδυσης με το βαθυσκάφος «Τεργέστη». Φτάνει σε βάθος 10.900 μέτρων στην τάφρο Γκουάμ στις Φιλιππίνες.

1964…. Ο δρ. Τζέιμς Χάρντι επιχειρεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μισσισιπή την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς ζώου (χιμπατζή) σε άνθρωπο. Ο ασθενής Μπόιντ Ρας, 68 ετών, θα πεθάνει 90 λεπτά μετά την εγχείρηση.

1968…. Η Βόρεια Κορέα αιχμαλωτίζει στα ανοικτά των ακτών της το αμερικανικό πλοίο «Πουέμπλο» και συλλαμβάνει το 83μελές πλήρωμά του. Ο λόγος, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, είναι ότι παραβίασε τα χωρικά της ύδατα και επιδόθηκε σε εχθρικές ενέργειες. Ενταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

1973…. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, ανακοινώνει στον αμερικανικό λαό, μέσω τηλεόρασης και ραδιοφώνου, την επίτευξη συμφωνίας για επίσημη κατάπαυση του πυρός στο Βιετνάμ.

1978…. Η Σουηδία γίνεται η πρώτη χώρα που απαγορεύει την κυκλοφορία των σπρέι με αεροζόλ, εξαιτίας της ζημιάς που προκαλούν στο όζον.

1989…. Δολοφονείται ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Βενάρδος, κοντά στο σπίτι του στα Κάτω Πατήσια. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «1η Μάη».

1992…. Αεροσκάφος HU-16 Albatross της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συντρίβεται σε κατοικημένη περιοχή της Ελευσίνας, σκοτώνοντας τα τρία μέλη του πληρώματός του.

1996…. Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση της γλώσσας προγραμματισμού java.

Την ίδια μέρα, η Ελλάδα υποβάλλει επίσημα στη Λωζάνη υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με πρόεδρο της Επιτροπής Διεκδίκησης τη Γιάννα Αγγελοπούλου.

1997…. Η Μαντλίν Ολμπράιτ γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Την ίδια μέρα, ο 23χρονος δολοφόνος κατά συρροή, Αντώνης Δαγλής, καταδικάζεται σε 13 φορές ισόβια και κάθειρξη 25 ετών για τη δολοφονία τριών ιερόδουλων και απόπειρες δολοφονίας άλλων έξι, καθώς και για άλλα αδικήματα.

2004…. Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ανακοινώνει ότι αποχωρεί από την ενεργό πολιτική. Είχε εκλεχθεί για πρώτη φορά βουλευτής το 1946, σε ηλικία 28 ετών.

2004…. H Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ανακοινώνει ότι το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Mars Express εντόπισε νερό υπό μορφή πάγου στο νότιο πόλο του πλανήτη Άρη.

TOP NEWS