Σαν σήμερα 24 Δεκεμβρίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 24 Δεκεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των: Αγίας Ευγενίας της Οσιοπαρθενομάρτυρος, Αγίου Φιλίππου, Αγίου Αχμέτ Κάλφα του Νεομάρτυρος, Αγίου Βασίλα, Αγίων Πρωτά και Υακίνθου, Οσίου Νικολάου «ὁ ἀπὸ στρατιωτῶν» και διήγησις ωφέλιμος, Αγίου Αχαϊκού, Οσιου Αντιόχου, Οσίου Βιτιμίωνος, Οσίου Αφροδίσιου, Οσίου Αγάπιου του νεώτερου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 24 Δεκεμβρίου:

1491: γεννιέται ο άγιος Ιγνάτιος του Λογιόλα, Ισπανός εκκλησιαστής, που ίδρυσε την «Κοινωνία του Ιησού», το τάγμα των Ιησουητών.

1524: πεθαίνει ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα.

1814: η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράφουν τη συνθήκη της Γκεντ, στο Βέλγιο λήγοντας και επίσημα τον Πόλεμο του 1812.

1818: σαν σήμερα ο Φραντς Γιόζεφ Γκρούμπερ συνθέτει το τραγούδι «Silent Night» (Άγια Νύχτα) και την επόμενη μέρα θα παρουσιαστεί στο κοινό και θα παραμείνει μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια των Χριστουγέννων.

1823: ο λόρδος Βύρων φτάνει στο Μεσολόγγι.

1881: γεννιέται ο Ισπανός νομπελίστας ποιητής Χουάν Ραμόν Χιμένες, ηγετική μορφή του ισπανικού λογοτεχνικού κινήματος των μοντερνιστών.

1905: πεθαίνει ο Απόστολος Μακράκης, θεολόγος, πατριώτης και ιεροκήρυκας. Πολυτάραχη και δυναμική προσωπικότητα, που άφησε έντονα ίχνη στη θρησκευτική, κοινωνική και πολιτική ζωή της εποχής του. (Γεν. 1831).

1913: στις ΗΠΑ, ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, βάσει νέου νόμου, που υπογράφει ο Πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον. Με το νέο τραπεζικό σύστημα, οι αξίες θα αυξομειώνονται αυτόματα, βάσει των εκάστοτε συνθηκών ύφεσης ή ευημερίας.

1942: σχέδιο για κοινή δράση με το ΕΑΜ στη διάρκεια της κατοχής, αλλά και το πλαίσιο για τη συνύπαρξή τους στην ελεύθερη Ελλάδα, προτείνει ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων Θεμιστοκλής Σοφούλης στον γραμματέα του ΕΑΜ Θ.Χατζή.

1943: ο στρατηγός Αϊζενχάουερ ορίζεται ανώτατος διοικητής του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος, το οποίο προετοιμάζεται για την απόβαση στη Γαλλία.

1946: εκπέμπεται η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή αμερικανικής εκκλησίας από την επισκοπική Εκκλησία του Γκρέις, στη Νέα Υόρκη.

1951: σαν σήμερα η Λιβύη αποκτά την ανεξαρτησία της.

1960: το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη μελοποιείται από τον Μίκη Θεοδωράκη.

1980: πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 76 ετών, ο Αλεξέι Κοσίγκιν, πρώην πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ για 16 χρόνια.

1980: πεθαίνει ο τελευταίος ηγέτης της ναζιστικής Γερμανίας, Καρλ Ντένιτζ.

1980: στο Γουντμπριτζ της Αγγλίας δεκάδες άτομα αναφέρουν πως είδαν περίεργα φώτα στον ουρανό. Το φαινόμενο παραμένει ανεξήγητο και ονομάζεται πλέον το «Βρετανικό Ρόσγουελ».

1982: πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας και ένα από τα λαμπρότερα πνεύματα του κινήματος του σουρεαλισμού (υπερρεαλισμού) Λουί Αραγκόν.

1992: σαν σήμερα στη Σερβία, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κερδίζει τις προεδρικές εκλογές.

1993: στη Ρωσία, σε ισχύ τίθεται το νέο Σύνταγμα, που εγκαθιδρύει ένα ισχυρό προεδρικό καθεστώς.

1994: πεθαίνει ο Άγγλος θεατρικός συγγραφέας Τζον Όσμπορν.

2005: το Τσαντ κηρύσσει πόλεμο στον Σουδάν μετά την επίθεση των Σουδανών και τον θάνατο 100 ατόμων.

2008: επαναστατική ομάδα από την Ουγκάντα με το όνομα «Lord’s Resistance Army» εξαπολύει επιθέσεις στη Δημοκρατία του Κονγκό και σφαγιάζει πάνω από 400 άτομα.

2008: σαν σήμερα πεθαίνει ο Βρετανός θεατρικός συγγραφές Χάρολντ Πίντερ.

TOP NEWS