Σαν σήμερα 24 Φεβρουαρίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 24 Φεβρουαρίου. Το 2013 Χειροτονήθηκε επίσκοπος ο Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.

Η Εκκλησία σαν σήμερα τιμά την Πρώτη και δευτέρα εύρεσις της τίμιας κεφαλής του αγίου προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 24 Φεβρουαρίου.

303 Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός ανακοινώνει την απόφαση του για δίωξη των Χριστιανών

391 Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α’ απαγορεύει την ειδωλολατρία. Στο πλαίσιο αυτό παύει και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν ξεκινήσει το 776 π.Χ.

1209 Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης ξεκινά την «αποστολή» του, να ζει στην απόλυτη φτώχια και να κηρύσσει το λόγο του Θεού.

1304 Γεννιέται ο Άραβας Ιμπν Μπατούτα, που έγινε γνωστός από τις ταξιδιωτικές του περιγραφές για την Ασία και την Αφρική.

1582 Ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ εκδίδει την Παπική Βούλα, που εισάγει το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο αντικαθιστά το Ιουλιανό.

1786 Γεννιέται ο Βίλχεμ Γκριμ, ο μικρότερος των Αδελφών Γκριμ, που έγραψαν μερικά από τα ωραιότερα παραμύθια, όπως τη Χιονάτη και τους Επτά Νάνους και την Ωραία Κοιμωμένη.

1821 Στο Ιάσιο ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας και υπασπιστής του Τσάρου της Ρωσίας, πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης κηρύσσει την έναρξη του αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία.

1848 Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Φίλιππος της Γαλλίας παραιτείται από το θρόνο.

1903 Πεθαίνει ο Έλληνας διάσημος εξερευνητής και γιατρός Παναγιώτης Ποταγός, σε ηλικία 64 ετών. Είχε εξερευνήσει την Ασία επί πέντε χρόνια και με δαπάνες του Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του σε βιβλίο με τίτλο «Περίληψις περιηγήσεων Ποταγού».

1954 Στην Ελλάδα, καθορίζεται ο νέος νόμος περί εκλογής βουλευτών.

1955 Γεννιέται ο Αμερικανός Στιβ Τζομπς, που μαζί με τον Στιβ Βόζνιακ ίδρυσαν την Apple Computer, στο γκαράζ του σπιτιού του.

1961 Στην Ταγκανίκα, μετά από ανασκαφές, ο Λικέι φέρνει στο φως το σκελετό του πιο πρωτόγονου ανθρώπου, του Αυστραλοπιθήκου.

1963 Εφευρίσκεται η πρώτη μεταλλική ρακέτα του τένις.

1964 Δημοσιεύματα του ελληνοκυπριακού Τύπου αποκαλύπτουν μυστικό σχέδιο των Τούρκων, σύμφωνα με το οποίο στον μελλοντικό τουρκοκυπριακό τομέα θα περιληφθούν η Αμμόχωστος, η Κυρήνεια και η μισή Λευκωσία.

1970 Ιδρύεται στις ΗΠΑ η Εθνική Δημόσια Ραδιοφωνία.

1971 Δεκαπέντε Έλληνες ναυτικοί αγνοούνται μετά το ναυάγιο του πλοίου «Ιόλη», στην Ιρλανδία.

1973 Κηδεύεται η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός, βραβευμένη με Όσκαρ Κατίνα Παξινού, που πέθανε σε ηλικία 73 ετών.

1980 Πεθαίνει ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, αθλητής της ποδηλασίας, βουλευτής, υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά. (Γεν. 1903)

1981 Ο Εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες με 6,6 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του 14 θύματα και τους Αθηναίους να περνούν αρκετά βράδια στα πάρκα και τις πλατείες της πόλης.

2008 Ο Φιντέλ Κάστρο αποχωρεί από την ηγεσία της Κούβας μετά από περίπου 50 χρόνια.

2013 Χειροτονήθηκε Επίσκοπος ο Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.
σαν σήμερα

φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

2013 Εξελέγη και ενθρονίστηκε αυθημερόν, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι της Σόφιας, ο Μητροπολίτης Σόφιας και Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος.
25022013_voulg_1

TOP NEWS