Σαν σήμερα 24 Ιουλίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 24 Ιουλίου.

Η Εκκλησία σήμερα. 24 Ιουλίου, τιμά τη μνήμη των Αγίων Μεγαλομάρτυρος Χριστίνης (†300). Μαρτύρων Ερμογένους, Καπίτωνος, Υμεναίου, Ρωμανού [Μπορίσου], Δαβίδ [Γλιέβου]. Νεομαρτύρων Θεοφίλου του Ζακυνθίου, του εν Χίω αθλήσαντος (†1635) και Αθανασίου του Κίου (†1670). Αθηναγόρου του ομολογητού και Σαλομπτίνου επισκόπου Ιεροσολύμων.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 24 Ιουλίου:

1567 Η Μαρία, βασίλισσα της Σκοτίας, ενώ βρίσκεται φυλακισμένη στο κάστρο Λοχλέβεν της Σκοτίας εξαναγκάζεται σε παραίτηση από τον βασιλικό θρόνο της προς όφελος του μόλις ενός έτους γιου της, ο οποίος αργότερα θα στεφθεί βασιλιάς.

1701 Ο Γάλλος μεγαλέμπορος Αντουάν ντε λα Μοτ ιδρύει στις ΗΠΑ το Ντιτρόιτ, με σκοπό να ελέγξει το εμπόριο γούνας στην περιοχή. Η πόλη παίρνει αρχικά τη γαλλική ονομασία «La Ville d’ Etroit», «Η πόλη του Πορθμού».

1783 Σαν σήμερα γεννιέται ο Σιμόν ντε Μπολιβάρ, ο «απελευθερωτής» των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής και οραματιστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Αμερικής.

1793 Σαν σήμερα η Γαλλία ψηφίζει τον πρώτο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

1798 Ο εκπρόσωπος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης, Ρήγας Φεραίος, θανατώνεται από τους Τούρκους, στους οποίους παραδόθηκε από τους Αυστριακούς.

1802 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς, ο πατήρ, και «πατέρας» των «Τριών Σωματοφυλάκων».

1921 Σαν σήμερα γεννιέται ο Τζιουζέπε «Πίπο» Ντι Στέφανο, ιταλός τενόρος, ένας από τους μεγαλύτερους λυρικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, παρτενέρ της Μαρίας Κάλλας τη δεκαετία του ’50.

1923 Υπογράφεται η Συνθήκη της Λοζάννης. Πρόκειται για την συνθήκη που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα: Στη στεριά, ο μέσος ρους του ποταμού Έβρου. Στη θάλασσα, αποδίδεται στην Ελλάδα κάθε νησί, νησίδα και βραχονησίδα που βρίσκεται πέρα από τα τρία μίλια από τις μικρασιατικές ακτές, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο.

1952 Σαν σήμερα ιδρύεται στην Ελλάδα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων.

1982 Καταργείται στην Ελλάδα η ποινική δίωξη της μοιχείας.

2010 Σαν σήμερα πάνω από 80.000 άτομα από όλο τον πλανήτη καταγράφουν την καθημερινότητα τους για το ντοκιμαντέρ του youtube «Life In A Day».

TOP NEWS