Σαν σήμερα 24 Οκτωβρίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 24 Οκτωβρίου. Το 2009 χειροτονείται Επίσκοπος ο Ρεντίνης Σεραφείμ.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Πρόκλου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Ιερομάρτυρος Ακακίου. Μεγαλομάρτυρος Αρέθα (†β΄αι.). Μαρτύρων Μάρκου, Νέρδωνος, Ουαλλεντίνου. Σεβαστιανής και Σωτηρίχου. Οσίου Αρέθα του Ρώσου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 24 Οκτωβρίου:

1725 Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Ιταλός συνθέτης Αλεσάντρο Σκαρλάτι, γνωστός για τις όπερες και τις θρησκευτικές του συνθέσεις.

1862 Πεθαίνει ο οπλαρχηγός Θεόδωρος Γρίβας.

1909 Η Ελλάδα αγοράζει το θωρηκτό «Αβέρωφ», αντί 24 εκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία τα 8 εκατομμύρια προέρχονται από κληροδότημα του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ.

1912 Ο ελληνικός στρατός διαβαίνει τον ποταμό Αξιό και κινείται προς τη Θεσσαλονίκη, προς την οποία κατευθύνεται και ο βουλγαρικός στρατός. Οι Έλληνες θα φτάσουν πρώτοι δυο μέρες αργότερα.

1922 Πεθαίνει ο πεζογράφος Ανδρέας Καρκαβίτσας.

1926 Ο θρυλικός μάγος Χάρι Χουντίνι δίνει την τελευταία του παράσταση σε θέατρο του Μίσιγκαν.

1931 Ο θρυλικός γκανκστερ Αλ Καπόνε καταδικάζεται σε φυλάκιση 11 χρόνων για φοροδιαφυγή.

1946 Μια κάμερα τοποθετημένο πάνω στον πύραυλο V-2 No. 13 παίρνει την πρώτη φωτογραφία της Γης από το διάστημα.

1957 Πεθαίνει, σε ηλικία 52 ετών, ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας, δημιουργός του «New Look», Κριστιάν Ντιόρ.

1987 Συγκροτείται επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές. Ζητείται η παραίτηση Τόμπρα.

1995 Πεθαίνει ο Δημήτρης Μαρούδας, δημοσιογράφος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, σε ηλικία 68 ετών, ύστερα από πολύμηνη ασθένεια.

2003 Γεωμαγνητική καταιγίδα «βομβαρδίζει» το μαγνητικό πεδίο της Γης με φορτισμένα σωματίδια. Το δεύτερο κύμα, που καταγράφεται στις 29/10 αποτελεί μία από τις ισχυρότερες ηλιακές εκλάμψεις των τελευταίων 30 ετών ενώ το αέριο υλικό, που κινείται με 7,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα, περίπου 5 φορές πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, δημιουργεί μία γεωμαγνητική καταιγίδα της κατηγορίας G5, της πιο ισχυρής κατηγορίας, η οποία, ωστόσο, εξασθενεί γρήγορα. Η γωνία «πρόσκρουσής» της στο γήινο μαγνητικό πεδίο, αποτρέπει τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων σε δορυφόρους ή δίκτυα ηλεκτροδότησης.

2003 Το Concorde κάνει την τελευταία του εμπορική πτήση.

 

2009 Χειροτονείται Επίσκοπος ο Ρεντίνης Σεραφείμ.
ÊÁÑÄÉÔÓÁ - ×ÅÉÑÏÔÏÍÉÁ ÂÏÇÈÏÕ ÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ (EUROKINISSI // ÈÁÍÁÓÇÓ ÊÁËËÉÁÑÁÓ)

φωτογραφία: eurokinissi Θανάσης Καλλιάρας

TOP NEWS