Σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου.

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη της  Αγία Θέκλας της Ισαποστόλου, τη Σύναξη της Παναγίας της  Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα και την  ανάμνηση της ιάσεως του παραλύτου, τη μνήμη του Αγίου Σιλουανού του Αγιορείτη, της Αγίας Πέρσης, καθώς επίσης και τη Σύναξη της Παναγίας της Μυρτυδιώτισσας στο Καμάρι Σαντορίνης, στη Νάξο και στην Κέρκυρα.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου:

1143: πεθαίνει ο Πάπας Ιννοκέντιος Β.

1180: πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Μανουήλ Α’ ο Κομνηνός.

1493: ο Χριστόφορος Κολόμβος πραγματοποιεί τη δεύτερη εξερευνητική αποστολή στο Νέο Κόσμο.

1664: σαν σήμερα το Νέο Άμστερνταμ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.

1822:o Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος (Ανατολική Στερεά Ελλάδα).

1828: ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ταχυδρομική Υπηρεσία.

1869: σημειώνεται οικονομική κρίση στις ΗΠΑ με απότομη και δραματική πτώση των χρηματοοικονομικών αγορών, η οποία θα μείνει γνωστή ως η «Μαύρη Παρασκευή». Αιτία στάθηκε η απόπειρα δύο κερδοσκόπων, των Τζέϊμς Φισκ και Τζέϊ Γκούλντ, να χειραγωγήσουν την αγορά χρυσού. Οι δύό τους είχαν αρχίσει από μέρες να αγοράζουν χρυσό στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να ανεβάσουν κατά 23 δολάρια την τιμή της ουγκιάς. Η άνοδος αυτή προκάλεσε μεγάλη σύγχυση και οι υπόλοιπες τιμές άρχισαν να παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση. Για να τερματιστεί η κρίση η κυβέρνηση ρίχνει στην αγορά από τα αποθέματά της χρυσό αξίας 4.000.000 δολαρίων. Οι δύο κερδοσκόποι εκτιμάται ότι κέρδισαν περίπου 11.000.000 δολάρια, ενώ πολλοί επενδυτές καταστράφηκαν.

1884: γεννιέται ο Τούρκος στρατηγός και πολιτικός Ισμέτ Ινονού, ο οποίος το 1938 διαδέχτηκε στην προεδρία της Τουρκίας τον Κεμάλ Ατατούρκ.

1895: ο πρώτος γύρος του κόσμου με ποδήλατο από γυναίκα, ολοκληρώνεται έπειτα από 15 μήνες.

1908: σαν σήμερα η Βουλή της Κρητικής Πολιτείας αποφασίζει την ένωση της νήσου με την Ελλάδα.

1908: κατασκευάζεται το πρώτο Model Τ της Φορντ γνωστό και ως Tin Lizzie.

1921: καταργείται η Ύπατη Αρμοστεία Σμύρνης και μετονομάζεται σε Ελληνική Διοίκηση Μικρασίας.

1922: στη Γερμανία, το Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ανακοινώνουν τη συγχώνευσή τους.

1924: γεννιέται η μεγάλη κυρία του θεάτρου, Βούλα Ζουμπουλάκη.

1927: ιδρύεται αυτόνομος οργανισμός διοίκησης του Λιμένα Πειραιώς, ο γνωστός ΟΛΠ.

1929: ο Αμερικανός πιλότος της πολεμικής αεροπορίας Τζέιμς Ντούλιτζ πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με όργανα πλοήγησης.

1932:έκτακτα μέτρα παίρνουν οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές για την τήρηση της τάξης, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέων μελών σε Βουλή και Γερουσία.

1936: γεννιέται ο μαριονετίστας Τζιμ Χένσον, ο δημιουργός του «Muppet Show».

1937: γεννιέται ο Τάκης Λουκανίδης, παλαίμαχος Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1950: συνέρχεται στην Αθήνα το 10ο Πανεργατικό Συνέδριο, με ανοικτή την ανάμιξη της κυβέρνησης και του αμερικανικού παράγοντα, μέσω του αρχηγού της αμερικανικής αποστολής Πόρτερ.

1951: γεννιέται σε ένα μικρό χωριό της Ισπανίας, το «τρομερό παιδί» του ισπανικού σινεμά, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ.

1952: γεννιέται ο ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος. Δολοφονήθηκε το 2008.

1962: γεννιέται η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Νία Βαρντάλος, δημιουργός της ταινίας «Γάμος αλά Ελληνικά».

 

1991: πεθαίνει ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Θίοντορ Σέους Γκέιζελ ο οποίος υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Δρ. Σέους». Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγεται το διάσημο βιβλίο «A Cat in the Hat» (Ο Γάτος), που έγινε το 2003 και ταινία. Το βιβλίο αυτό, που κυκλοφόρησε το 1957 βρίσκεται μέσα στα δέκα πιο εμπορικά παιδικά βιβλία όλων των εποχών και θεωρείται πρωτοποριακό καθώς ο Δρ. Σέους το έγραψε χρησιμοποιώντας μόνο 220 λέξεις, θεωρώντας ότι ένα παιδί δεν μπορεί να απορροφήσει περισσότερες.

1997: Αλβανία και Γιουγκοσλαβία συμφωνούν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους που αντιμετωπίζουν κρίση λόγω Κοσσυφοπεδίου.

2000: σαν σήμερα ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική με 9.762 βαθμούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

2000:o Κάχι Κακιασβίλι κερδίζει το τρίτο του συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και δεύτερο για την Ελλάδα, στην κατηγορία των 94ων κιλών της άρσης βαρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Την ίδια μέρα, ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το αργυρό μετάλλιο, στο αγώνισμα των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική.

TOP NEWS