Σαν σήμερα 25 Φεβρουαρίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Φεβρουαρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίου Ταράσιου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινούπολης, Αγίου Ρηγίνου Ιερομάρτυρα Επισκόπου Σκοπέλου, Αγίου Μάρκελλου Επισκόπου Απαμείας της Κύπρου

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 25 Φεβρουαρίου.

138 π.Χ. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός υιοθετεί τον Αντώνιο Πίο καθιστώντας τον έτσι, διάδοχό του.

1570 Ο πάπας Πίος Ε αφορίζει τη βασίλισσα Ελισάβετ Α της Αγγλίας.

1601 Ο Ρόμπερτ Ντέβερο του Έσεξ εκτελείται δια αποκεφαλισμού, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας εξαιτίας της ανταρσίας, που υποκίνησε εναντίον υπουργών της βασίλισσας Ελισάβετ Α.

1707 Γεννιέται ο Ιταλός θεατρικός συγγραφέας Κάρλο Γκολντόνι.

1723 Πεθαίνει ο Άγγλος αρχιτέκτονας, σερ Κρίστοφερ Ρεν, που έμεινε γνωστός για το έργο στην ανακατασκευή των εκκλησιών του Λονδίνου μετά τη μεγάλη φωτιά του 1666.

1793 Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον συγκαλεί, με την ιδιότητα του Προέδρου των ΗΠΑ, το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.

1822 Καταργείται η δουλεία στην Ελλάδα, με διάταξη του Συντάγματος της Επιδαύρου.

1826 Οι Τούρκοι κυριεύουν το νησάκι Βασιλάδι, προπύργιο του Μεσολογγίου, σφίγγοντας το κλοιό γύρω από την Ιερή Πόλη, που θα αντέξει ακόμα ενάμιση μήνα.

1841 Γεννιέται ο ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ.

1848 Με δημοψήφισμα οι Γάλλοι ιδρύουν τη Δεύτερη Δημοκρατία, ενώ ο βασιλιάς Φίλιππος Λουδοβίκος, έχει ήδη παραιτηθεί υπέρ του 10χρονου εγγονού του και έχει φύγει στο Λονδίνο.

1870 Ορκίζεται ο πρώτος Αφροαμερικανός βουλευτής στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον ρεπουμπλικάνο Χίραμ Ρόουντς Ρίβελς, από την Πολιτεία Μισισιπή.

1873 Γεννιέται ο τραγουδιστής της όπερας Ενρίκο Καρούζ

1910 Αιματηρές ταραχές ξεσπούν στη Γουαδελούπη, όταν η χωροφυλακή συγκρούεται με τους απεργούντες εργάτες γης.

1915 Ο συμμαχικός στόλος της Αντάντ καταλαμβάνει τη Λήμνο ως ορμητήριο για απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης.

1917 Γεννιέται ο Άντονι Μπάρτζες, συγγραφέας του βιβλίου «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι», το οποίο ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το 1971.

1919 Οι Δωδεκανήσιοι πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην Αθήνα αξιώνοντας την ένωση των νησιών με την Ελλάδα.

1921 Η Ρωσία καταλαμβάνει τη Δημοκρατία της Γεωργίας.

1932 Ένας μετανάστης από την Αυστρία, ο Αδόλφος Χίτλερ, αποκτά τη γερμανική υπηκοότητα για να θέσει υποψηφιότητα για καγκελάριος.

1943 Γεννιέται το θρυλικό «Σκαθάρι» Τζορτζ Χάρισον.

1948 Το Κομουνιστικό Κόμμα αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση στην Τσεχοσλοβακία. Θα παραμείνει στην εξουσία έως το 1989.

1956 Στο λόγο του «Για την προσωπολατρία και της συνέπειες της» ο Νικίτα Χρουτσόφ καταγγέλλει τη δράση του Ιωσήφ Στάλιν και ουσιαστικά αποκηρύσσει στη Σταλινική περίοδο.

1959 Ανακαλούνται οι εκτοπίσεις του Μακάριου και των τριών συνεξορίστων του.

1971 Γεννιέται ο Σον Άστιν, Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός, γνωστός από το ρόλο του Σάμγουάιζ Γκάμτζι στην κινηματογραφική τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».

1972 Η Γερμανία δίνει 5 εκατ. δολάρια ως λίτρα για την απελευθέρωση των επιβατών και του πληρώματος ενός αεροπλάνου, που κρατά ομήρους ένας Άραβας αεροπειρατής.

1973 3.000 φοιτητές οχυρώνονται στη Νομική Σχολή της Αθήνας και διαδηλώνουν από την ταράτσα του κτηρίου με συνθήματα κατά της χούντας.

1973 Μακελειό σε κέντρο διασκέδασης της Αθήνας από τους αδελφούς Κοεμτζή με αφορμή μια παραγγελιά. Απολογισμός, τρεις νεκροί αστυνομικοί και δύο τραυματίες. Λίγο αργότερα, ο Διονύσης Σαββόπουλος εμπνέεται από το γεγονός και γράφει το τραγούδι «Μακρύ Ζεϊμπέκικο για το Νίκο».

1983 Πεθαίνει ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, Τένεσι Γουίλιαμς. Από τα πιο γνωστά του έργα, «Λεωφορείον ο Πόθος», «Ξαφνικά, πέρυσι το καλοκαίρι», «Το γλυκό πουλί της νιότης», «Λυσσασμένη Γάτα».

1991 Την υποστήριξή της στις χερσαίες επιχειρήσεις των Συμμάχων εκφράζει η Αθήνα, επικρίνοντας το Ιράκ επειδή μέχρι την τελευταία στιγμή αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

1994 Πραγματοποιείται η σφαγή «της σπηλιάς των Πατριαρχών» στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης. Ένας Αμερικανοεβραίος γιατρός πυροβολεί με αυτόματο όπλο Παλαιστίνιους πιστούς στην Σπηλιά των Πατριαρχών. Σκοτώνει 29 και τραυματίζει 125 πριν το πλήθος τον σταματήσει και τον σκοτώσει χτυπώντας τον.

2005 Πεθαίνει ο Πίτερ Μπένενσον, βρετανός δικηγόρος. Το 1961 ίδρυσε τη Διεθνή Αμνηστία, τη διεθνή οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με περίπου 1,8 εκατομμύρια μέλη και υποστηρικτές σε περισσότερες από 150 χώρες.

 

 

 

TOP NEWS