Σαν σήμερα 25 Μαρτίου – Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Μαρτίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τον Ευαγγελισμό της υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας. Πελαγίας και Θεοδοσίας. Οσίου Σεννουφίου του «σημειοφόρου».
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 25 Μαρτίου.

1807 Καταργείται με νόμο η δουλεία στη Βρετανία.

1807 Ο Γεώργιος Κάνινγκ, από τους ένθερμους υποστηρικτές της ελληνικής ανεξαρτησίας, γίνεται υπουργός Εξωτερικών στην Αγγλία. Προς τιμήν του υπάρχει η πλατεία Κάνιγγος.

1821 Η Ελλάδα ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και ξεκινά η εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση.

1833 Σαν σήμερα πεθαίνει ο Αδαμάντιος Κοραής, γιατρός και ένας από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού Διαφωτισμού.

1857 Πεθαίνει ο Γουίλιαμ Κολγκέιτ, αγγλος επιχειρηματίας, ιδρυτής της γνωστής εταιρίας ειδών ατομικής υγιεινής.

1884 Σαν σήμερα εγκαινιάζεται στην Αθήνα το μεγαλύτερο θεραπευτήριο των Βαλκανίων, ο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου». Η πρώτη εισαγωγή ασθενούς θα γίνει στις 13 Απριλίου

1886 Γεννιέται ο Αθηναγόρας, Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης. Πεθαίνει το 1972 σε ηλικία 86 ετών.

1896 Αρχίζουν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο (6η Απριλίου σύμφωνα με το Γρηγοριανό).

1938 Σαν σήμερα εκπέμπει στις 22:00 ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών (μετέπειτα ΕΙΡ) σε μήκος κύματος 499,2 μέτρα (661 χιλιόκυκλοι) και με αφορμή την Εθνική Επέτειο μεταδίδεται διάγγελμα του βασιλιά Γεωργίου Β’. Ο ίδιος θα εγκαινιάσει τον σταθμό επίσημα δύο μήνες μετά, στις 21 Μαΐου. Πρόκειται για τον πρώτο ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό στα μεσαία κύματα. Το στούντιο βρίσκεται στο Ζάππειο και ο πομπός είναι ισχύος 15 κιλοβάτ. Η κεραία τοποθετείται από τη γερμανική εταιρεία Τελεφούνκεν στα Νέα Λιόσια.

1946 Εγκαινιάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Θεσσαλονίκης, με φορητό πομπό πάνω σε αυτοκίνητο. Λίγο καιρό αργότερα θα διακόψει τη λειτουργία του, για να εγκατασταθεί μόνιμα το Μάρτιο του 1947.

1996 Η Ε.Ε. απαγορεύει την εξαγωγή βρετανικού βοδινού κρέατος και τα παράγωγά του εξαιτίας της εμφάνισης της νόσου των τρελών αγελάδων.

2003 Σαν σήμερα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η πρωθιέρεια Θάλεια Προκοπίου ανάβει την Φλόγα στο Ναό της Ήρας, στην Αρχαία Ολυμπία, σε μία άκρως μυσταγωγική τελετή. Παραδίδει τη Φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδοδρόμο, τον πρωταθλητή του ακοντισμού Κώστα Γκατσιούδη, ξεκινώντας έτσι ένα μεγάλο ταξίδι διάρκειας 141 ημερών, στα πέρατα της γης, κατά το οποίο θα μεταφέρουν το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών 7.700 λαμπαδηδρόμοι. Η Φλόγα θα φτάσει στο Ολυμπιακό Στάδιο, για την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 13 Αυγούστου.

2010 Η βρετανική εφημερίδα «Independent» περνάει στα χέρια του πρώην πράκτορα της KGB και ιδιοκτήτη της «Evening Standard», Αλεξάντερ Λεμπέντεφ, με το ποσό της… μιας λίρας!

TOP NEWS