Σαν σήμερα 26 Φεβρουαρίου, εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Φεβρουαρίου.

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των Αγίων Φωτεινής της Σαμαρείτιδος μεγαλομάρτυρος και των συν αυτή Μαρτύρων: Ανατολής, Βίκτωρος του στρατηλάτου, Ιησή, Κυριακής, Παρασκευής, Φωτίδος, Φωτεινού, Φώτως και Θεοκλήτου του φαρμάκου. Σεβαστιανού δουκός και Χριστοδούλου. Ιωάννου του Κάλφα (†1575). Οσίων Πορφυρίου επισκόπου Γάζης (†420) του Θεσσαλονικέως και Νικολάου του «Κατοπινού».

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 26 Φεβρουαρίου.

1531 Σε σεισμό στη Λισσαβόνα χάνουν τη ζωή τους 20-30 χιλιάδες άτομα.

1797 Η Τράπεζα της Αγγλίας εκδίδει την πρώτη λίρα.

1802 Γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ.

1815 Δραπετεύει από το νησί Έλβα, όπου βρίσκεται εξόριστος, ο Ναπολέων, προκειμένου να ξεκινήσει νέους
αγώνες, στην προσπάθεια του να ηγεμονεύσει στην Ευρώπη.

1829 Γεννιέται ο δημιουργός του μπλου τζιν Λιβάι Στράους.

1846 Γεννιέται ο θρυλικός Μπάφαλο Μπιλ.

1883 Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, κορυφαία πολιτική προσωπικότητα του 19ου αιώνα, που χρημάτισε δέκα φορές πρωθυπουργός. [γεν. 1817]

1906 γεννιέται ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας.

1909 ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως διαμαρτύρεται προς την Πύλη για τη συγκρότηση στην Πόλη βουλγαρικής εξαρχίας, καθώς και λαϊκού συμβουλίου.

1911 Έξαψη δημιουργεί το γλωσσικό ζήτημα, καθώς συζητάτε στην Αναθεωρητική Βουλή, η γλώσσα, στην οποία θα γραφεί το νέο Σύνταγμα. Ακολουθούν φοιτητικές διαμαρτυρίες εναντίον των απόψεων του Κωστή Παλαμά, που δηλώνει κοροϊδευτικά: «Είμαι στρογγυλά και χτυπητά μαλλιαρός απολύτως».

1913 Έπειτα από τη νικηφόρα έκβαση των επιχειρήσεων στα Ιωάννινα, ολόκληρη η Ήπειρος, νότια και βόρεια, βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του ελληνικού στρατού.

1914 Πραγματοποιείται η πρώτη μακρινή τηλεφωνική κλήση, με υπόγεια καλώδια μεταξύ της Βοστόνης και της Ουάσινγκτον.

1915 Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Δημήτριος Γούναρης μετά την παραίτηση Βενιζέλου, η οποία ακολούθησε την άρνηση του βασιλιά Κωνσταντίνου να συμφωνήσει με την εισχώρηση της Ελλάδας στην Αντάντ. Η νέα Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι, εφόσον απειλούνταν τα συμφέροντα της χώρας, η Ελλάδα δεν θα δίσταζε να βγει από την ουδετερότητα.

1938 Γεννιέται ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ήρωας του κυπριακού αγώνα της ανεξαρτησίας. [θαν. 14/3/1957]

1986 Πεθαίνει η Αμαλία Φλέμιγκ, επιστημονική συνεργάτιδα και σύζυγος του μεγάλου βρετανού επιστήμονα Αλεξάντερ Φλέμιγκ που ανακάλυψε την πενικιλίνη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. [γεν. 1909]

TOP NEWS