Σαν σήμερα 26 Μαρτίου, εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Μαρτίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη Σύναξη του αρχαγγέλου Γαβριήλ και την απόδοση της Εορτής. Την μνήμη των εν Γοτθία Ιερομαρτύρων Βαθούση και Ουίρκα και των δύο αυτού υιών και τριών θυγατέρων και των συν αυτοίς 14 ανδρών: Αβίππα, Αγγία, Αγιά, Αρπύλα οσίου, Ηγάθρακος, Ησκόη, Θέρθα, Ρύακος, Ρυία, Σέιμβλα, Σίλα, Σιγητζά, Σουηρίλλα, Φίλγα καί 7 γυναικών: Αλλάς, Αννης Αννιμαΐδος, Βάρις, Μαμίκα, Μωίκα, Ουίρκα. Μαρτύρων Κοδράτου, Θεοδοσίου, Μανουήλ καί ετέρων Τεσσαράκοντα των εν τη Ανατολή.

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 26 Μαρτίου.

1827 Πεθαίνει ο συνθέτης Λούντβιχ φον Μπετόβεν.

1881 Η Θεσσαλία ενσωματώνεται στην Ελλάδα.

1896 Ο Λεωνίδας Πύργος είναι ο πρώτος έλληνας ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Στον τελικό του ξίφους ασκήσεως διδασκάλων νικά τον γάλλο Περονέ και κατακτά το χρυσό μετάλλιο.

1898 Γεννιέται ο Ρούντολφ Ντάσλερ, Γερμανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας PUMA. (Θαν. 27/10/1974)

1904 Γεννιέται ο Ξενοφών Ζολώτας, οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε πρωθυπουργός επί οικουμενικής κυβέρνησης την περίοδο 1989 – 1990 και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επί 19 χρόνια. [θαν. 11/6/2004]

1911 Γεννιέται ο μεγάλος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Τενεσί Γουίλιαμς, που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για τα έργα του Λεωφορείο ο Πόθος και Λυσσασμένη Γάτα.

1913 Κατά τη διάρκεια του βαλκανικού πολέμου, οι βουλγαρικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Ανδριανούπολη.

1937 Στο Τέξας, οι καλλιεργητές σπανακιού ανεγείρουν το άγαλμα ενός μεγάλου ευεργέτη του κλάδου, του Ποπάι.

1940 Πεθαίνει ο Σπύρος Λούης, oλυμπιονίκης του μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

2000 Η Ελλάδα γίνεται πλήρες μέλος της Συνθήκης Σένγκεν.

2013 Εκοιμήθη τις πρωινές ώρες ο Mητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, με σοβαρά προβλήματα υγείας.

φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS