Σαν σήμερα 26 Οκτωβρίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Οκτωβρίου. Το 2009 χειροτονείται Επίσκοπος ο Επιδαύρου Καλλίνικος.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου και θαυματουργού (†306). Μαρτύρων Γλύκωνος και Λεπτίνας. Οσίων Βασιλείου, Ιωάσαφ του μάρτυρος (†1536), Λεοντίου και Λεοντίου, των εν Άθω.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Οκτωβρίου:

740 Ισχυρός σεισμός χτυπά την Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας πολλούς θανάτους και υλικές καταστροφές.

989 Ισχυρός σεισμός πλήττει την Κωνσταντινούπολη. Καταστρέφονται πολλές εκκλησίες της βυζαντινής πρωτεύουσας και καταρρέει ο τρούλος της Αγίας Σοφίας. Η ανακατασκευή του θα διαρκέσει έξι χρόνια.

1823 Οι μουσουλμάνοι Αρβανίτες παραδίνουν το φρούριο του Ακροκορίνθου στο Θ. Κολοκοτρώνη μετά από διαπραγματεύσεις και με τον όρο να αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη με τον οπλισμό τους. Την προστασία επιβιβάσεως στα πλοία αναλαμβάνει ο Νικηταράς.

1863 Ιδρύεται η Ένωση Ποδοσφαίρου της Αγγλίας (Football Association)και τίθενται οι πρώτοι κανονισμοί του αθλήματος. Μαζί γεννιέται και ο όρος soccer που προέρχεται από την σύντμηση των λέξεων: Social Ceremony.

1905 Νορβηγία και Σουηδία υπογράφουν επίσημα το έγγραφο του διαχωρισμού των δυο χωρών. Ο βασιλιάς της Νορβηγίας Όσκαρ Β’ παραιτείται από το θρόνο του.

1911 Η κρητική Βουλή κηρύττει «εαυτήν διαλελυμένην». Οι εκλογές ορίζονται για τις 18 Μαρτίου.

1912 Ο ελληνικός στρατός, υπό τον Αρχιστράτηγο Διάδοχο Κωνσταντίνο, εισέρχεται απελευθερωτής και νικηφόρος στην Θεσσαλονίκη, γενόμενος ενθουσιωδώς δεκτός από τους έλληνες κατοίκους. Ολόκληρη η τουρκική φρουρά από 25.000 οπλίτες, 1.000 αξιωματικούς, 1.200 ίππους και 70 πυροβόλα, υπό τον Χασάν Ταξίν Πασά, παραδίδεται άνευ όρων.

1912 Ο Ελληνικός Στρατός (Ταξιαρχία Ιππικού), μετά από αγώνα εισέρχεται και απελευθερώνει το Λαγκαδά, ενώ οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τα Σκόπια.

1929 Εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το φράγμα του Μαραθώνα. Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η αμερικανική «Ούλεν». Βάσει συμβολαίου θα συνεχίσει να έχει στην ιδιοκτησία της και να εκμεταλλεύεται το έργο μέχρι το 1974. Με τον περιορισμό των υδάτων δημιουργείται μια λίμνη, από την οποία θα υδρεύονται η Αθήνα και ο Πειραιάς.

1944 Οι γερμανοί εκκενώνουν την Έδεσσα και την Σκύδρα.

1956 Θεμελιώνεται το Καυτατζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη, ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης και της μνήμης του πολιούχου της, του Αγίου Δημητρίου.

1984 Πραγματοποιείται η πρώτη εμφύτευση καρδιάς μπαμπουΐνου σε άνθρωπο. Η επέμβαση γίνεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Loma Linda στην Καλιφόρνια. Ωστόσο, η μικρή ασθενής θα πεθάνει μετά από 20 ημέρες.

1993 Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποβάλλει την παραίτησή του από την ηγεσία της ΝΔ μετά την εκλογική ήττα της 10ης Οκτωβρίου.

1994 Οι ηγέτες του Ισραήλ και της Ιορδανίας υπογράφουν το κείμενο της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης, που τερματίζει μια εχθρότητα 46 ετών. Η υπογραφή γίνεται σε τελετή στην πόλη Άκαμπα της Ιορδανίας, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και 5.000 επίσημων προσκεκλημένων.

2002 Περίπου 50 Τσετσένοι αυτονομιστές και 150 όμηροι είναι ο τραγικός απολογισμός του τερματισμού της ομηρίας εκατοντάδων ανθρώπων από Τσετσένους αντάρτες σε θέατρο της Μόσχας, όταν Ρώσοι κομάντος εισβάλλουν στο θέατρο εκτοξεύοντας δηλητηριώδη αέρια. Η ομηρία είχε ξεκινήσει 3 μέρες νωρίτερα.

2009 Χειροτονείται Επίσκοπος ο Επιδαύρου Καλλίνικος, ο οποίος στις 07 Οκτωβρίου 2016 εκλέχθηκε από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να ποιμάνει τη Μητρόπολη Άρτης.
ÁÑÃÏÓ - ×ÅÉÑÏÔÏÍÉÁ ÔÏÕ ÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÅÐÉÄÁÑÏÕ, ÊÁËËÉÍÉÊÏÕ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÁÈÇÍÙÍ, ÉÅÑÙÍÕÌÏ (EUROKINISSI // ÂÁÃÃÅËÇÓ ÌÐÏÕÃÉÙÔÇÓ) ÁÑÃÏÓ - ×ÅÉÑÏÔÏÍÉÁ ÔÏÕ ÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÅÐÉÄÁÑÏÕ, ÊÁËËÉÍÉÊÏÕ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÁÈÇÍÙÍ, ÉÅÑÙÍÕÌÏ (EUROKINISSI // ÂÁÃÃÅËÇÓ ÌÐÏÕÃÉÙÔÇÓ)

φωτογραφίες: eurokinissi – Βαγγέλης Μπουγιώτης

TOP NEWS