Σαν σήμερα 27 Φεβρουαρίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 27 Φεβρουαρίου. Το 2014 κατά την συνεδρία της η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε νέο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Χρυσοστόμου.

Η Εκκλησία σήμερα, 27 Φεβρουαρίου, τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Γελασίου του μίμου, Νησίου και Τιμοθέου του οσίου. Ηλία του Τραπεζουντίου του νεομάρτυρος (†1749). Οσίων Προκοπίου ομολογητού του Δεκαπολίτου (†η΄αι.). Ασκληπιού και Ιακώβου. Θαλλελαίου, Στεφάνου του γηροκόμου και Τιμοθέου του εν Καισαρεία.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 27 Φεβρουαρίου.

280 Γεννιέται ο Μέγας Κωνσταντίνος, είναι αυτός ο οποίος μετέφερε την πρωτεύουσα του ρωμαϊκού κράτους στην Κωνσταντινούπολη, την οποία είχε ιδρύσει ο ίδιος. Ο Μέγας Κωνσταντίνος νομιμοποίησε τη χριστιανική θρησκεία.

1902 Γεννιέται ο σπουδαίος Αμερικανός νομπελίστας συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ. Από τα πιο γνωστά και πολυδιαβασμένα βιβλία του συγγραφέα είναι «Τα Σταφύλια της Οργής», «Ανατολικά της Εδέμ» και «Άνθρωποι και Ποντίκια». Πέθανε το 1965.

1929 Καταρρέει στην Αθήνα το τότε γνωστό εστιατόριο «Πανελλήνιον», με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.

1936 Το παιδί θαύμα του αμερικανικού κινηματογράφου, Σίρλεϊ Τεμπλ υπογράφει συμβόλαιο με την Century Fox αξίας 50.000 δολαρίων για να παίξει σε μία ταινία. Ήταν μόλις επτά χρονών και μάλιστα ένα πολύ σημαντικό ποσό για την εποχή!

1941 Το Καστελόριζο καταλαμβάνεται από αγγλικά αγήματα, γεγονός, που τότε θεωρείται ως προοίμιο απαλλαγής της Δωδεκανήσου από τον ιταλικό ζυγό.

1943 Πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Στην κηδεία του πραγματοποιήθηκε το πρώτο μεγάλο αντικατοχικό συλλαλητήριο.

1952 Πεθαίνει ο στρατηγός και πρώην δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος.

1982 Στην Πολωνία, η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή ζητά την άρση του στρατιωτικού νόμου.

1992 Ολοκληρώνεται στην Ακρόπολη η μετακίνηση του πέμπτου κίονα της νότιας πλευράς του Παρθενώνα, που είχε καταστραφεί εν μέρει από το βομβαρδισμό του Μοροζίνι, το 1687.

1993 Πεθαίνει η «Βασίλισσα του Βωβού Κινηματογράφου» ηθοποιός Λίλιαν Γκις, σε ηλικία 94 ετών.

1994 Στην Αυστραλία, πραγματοποιείται μεγάλο συλλαλητήριο της ομογένειας για το Σκοπιανό.

2010 Καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 8.8 Ρίχτερ στην Νότια Χιλή με επίκεντρο την Κονσεπσιόν, δημιουργείται γιγάντιο τσουνάμι.

2014 Κατά την συνεδρία της η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε νέο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Χρυσοστόμου.

ÅÎÅËÅÃÇ ÓÇÌÅÑÁ Ï ÍÅÏÓ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇÓ ÊÉÔÑÏÕÓ(ÇÌÁÈÉÁ) ÃÅÙÑÃÉÏÓ ÁÐÏ ÔÇÍ ÉÅÑÁÑ×ÉÁ ÔÇÓ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ ÔÇÓ ÅËËÄÏÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ 2042570 ÅÎÅËÅÃÇ ÓÇÌÅÑÁ Ï ÍÅÏÓ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇÓ ÊÉÔÑÏÕÓ(ÇÌÁÈÉÁ) ÃÅÙÑÃÉÏÓ ÁÐÏ ÔÇÍ ÉÅÑÁÑ×ÉÁ ÔÇÓ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ ÔÇÓ ÅËËÄÏÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÅÎÅËÅÃÇ ÓÇÌÅÑÁ Ï ÍÅÏÓ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÔÇÓ ÊÉÔÑÏÕÓ(ÇÌÁÈÉÁ) ÃÅÙÑÃÉÏÓ ÁÐÏ ÔÇÍ ÉÅÑÁÑ×ÉÁ ÔÇÓ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ ÔÇÓ ÅËËÄÏÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

φωτογραφίες αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS