Σαν σήμερα 27 Μαρτίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 27 Μαρτίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ματρώνης της εν Θεσσαλονίκη (†γ΄-δ΄αι.), Φιλητού του συγκλητικού και Λυδίας της συζύγου και των τέκνων των Θεοπρεπίου και Μακεδόνος. Αμφιλοχίου του δουκός και Κρονίδου. Βαρουχίου και Ιωάννου. Προφήτου Ανανίου. Βαραχίου. Οσίων Παύλου επισκόπου Κορίνθου († 950), Ευτυχίου και Κηρύκου του εν Άπρω.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 27 Μαρτίου.

1821 Οι επαναστάτες του Αλέξανδρου Υψηλάντη εισέρχονται στο Βουκουρέστι. «Και εις τα πύλας του Βυζαντίου» του εύχονται οι παριστάμενοι στη Δοξολογία.

1821 Ο Αθανάσιος Διάκος, ύστερα από Δοξολογία στη Μονή του Οσίου Λουκά, κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Ελληνικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον αρματολό Πανουργιά, ελευθερώνουν την πρωτεύουσα της Φωκίδας, Σάλωνα (Άμφισσα).

1914 Πραγματοποιείται η πρώτη επιτυχημένη μετάγγιση αίματος στις Βρυξέλλες.

1940 Πρεμιέρα για την πρώτη αμερικανική ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Ρεβέκκα».

1940 Δημιουργείται ένα κομμάτι της ελληνικής βιομηχανίας κινηματογράφου, τα στούντιο Σκούρας Φιλμ και Αθήνα Φιλμ.

1952 Ξεκινά τη λειτουργία της η δισκογραφική εταιρία Sun, που φιλοξένησε στους κόλπους της καλλιτέχνες, όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ και ο Κάρλ Πέρκινς.

1973 Ο Μάρλον Μπράντο αρνείται το Όσκαρ για την ταινία «Ο Νονός», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά του Χόλιγουντ απέναντι στους ερυθρόδερμους. Στη τελετή το αγαλματάκι παραλαμβάνει η Ινδιάνα, Σατσίν Λίτλφεδερ και διαβάζει μήνυμα του Μπράντο.

1976 Μπαίνει ο θεμέλιος λίθος του Δικαστικού Μεγάρου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

TOP NEWS