Σαν σήμερα 30 Μαρτίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 30 Μαρτίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ζαχαρίου του νέου, ιερομάρτυρος επισκόπου Κορίνθου (†1684). Οσίων Ιωάννου του της «Κλίμακος» (†615), Ιωάννου πατριάρχου Ιεροσολύμων. Ευβούλης, μητρός αγίου Παντελεήμονος.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 30 Μαρτίου.

1492 Οι βασιλείς της Ισπανίας Φερδινάνδος και Ισαβέλλα υπογράφουν διάταγμα σύμφωνα, με το οποίο, όποιος Εβραίος δεν ασπαστεί τον Καθολικισμό θα εξορίζεται.

1533 Ο Thomas Gramner γίνεται ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι

1822 Οι Τούρκοι σφαγιάζουν τους κατοίκους της Χίου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη.

1853 Γεννιέται ο διάσημος Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ.

1863 Ο πρίγκιπας Γεώργιος Σλίσγουϊκ – Χόλσταϊν – Σόντεμπουργκ – Γλίξμπουργκ της Δανίας ορίζεται νέος βασιλιάς της Ελλάδας με το όνομα Γεώργιος Α.

1872 Πεθαίνει ο Νικόλαος Μάντζαρος συνθέτης του Εθνικού μας Ύμνου.

1896 Πεθαίνει ο πολιτικός Χαρίλαος Τρικούπης.

1921 Ο νέος πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης ζητά από τη Βουλή να εγκρίνει την επιστράτευση εφέδρων και την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, αναφορικά με τη λογοκρισία του Τύπου για τα θέματα των πολεμικών επιχειρήσεων.

1922 Ο Έλληνας πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης φτάνει στη Ρώμη. Σε δηλώσεις του τονίζει ότι, ο Κεμάλ θα εγκαταλείψει τους όρους, που έχει προτείνει για την αποδοχή της ανακωχής, επειδή οι δυνάμεις της Άγκυρας έχουν εξαντληθεί.

1961 Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την υπογραφή του συμφώνου σύνδεσης με την ΕΟΚ.

1964 Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην αμερικανική τηλεόραση το τηλεπαιχνίδι γνώσεων «Ο Τροχός της Τύχης».

1983 Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα, το 5ήμερο και οι 40 ώρες εργασίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

1992 Πεθαίνει ο καθηγητή Μανόλης Ανδρόνικος, που έγινε παγκόσμια γνωστός όταν ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά των Μακεδόνων Φίλιππου Β στη Βεργίνα.

1995 Με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας απεργών και προπηλακισμούς υπουργών, ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

2002 Πεθαίνει η βασιλομήτορα της Βρετανίας Ελίζαμπεθ.

TOP NEWS