Σαν σήμερα 31 Αυγούστου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
Σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 31 Αυγούστου. Το 1980 χειροτονείται Επίσκοπος ο Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά την ανάμνηση της εν τη «αγία σορώ» καταθέσεως της τίμιας Ζώνης της υπεραγίας Θεοτόκου και τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Ανδρέου, Διαδόχου, Ηρακλείου, Μήνα, Φαύστου, Φιλέορτου. Των εν Νικομήδεια 366 αγίων Μαρτύρων.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 31 Αυγούστου.

12 Γεννιέται ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Γάιος Καίσαρ. Έμεινε στην ιστορία με το παιδικό του προσωνύμιο Καλιγούλας και για την εξαιρετική αγριότητα και φαυλότητά του.

161 Γεννιέται ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κόμοδος.

1056 Πεθαίνει η Θεοδώρα, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, τελευταία εκπρόσωπος της Μακεδονικής Δυναστείας.

1811 Σαν σήμερα γεννιέται ο Γάλλος ποιητής και συγγραφέας Θεόφιλος Γκοτιέ.

1847 Πεθαίνει ο πρωθυπουργός Ιωάννης Κωλέτης.

1870 Γεννιέται η Ιταλίδα παιδαγωγός Μαρία Μοντεσόρι, ιδρύτρια της μοντεσοριανής μεθόδου και η πρώτη Ιταλίδα γιατρός της σύγχρονης εποχής.

1933 Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του Λαϊκού Νοσοκομείου στο Γουδί, δύναμης 300 κλινών, για την εξυπηρέτηση κυρίως των απόρων.

1980 Χειροτονείται Επίσκοπος ο Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος.

1985 Πεθαίνει ο βραβευμένος με Νόμπελ βιολόγος Φρανκ Μακφάρλαν Μπούρνετ.

1990 Σαν σήμερα η Δυτική και Ανατολική Γερμανία υπογράφουν τη συνθήκη ενοποίησής τους.

1991 Επιστήμονες της ΝΑSΑ δηλώνουν ότι, μια τεράστια γεωλίσθηση στον πλανήτη Αφροδίτη, που προκλήθηκε από σεισμό, είναι η πρώτη απόδειξη ότι πρόκειται για γεωλογικά ενεργό πλανήτη.

1995 Έξι άτομα σκοτώνονται όταν στρατιωτικό αεροσκάφος της κρατικής εταιρίας του Μάλι, συντρίβεται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» εξαιτίας απώλειας καυσίμων.

1997 Σαν σήμερα σε τραγικό δυστύχημα, μέσα στο Παρίσι, σκοτώνεται η πριγκίπισσα Νταϊάνα μαζί με τον σύντροφό της Ντόντι αλ Φαγιέτ και τον οδηγό της μοιραίας Μερσεντές, ενώ τραυματίζεται ο σωματοφύλακας της πριγκίπισσας.

φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS