Σαν σήμερα 4 Σεπτεμβρίου… Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 04 Σεπτεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Μωϋσέως και Ααρών του πρώτου αρχιερέως. Ιερομάρτυρος Βαβύλα επισκόπου Αντιοχείας και των συν αυτώ παίδων, Δονάτου και των δύο αδελφών αυτού. Μαρτύρων Αμιανού, Βαβύλα του εν Αντιοχεία διδασκάλου. Ιερουσαλήμ καί των τέκνων αυτής Κεγούρου, Σεκενδίνου και Σεκένδου των εν Βερροία Μακεδονίας. Ιουλιανού, Κεντυρίωνος, Πετρωνίου, Σαρβήλου, Φαύστου, Χαριτίνης και Ερμιόνης. Οσίων Θεοδούλου και Θεοτίμου. Οσίου Ανθίμου, του εκ Κεφαλληνίας (†1782), προστάτου Αστυπάλαιας.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 04 Σεπτεμβρίου.

476 Η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία καταρρέει με τον εκθρονισμό του Ρωμύλου Αύγουστου από τον Γερμανό ηγεμόνα των Ερούλων, Οδόακρο, που αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς της Ιταλίας.

1530 Γεννιέται ο Ιβάν ο Τρομερός, τσάρος της Ρωσίας.

1828 Αρχίζει η αποχώρηση των τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων από την Πελοπόννησο, κατ’ εφαρμογή της συνθήκης της Αλεξάνδρειας μεταξύ του Μοχάμεντ Άλι της Αιγύπτου και των τριών εγγυητριών δυνάμεων της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Θα ολοκληρωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, με την αναχώρηση και του ίδιου του Ιμπραήμ.

1833 Σαν σήμερα προσλαμβάνεται ο πρώτος εφημεριδοπώλης, ένα 10χρονο αγόρι, για τη διακίνηση της πρώτης εφημερίδας της Νέας Υόρκης «New York Sun».

1888 Ο Τζόρτζ Ίστμαν πατεντάρει το πρώτο φωτογραφικό φιλμ και το κατοχυρώνει με το όνομα «Kodak».

1896 Γεννιέται ο Γάλλος ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος και σκηνοθέτης Αντονίν Αρτό, ο οποίος υπήρξε από τα πρώτα μέλη του σουρεαλιστικού κινήματος στο Παρίσι. Η θεωρία του για το «Θέατρο της Σκληρότητας», που είχε σκοπό την απελευθέρωση των συναισθημάτων που κρύβονται στο υποσυνείδητο, επηρέασε σημαντικά σύγχρονους δραματουργούς, όπως ο Αλμπέρ Καμί κι ο Ζαν Ζενέ.

1897 Σαν σήμερα ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον λαμβάνει το πιστοποιητικό ευρεσιτεχνίας για το «κινητοσκόπιο» την πρώτη κινηματογραφική κάμερα, εν μέσω αντιρρήσεων και ενστάσεων από άλλους εφευρέτες που υποστήριζαν ότι είχαν δημιουργήσει παρόμοιες μηχανές.

1905 Γεννιέται ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής, Γερμανός βιολόγος Μαχ Ντέλμπρουκ.

1923 Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν, μετά την Κέρκυρα, τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Αφορμή στάθηκε η δολοφονία στην Κακαβιά πέντε Ιταλών, μέλη της διασυμμαχικής επιτροπής χάραξης συνόρων. Το ζήτημα παραπέμπεται για εξέταση στην Κοινωνία των Εθνών, ενώ οι ανακρίσεις αποδεικνύουν ότι προβοκάτσια καθώς δολοφόνοι είναι Αλβανοί, μισθωμένοι από τον Ιταλό πρόξενο του Αργυροκάστρου.

1947 Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, οι ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης και των Φιλελευθέρων, Θεμιστοκλής Σοφούλης, συναντώνται στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και αποφασίζουν το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό τον δεύτερο.

1958 Σαν σήμερα στην Ελλάδα, η αστυνομία ανακοινώνει ότι οι τέντι μπόις θα κουρεύονται με την «ψιλή».

1967 Απονέμεται στη Δώρα Στράτου το βραβείο του Παγκόσμιου Θεάτρου.

1971 Σαν σήμερα επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο Μακάριος.

1992 Στην Κύπρο, αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ότι μεγάλο μέρος της Λεμεσού βρίσκεται πάνω σε αρχαίο συνοικισμό της περιόδου 2500-1700 π.Χ.

1998 Σαν σήμερα ιδρύεται το Google από τον Λάρι Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν, δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορτ.

TOP NEWS