Σαν σήμερα 6 Αυγούστου: εορτές και γεγονότα

  • Dogma
γεγονότα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 06 Αυγούστου.

Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού, την ανάμνηση της οπτασίας Σοφιανής και τον Άγιο Αββακούμ το Νεομάρτυρα.

1844: Το πρώτο τηλεγράφημα στην ιστορία του βρετανικού Τύπου. Φτάνει στη σύνταξη των «Times» του Λονδίνου και αναγγέλλει τη γέννηση του πρίγκιπα Άλφρεντ.

1890: Πεθαίνει ο Γουίλιαμ Κέμλερ, δολοφόνος. Ο πρώτος θανατοποινίτης που εκτελείται στην ηλεκτρική καρέκλα (φυλακή Όμπουρν της Νέας Υόρκης, ΗΠΑ).

1868: Γεννήθηκε ο Πολ Κλοντέλ, ο σημαντικότερος χριστιανός Γάλλος ποιητής.

1923: Η Ιταλία προσαρτά και τυπικά τα Δωδεκάνησα (τα είχε καταλάβει με τον Ιταλο – Οθωμανικό πόλεμο του 1911-12.).

1945: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Το αμερικανικό βομβαρδιστικό «Enola Gay» ρίχνει στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας την πρώτη ατομική βόμβα (παρατσούκλι: «Λιτλ Μπόι» – «Αγοράκι»), καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και σκοτώνοντας άμεσα περίπου 70.000 ανθρώπους. Πολλοί άλλοι ακολούθησαν στα επόμενα χρόνια, ιδίως από καρκίνους, ενώ δεκάδες χιλιάδες επέζησαν παραμορφωμένοι (γιαπωνέζικα: «χιμπακούσα»).

1976: Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Χόρα» παραβιάζει για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

1991: Το πρώτο site στην ιστορία του ίντερνετ http://info.cern.ch (Ινστιτούτο Μοριακής Φυσικής της Ελβετίας). Δημιουργός ο Tim Berners-Lee , «πατέρας» του παγκόσμιου ιστού (world wide web).

1992: Ολυμπιακοί Αγώνες της Βαρκελώνης. Η Βούλα Πατουλίδου κατακτά χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα, το πρώτο στο στίβο μετά το 1912 (Κώστας Τσικλητήρα, άλμα σε μήκος άνευ φοράς).

TOP NEWS