Σαν σήμερα 7 Αυγούστου: εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 07 Αυγούστου.

Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Δομετίου του Πέρση, του Αγίου Νάρκισσου, ιερομάρτυρα Πατριάρχη Ιεροσολύμων και των οσίων Θεοδοσίου του νέου, του ιαματικού και του οσίου Νικάνορος του θαυματουργού.

626: Πολύ δυνατοί και παρατεταμένοι άνεμοι διαλύουν το στόλο των Αβάρων και Σλάβων, που πολιορκούσαν την Κωνσταντινούπολη, ενώ οι αμυνόμενοι ολοκληρώνουν με νικηφόρα έξοδο τη λύση της πολιορκίας. Μετά το θαυματουργό γεγονός γράφτηκε το εξάιρετο κοντάκιο «Τη υπερμάχω».

1819: Μάχη του Μπογιακά. Ο Σιμόν Μπολίβαρ νικά τους Ισπανούς πετυχαίνοντας την ανεξαρτησία της Κολομβίας.

1876: Γεννήθηκε η Μάτα Χάρι, Ολλανδέζα χορεύτρια και εταίρα, η πιο διάσημη (διπλή) κατάσκοπος όλων των εποχών (επίσημο όνομα: Μαργκερίτα Χερτρουίντα Τσέλε).

1933: Αλιβέρι Εύβοιας. Έναρξη απεργίας των ανθρακωρύχων. Μετά από συγκρούσεις με 1 νεκρό και 19 τραυματίες, ο ιδιοκτήτης του ορυχείου ικανοποιεί τα μισθολογικά αιτήματά τους.

1942: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αρχίζει στον Ειρηνικό η εκστρατεία του Γκουανταλκανάλ, η πρώτη επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ, που μέχρι τότε μόνο αμύνονταν κατά των Γιαπωνέζων.

1960: Η Ακτή του Ελεφαντοστού (δυτική Αφρική) αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1970: Πέθανε ο Νίκος Τσιφόρος, δημοσιογράφος, πολυγραφότατος συγγραφέας και σκηνοθέτης του σινεμά.

1973: Άραβες τρομοκράτες ανοίγουν πυρ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού: 3 νεκροί, 56 τραυματίες.

1993: Λονδίνο. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανοίγουν για το κοινό, για πρώτη φορά από το 1903.

TOP NEWS