ΑΛΒΑΝΙΑΣ: Ο Άγιος Κοσμάς τιμήθηκε στην Αλβανία και όσο ζούσε αλλά και μετά το μαρτυρικό τέλος του

  • Dogma

Με κάθε μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε απ’ την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, η μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Dogma Newsdesk

Με κάθε μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε απ’ την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, η μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος προεξήρχε της Συνοδικής Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε παρουσία πλήθους πιστών απο την Αλβανία και την Ελλάδα.

Για το πρόσωπο και το πνευματικό έργο του Αγίου Κοσμά μίλησε ο επίσκοπος Απολλωνίας κ. Νικόλαος. Ο κ. Αναστάσιος στο λόγο του αναφέρθηκε στις ιστορικές συνθήκες υπό τις οποίες ο Άγιος ανέπτυξε την ιεραποστολική του δράση, συνέπεια της οποίας ήταν η αναχαίτιση του κύματος μαζικών εξισλαμισμών και η διάσωση της Ορθοδοξίας στα μέρη αυτά.

«Ο Άγιος Κοσμάς ήταν όχι απλά ένας αφοσιωμένος Ορθόδοξος κληρικός και φωτισμένος ιεραπόστολος, ήταν και ένας παράγοντας προόδου και επιδίωκε για τα δεδομένα της εποχής του την κοινωνική χειραφέτηση. Παρότρυνε τους πιστούς Ορθοδόξους στην εκμάθηση της Ελληνικής όχι ως ένδειξη εθνικισμού ή προσπάθεια εξελληνισμού, αλλά ως μέσο για να γνωρίσουν την αλήθεια του Ευαγγελίου και τα μυστήρια της Εκκλησίας».

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την επίσκεψη που είχε τις τελευταίες μέρες στο σημείο του δι’ απαγχονισμού μαρτυρίου του Αγίου Κοσμά. Πρόκειται για το χωριό Μούγιαλι, δίπλα στον ποταμό Αψώ.

Στη θέση του μαρτυρίου υπάρχει και πάλι ένα δέντρο όπως εκείνο της αγχόνης. Στο ανακαινισμένο μοναστικό συγκρότημα ο Αρχιεπίσκοπος και όλοι οι αρχιερείς δέχτηκαν τους πιστούς και τους προσκυνητές.

TOP NEWS