Το ανακαινισμένο Μωσαϊκό ψηφιδωτό της Ι. Μονής Σινά και η Βιβλιοθήκη

  • Dogma
Σινά

Με «χρυσά γράμμματα» θα γραφεί στην ιστορία του θεοβάδιστου Μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, η 16η Δεκεμβρίου του 2017. Εκείνο το γλυκό, ηλιόλουστο πρωινό, που φώτιζε το άγριο τοπίο, με την Αίγυπτο, την Ελλάδα, και εκπροσώπους πολλών χωρών, να εορτάζουν την ολοκλήρωση δύο μεγάλων έργων στο θρησκευτικό αυτό χώρο, που δεν έχει σταματήσει τη λατρεία του Θεού εδώ και πάνω από 15 αιώνες.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση των έργων ανακαίνισης της μεγάλης Βιβλιοθήκης της Μονής Σινά, που θεωρείται η δεύτερη σημαντικότερη στον κόσμο, μετά αυτή του Βατικανού, με 6.000 τουλάχιστον πολύτιμα παλέτυπα και βιβλία και χιλιάδες άλλες εκδόσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική σημασία του ελληνορθόδοξου μοναστηριού, στην πύλη του οποίου ανυψώνεται η ελληνική σημαία μαζί με της Αιγύπτου και αποτελεί ένα από τα επτά μνημεία που η UNESCO έχει χαρακτηρίσει στη Χώρα του Νείλου ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός εξέφρασε «μετά τον Θεό, τις θερμές ευχαριστίες του στην αιγυπτιακή κυβέρνηση και κυρίως στο σοφό ηγέτη της Αιγύπτου, τον Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι και τον Κυβερνήτη του Νοτίου Σινά Στρατηγό Χάλιντ Φούντα για το αμέριστο ενδιαφέρον τους για τη Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης». «Σε ένα τόπο εξαιρετικά ιερό και ευλογημένο, όπου μαζί με την αόρατη πνευματική δύναμη και η μυστική ζωή της σιωπής, παράγονται συγχρόνως ανά τους αιώνας πολιτιστικά αγαθά, χρησιμότατα για την ειρήνη, την αγάπη και την ομόνοια των λαών, στη σύγχρονη ταραγμένη διεθνώς κοινωνία».

Ôï áíáêáéíéóìÝíï Ìùóáúêü øçöéäùôü ôçò É. ÌïíÞò ÓéíÜ êáé ç ÂéâëéïèÞêç, åãêáéíéÜóôçêáí ðáñïõóßá Õðïõñãþí êáé åðéóÞìùí Ôï áíáêáéíéóìÝíï Ìùóáúêü øçöéäùôü ôçò É. ÌïíÞò ÓéíÜ êáé ç ÂéâëéïèÞêç, åãêáéíéÜóôçêáí ðáñïõóßá Õðïõñãþí êáé åðéóÞìùí Ôï áíáêáéíéóìÝíï Ìùóáúêü øçöéäùôü ôçò É. ÌïíÞò ÓéíÜ êáé ç ÂéâëéïèÞêç, åãêáéíéÜóôçêáí ðáñïõóßá Õðïõñãþí êáé åðéóÞìùí Ôï áíáêáéíéóìÝíï Ìùóáúêü øçöéäùôü ôçò É. ÌïíÞò ÓéíÜ êáé ç ÂéâëéïèÞêç, åãêáéíéÜóôçêáí ðáñïõóßá Õðïõñãþí êáé åðéóÞìùí Ôï áíáêáéíéóìÝíï Ìùóáúêü øçöéäùôü ôçò É. ÌïíÞò ÓéíÜ êáé ç ÂéâëéïèÞêç, åãêáéíéÜóôçêáí ðáñïõóßá Õðïõñãþí êáé åðéóÞìùí Ôï áíáêáéíéóìÝíï Ìùóáúêü øçöéäùôü ôçò É. ÌïíÞò ÓéíÜ êáé ç ÂéâëéïèÞêç, åãêáéíéÜóôçêáí ðáñïõóßá Õðïõñãþí êáé åðéóÞìùí

Ο Υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Χάλιντ Ανάνι τόνισε τη σημασία της Βιβλιοθήκης της Μονής καθώς επίσης έκανε μία εξαιρετική αναφορά στο ψηφιδωτό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που υψώνεται εκεί που συνήθως βρίσκεται η απεικόνιση της Παναγίας Πλατυτέρας σε όλες σχεδόν τις εκκλησίες, αποτελώντας εδώ μία ξεχωριστή πρωτοτυπία, όχι μόνο για το θέμα του, αλλά κυρίως γιατί καταλαμβάνει μία ιστορία 15 αιώνων και το οποίο καλύπτει μία έκταση 46 τετραγωνικών μέτρων, και το οποίο έχει κατασκευαστεί από περίπου 500.000 ψηφίδες, και για το οποίο το έργο ανακαίνισης ξεκίνησε το 2005 για να ολοκληρωθεί 12 χρόνια αργότερα, το 2017! Σημείωσε επίσης ότι ο χώρου αυτός του Σινά είναι ο ιερός χώρος των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, των Χριστιανών, των Μουσουλμάνων και των Εβραίων, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό για το τεράστιο έργο που επιτελεί. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την οπτική παρουσίαση των έργων από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Πέτρο Κουφόπουλο.

φωτογραφίες: eurokinissi

 

TOP NEWS