Ανακομιδή Λειψάνων Αγίου Γεωργίου στη Λύδδα του Ισραήλ (βίντεο)

  • Dogma
ανακομιδή

Με την απαιτούμενη θρησκευτική ευλάβεια εορτάστηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου στη Λύδδα του Ισραήλ, εκεί όπου βρίσκεται και ο τάφος του.

Το παρών στον εορτασμό για την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίο έδωσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης  Παντελεήμων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αρχιγραμματείας:

Την Τετάρτην, 3ην /16ην Νοεμβρίου 2016, εωρτάσθη υπό του Πατριαρχείου εις την πόλιν της Λύδδης η μνήμη της ανακομιδής των λειψάνων του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Κατά την εορτήν ταύτην της 3ης Νοεμβρίου εορτάζεται η μνήμη του γεγονότος, ότι το σεπτόν λείψανον του αγίου Γεωργίου εκ της Ρώμης, πόλεως του μαρτυρίου αυτού, μετηνέχθη εις την Λύδδαν, πόλιν της καταγωγής αυτού, εκ μητρός και εναπετέθη εις τάφον, επί του οποίου αργότερον κατά την δεκαετίαν 326-336μ.Χ. η αγία Ελένη ίδρυσε μέγαν Ναόν, ούτινος και τα εγκαίνια ετελέσθησαν και συνεορτάζονται σήμερον και όστις απετέλεσε το λατρευτικόν κέντρον της εν Λύδδη Χριστιανικής Κοινότητος, έχούσης τας αρχάς αυτής εις τα Καινοδιαθηκικά χρόνια: (Πραξ. 9,32).

Διά τον εορτασμόν της μνήμης ταύτης ετελέσθη κατά την ως άνω ημέραν Πατριαρχική θεία Λειτουργία, της οποίας προεξήρξε μετά την εν παρελάσει Προσκοπικήν υποδοχήν, η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, συλλειτουργούντων Αυτώ του εκ της Εκκλησίας της Ελλάδος παρεπιδημούντος Μητροπολίτου Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιόππης κ. Δαμασκηνού, του Γέροντος Αρχιγραμματέως Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Ζάμπιας κ. Ιωακείμ και του εκ της Εκκλησίας της Ρωσίας παρεπιδημούντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεοδοσίου Αγιοταφιτών Ιερομονάχων, ων πρώτος ο ηγούμενος εις Φχες Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος, και ιερέων κυρίως των ομόρων της Λύδδης Κοινοτήτων αλλά και άλλων, των διακόνων π. Αγαπίου και Μάρκου, προσερχομένου πλήθους πιστών εκ των πόλεων του Ισραήλ και της Παλαιστίνιακής Αυτονομίας, προσκυνούντων τον Τάφον του Αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου και αγιαζομένων εκ της χάριτος αυτού, ψαλλόντων του Πρωτοψάλτου του Ναού της Αναστάσεως Αρχιμανδρίτου π. Αριστοβούλου δεξιά ελληνιστί, ρωσσιστί και αραβιστί και των μελών της χορωδίας της Ελληνορθοδόξου Αραβοφώνου Κοινότητος της Λύδδης αραβιστί, παρουσία του Πρέσβεως της Σερβίας εις Τελ Αβίβ.

1711jer-7 1711jer-6 1711jer-5

TOP NEWS