Αρχιεπίσκοπος: Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε

  • Dogma

«Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο, έπαθε και ανέστη για όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτου φυλής. Όλοι είμεθα παιδιά του Θεού» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου από τον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος εχθές το πρωί τέλεσε το μυστηριο της Θείας Ευχαριστίας στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο. Με αυτή την ευκαιρία ο Μακαριώτατος προσκάλεσε σε εκκλησιασμό τα μέλη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Ενοριών και Κοινοτήτων της κατεχόμενης αρχιεπισκοπικής περιφερείας.

17038

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής. Οι πρωτόπλαστοι αναχωρώντας εκτός του παραδείσου είχαν λάβει από τον Θεό την υπόσχεση ότι ο απόγονος της Εύας θα συντρίψει την κεφαλί του διαβόλου. Έτσι, λοιπόν, τώρα «ο Ιησούς δια του Ευαγγελίου Του στέλλει το χαρμόσυνο μήνυμα ότι ο άνθρωπος, που βρισκόταν μέσα στα πνευματικά σκοτάδια, έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να βρει το δρόμο που οδηγεί στο χώρο εκείνο που τον προόρισε ο Θεός για εκείνον, δηλαδή στη Βασιλεία των Ουρανών. Αρκεί ο άνθρωπος να πιστέψει ότι ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός, ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος.»

17039

«Έτσι ο Ευαγγελιστής Μάρκος μας προβάλλει, στην αρχή του Ευαγγελίου του, τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, ο οποίος εκεί κοντά στον Ιορδάνη βροντοφώναζε προς όλους να μετανοήσουν και να βαπτισθούν για να τους συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους. Αλλά και να υποδεχτούν τον Βασιλέα της Δόξης, τον Σωτήρα Χριστό, τον Μεσσία, για τον οποίο έγραψαν οι Προφήτες και τον ενέμενε ο ιουδαϊκός λαός επί χρόνια πολλά. Παρουσιάζει ο ιερός Ευαγγελιστής τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, το πρότυπο ταπεινότητος, ο οποίος δεν είναι άξιος ούτε τα κορδόνια των υποδημάτων του Κυρίου να λύσει. Και μάλιστα ο ιερός συγγραφέας μας τον παρουσιάζει ως έναν απλό ανθρωπο, βαθιά θρησκευόμενος, με αγάπη πολύ για τον άνθρωπο για να σωθεί. Μας τον παρουσιάζει με έναν απλό ένδυμα από τρίχες καμήλου και το φαγητό αυτού ήταν λίγα χόρτα που έβρισκε μέσα στην έρημο.»

17037

«Ο Ευαγγελιστής θέλει μας δείξει ότι ο άνθρωπος που θέλει να έχει μέσα του τον Κύριο, να βρει το δρόμο της επιστροφής για να ενωθεί ξανά με το Θεό και να γίνει πολίτης της Ουράνιας Βασιλείας πρέπει να έχει πίστη, αγάπη, να είναι ταπεινός και να ποιεί το θέλημα του Θεού. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις τα μεγαλοπιάσματα δεν έχουν θέση. Γι΄ αυτό μας περιγράφει την ενδυμασία και την τροφή του Ιωάννη του Βαπτιστή ο ιερός Ευαγγελιστής. Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο, έπαθε και ανέστη για όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτου φυλής. Όλοι είμεθα παιδιά του Θεού. Αν εμείς το αντιληφθούμε ότι γεννήθηκε για μας, έπαθε για μας αλλά και αναστήθηκε για όλους εμάς, τότε μπορούμε να Τον πλησιάσουμε, μπορούμε να τον καλέσουμε να εισέλθει μέσα μας για να μας φωτίζει, να μας ενισχύει και να μας κατευθύνει στο σωτήριο δρόμο. Γι΄ αυτό έχουμε την υποχρέωση, αν θέλουμε την σωτηρία, να αγωνιστούμε.»

17040

«Εύχομαι, αγαπητοί μου, έτσι όπως ο Ιωάννη ο Πρόδρομος αξιώθηκε να δεχθεί πρώτος τον Σωτήρα Χριστό, να τον ακούσει, να τον προβάλλει, κι εμείς δια της μυστηριακής ζωής της Εκκλησίας να βιώσουμε τον Χριστό, ο οποίος σίγουρα θα μας βοηθήσει να βαδίσουμε εύρυθμα το δρόμο της ζωής και να εισέλθουμε μέσα στη Βασιλεία των Ουρανών.»

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος χειροθέτησε εις Πρωτοπρεσβύτερους τους π. Κωνσταντίνο Χριστοδούλου και π. Ιωάννη Uliniuc, ιερείς του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προσφέρθηκε κέρασμα και πραγματοποιήθηκε η τελετή κοπής της παραδοσιακής Βασιλόπιτας. Η παρουσία στην εκδήλωση του ίδιου προσωπικά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου είχε τη δική της αξία και σημειολογικά μηνύματα. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με όλους τους εκτοπισμένους και τα τους δώσει τις πατρικές του ευχές, καθώς και τις δέουσες παραινέσεις για το πολύπλευρο έργο που έχουν να επιτελέσουν ως Εκκλησιαστικοί Επίτροποι των κατεχομένων ενοριών της Αρχιεπισκοπής.

17041

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ως Επικεφαλής των Εκκλησιαστικών Επιτροπών των Ενοριών και Κοινοτήτων της κατεχόμενης αρχιεπισκοπικής περιφερείας αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανασύστασης των Επιτροπών των κατεχόμενων ενοριών της Αρχιεπισκοπής του κάμπου της Μεσαορίας, το οποίο ξεκίνησε το 2009 με εντολή και ευλογία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν θετικά στην ανασύσταση των κατεχομένων ενοριών της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας. Έπειτα, ο Μακαριώτατος έκανε ειδική αναφορά στο έργο και την προσφορά του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στην ανασύσταση και λειτουργία των εν λόγω Εκκλησιαστικών Επιτροπών. Ακολούθησε η κοπή της Βασιλόπιτα και αργότερα ο Μακαριώτατος προσέφερε στον κοινοτάρχη και εκκλησιαστικό επίτροπο της ενορίας Αγίας Άννας Συργκανιάς της Κυθρέας, που βρήκε το φλουρί, δώρο-ευλογία το ασημένιο εικόνισμα της Συνάντησης στην Πάφο, το 45-46 μ. Χ., των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου και τον εκχριστιανισμό του Ανθύπατου Σέργιου, του πρώτου Ρωμαίου Διοικητή και του πρώτου Ευρωπαίου επίσημου.

TOP NEWS