Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από Γερμανία: «Δυστυχώς η Ευρώπη έχει καταλήξει να είναι ένωση οικονομικών συμφερόντων»

  • Dogma

«Θέλουμε την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία Ευρώπη αρχών, αξιών και αλληλεγγύης και όχι μία ένωση οικονομικών συμφερόντων όπως έχει καταλήξει να είναι σήμερα» σημείωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

«Θέλουμε την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία Ευρώπη αρχών, αξιών και αλληλεγγύης και όχι μία ένωση οικονομικών συμφερόντων όπως έχει καταλήξει να είναι σήμερα» σημείωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Ο Αρχιεπίσκοπος, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Γερμανία, επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας 23 Νοεμβρίου το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από καθηγητές και φοιτητές, ενώ μετά την ομιλία του ακολούθησε εκτενής διάλογος.

Απαντώντας , μάλιστα, σε ερώτηση φοιτητή για το «πώς βλέπει την Ευρώπη σήμερα» ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι δυστυχώς σήμερα έχει καταλήξει να είναι μία ένωση οικονομικών συμφερόντων και απέχει πολύ από το όραμα των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μακαριώτατος αργότερα θα επισκεφθεί και το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Μόναχο.

Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου ο Μακαριώτατος θα βρεθεί αρχικά στο Ελληνικό Σπίτι, πρόκειται για το Ευαγγελικό Κέντρο Μεταναστών στο Μόναχο, και ακολούθως στο ISB – το Κρατικό Ινστιτούτο για το σχολείο και την εκπαιδευτική έρευνα, στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου, ενώ θα επισκεφθεί και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, όπως τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αναστάσεως, τη Προτεσταντική Εκκλησιά της Συμφιλίωσης, την Καθολική Εκκλησία και το Εβραϊκό Μνημείο.

Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος θα βρίσκεται στο Βερολίνο, όπου θα επισκεφθεί την Ευαγγελική Ακαδημία του Βερολίνου, προκειμένου να συμμετάσχει σε συζήτηση για την κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη, ενώ το βράδυ θα δοθεί δείπνο προς τιμή του, στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο.

Με τον κ. Thomas Rachel, τον κοινοβουλευτικό Υφυπουργό στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο και Έρευνας, καθώς επίσης και με στελέχη του Υπουργείου θα συναντηθεί ο Μακαριώτατος το πρωί της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Frank – Walter Steinmeier. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον Καθεδρικό Ναό St. Hedwing , στην ελληνική ενορία της Αναλήψεως του Κυρίου, ενώ θα συναντηθεί και με στελέχη της Ορθόδοξης Μητρόπολης της Γερμανίας. Δείπνο θα παραθέσει προς τιμή του Αρχιεπισκόπου ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής τους στη Γερμανία ο Μακαριώτατος βρέθηκε στην ενορία των Αγίων Πάντων στο Μόναχο, όπου και συμπροσευχήθηκε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος και συμμετείχε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος κατά την ομιλία του στον Ι. Ναό των Αγίων Πάντων αναφέρθηκε στη σπουδαία αυτή Ενορία που έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της Ελλάδας, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τους ενορίτες και τις ενορίτισσες και να ανταλλάξουν απόψεις τόσο για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, όσο και για άλλα επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα.

TOP NEWS