Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Απειλείται η ενότητα και η ομοφωνία της Εκκλησίας

  • Dogma
Κύπρου

Με σαφές μήνυμα για ενότητα και ομοφωνία καλεί όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες να συμμετάσχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, τονίζοντας πως «οποιαδήποτε άλλη θέση ή πρόταση, της τελευταίας στιγμής, απειλεί την ενότητα αυτή και η ευθύνη θα βαραίνει όσους, έστω και άθελά τους, θα συμβάλουν στη διάσπασή της».

Παρακολουθώντας τις δημόσιες εκφρασθείσες τοποθετήσεις ορισμένων τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, σχετικά με την συγκληθησομένη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξέδωσε το ακόλουθο μήνυμα:

Η σύγκλιση της Μεγάλης Συνόδου αποφασίστηκε ομόφωνα από δύο Συνάξεις των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, χωρίς να προβληθεί καμία ένσταση. Το γεγονός αυτό διασφαλίζει την ενότητα και ομοφωνία μεταξύ μας για αυτό και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε άλλη θέση ή πρόταση, της τελευταίας στιγμής, απειλεί την ενότητα αυτή και η ευθύνη θα βαραίνει όσους, έστω και άθελά τους, θα συμβάλουν στη διάσπασή της.

Εάν υπάρχει, εκ μέρους όλων μας, καλή θέληση και αν εμφορούμαστε από το Ορθόδοξο Πνεύμα της αλήθειας και παραδόσεως μας, όλα τα τυχόν προβλήματα, που υπάρχουν στα ήδη συμφωνηθέντα Προσυνοδικώς κείμενα, μπορούν να επιλυθούν άμεσα, ώστε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος να έχει τον απαιτούμενο χρόνο να ασχοληθεί και με θέματα διμερή, τα οποία απασχολούν Αδελφές Εκκλησίες.
Ως εκ τούτου, καλούμε όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες να συμμετάσχουν στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου με πνεύμα αγάπης, ταπείνωσης και ομοφροσύνης, ώστε η μαρτυρία μας προς τον κόσμο να είναι δημιουργική και αποτελεσματική εν Χριστώ Ιησού.

TOP NEWS