Η Διεπιστημονική Ομάδα του ΕΜΠ στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

  • Dogma
Διεπιστημονική Ομάδα

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επισκέφθηκε η Διεπιστημονική Ομάδα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου που έχει αναλάβει την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου.

Όπως ενημερώνει το Πατριαρχείο με ανακοίνωσή του: <<Το πρωινό της Κυριακής, 26ης Δεκεμβρίου 2016 / 8ης Ιανουαρίου 2017, Διεπιστημονική Ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου επισκέφθηκε το Πατριαρχείο.

Η Διεπιστημονική Ομάδα, με επί κεφαλής την Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, κα Αντωνία Μοροπούλου, αποτελείτο από τον Ομότιμο Καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., κ. Παύλο Μαρίνο, τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τομέως Γεωτεχνικής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., κ. Μιχαήλ Καββαδά, τον Επίκουρο Καθηγητή του Τομέως Δομοστατικής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., κ. Χαράλαμπο Μουζάκη, με τη συμμετοχή του Δρ. Κυριάκου Λαμπρόπουλου, Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού του Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., της Δρ. Αικατερίνης Δελέγκου, Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού του Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., και της Υποψηφίου Διδάκτορος του Ε.Μ.Π., κας Ελισάβετ Τσιλιμαντού, Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού Ε.Μ.Π.

Η ανωτέρω Διεπιστημονική Ομάδα του Ε.Μ.Π. πραγματοποίησε αυτές τις ημέρες επί τόπου επίσκεψη για τη διεπιστημονική τεκμηρίωση και αξιολόγηση της κατάστασης στον υπόγειο χώρο εντός της Ροτόντας του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως.

Σημειώνεται ότι ήδη κατά την συνεδρίαση της Steering Committee και της Project’s Owner Committee την Παρασκευή 3η/16η Δεκεμβρίου 2016 παρουσιάστηκαν από την Καθηγήτρια του Ε.Μ.Π., κα Αντωνία Μοροπούλου, στους Αρχηγούς των Τριών Κοινοτήτων τα σοβαρά προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί και επιβαρύνουν το έργο της αποκαταστάσεως του Ιερού Κουβουκλίου με φαινόμενα συνεχούς αναρριχομένης υγρασίας από την παροχέτευση όμβριων υδάτων και υδάτων χρήσεως, καθώς και την αποχέτευση λυμάτων χωρίς κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Ταυτόχρονα έχουν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα διάβρωσης και αποσάθρωσης των υποστυλωμάτων που τοποθετήθηκαν τα τελευταία πενήντα έτη για τη στήριξη του Ιερού Κουβουκλίου και του δαπέδου της Ροτόντας, λόγω των συνεχών αρχαιολογικών ανασκαφών στον υπόγειο χώρο.

Αναμένεται σήμερα, για την ολοκλήρωση της Γεωμετρικής Τεκμηρίωσης, η επιστημονική ομάδα του Τομέα Τοπογραφίας της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, η οποία αποτελείται από τον Καθηγητή κ. Ανδρέα Γεωργόπουλο, τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Γεώργιο Πανταζή, την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα Ευαγγελία Λάμπρου, την κα Σοφία Σοιλέ, Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό, και την κα Σεβαστή Ταπεινάκη, Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό.

Η Διεπιστημονική Ομάδα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου βρίσκεται συστηματικά παρούσα για να υποστηρίξει επιστημονικά όλες τις ανάγκες του έργου της αποκαταστάσεως του Ιερού Κουβουκλίου, οι οποίες και ολοκληρώνονται για την παράδοση του έργου στις 22 Μαρτίου 2017.

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν ο υπεύθυνος του Τεχνικού Γραφείου του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως, Δρ. Θεοδόσιος Μητρόπουλος, ο τεχνικός συνεργάτης της Διεπιστημονικής Ομάδας για την υποστήριξη του PC Lab του έργου, κ. Ιωάννης Μούντριχας, τρεις προπτυχιακές φοιτήτριες της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π., η κα Αικατερίνη Γαλατά, η κα Μυρτώ Καλοφώνου και η κα Παναγιώτα Σταματογιάννη, οι οποίες έχουν αναλάβει την εκπόνηση σχετικού θέματος στην εμβάθυνση «Υλικά», το προσωπικό του Εργαστηρίου Συντήρησης του έργου, ο κ. Θεόδωρος Μαυρίδης, ο κ. Μιχαήλ Τρουλλινός, η κα Κωνσταντίνα Καραθάνου, ο κ. Ιωάννης Ανδριτσόπουλος, ο κ. Γεώργιος Παλαμάρης, η κα Αμαλία Τρουλλινού και η κα Αργυρώ Τρουλλινού, καθώς και η ομάδα Αναστηλωτών του έργου, η οποία αποτελείται από τον υπεύθυνο, κ. Βασίλη Ζαφείρη, τον κ. Χρήστο Θεοδωράκη, τον κ. Αθανάσιο Καρύδη, τον κ. Πέτρο Χαλόφτη και τον κ. Γιώργο Αναστασιάδη.

Την Διεπιστημονική Ομάδα του Ε.Μ.Π. εδέχθη η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά του Γέροντος Αρχιγραμματέως Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και του Δραγουμανεύοντος Αρχιμανδρίτου π. Ματθαίου.

Εις το πλαίσιον της συναντήσεως ταύτης, ο Μακαριώτατος χαιρέτησε το γεγονός ότι η Διεπιστημονική Ομάδα του Ε.Μ.Π. επισπεύδει την κατάλληλη διευθέτηση της αποχέτευσης και του δικτύου παροχέτευσης, με το σχεδιασμό των απαραιτήτων επεμβάσεων για τη ρύθμιση της υγρασίας και την ενίσχυση της υποστήλωσης και υπόγειας στήριξης του Ιερού Κουβουκλίου, ώστε να διασφαλιστεί η αειφορία του έργου αποκαταστάσεως του Ιερού Κουβουκλίου.

Ο Μακαριώτατος υπεγράμμισε ότι οι Αρχηγοί των Τριών Κοινοτήτων συνεκτίμησαν κατά την παρουσίαση των ανωτέρω σοβαρών προβλημάτων εις την Steering Committee και την Project’s Owner Committee, την 3η/16ην Δεκεμβρίου 2016, και την ανάγκη της τεκμηρίωσης και αποτίμησης των συνθηκών του υπογείου χώρου της Ροτόντας, ώστε να διασφαλιστεί η αειφορία του έργου της αποκαταστάσεως του Ιερού Κουβουκλίου, που ολοκληρώνεται το Μάρτιο 2017. Υπογράμμισε δε, ότι η συνεργασία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δημιουργεί νέα επιστημονικά δεδομένα στην Προστασία Μνημείων στο διεθνή χώρο και αναδεικνύεται σε στρατηγική συμμαχία.

H Καθηγήτρια του Ε.Μ.Π., κα Αντωνία Μοροπούλου, ανταπαντώντας στην Α.Θ.Μ., ως Chief Scientific Supervisor του έργου της αποκαταστάσεως του Ιερού Κουβουκλίου, υπογράμμισε ότι όλη η Διεπιστημονική Ομάδα και οι συνεργάτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά και όλο το ελληνικό συνεργείο που εργάζεται στο έργο, νοιώθουν την τιμή και την ευθύνη από την εμπιστοσύνη της Α.Θ.Μ., Πατριάρχη Ιεροσολύμων, και των Αρχηγών των Τριών Κοινοτήτων, και εργάζονται ώστε να ανταποκριθούν σε αυτήν>>.

TOP NEWS