Δοξολογία για την Εθνική Εορτή του Λουξεμβούργου

  • Dogma
λουξεμβούργου

Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016, εορτή των Αγίων Πάντων, o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας προεξήρχε κατά τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία που ακολούθησε για την εθνική εορτή του Λουξεμβούργου.

Πλήθος πιστών κατέκλυσαν τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Weiler-la-Tour του Λουξεμβούργου.

λουξεμβούργου

Στη Θεία Λειτουργία περιστοίχισαν τον Σεβασμιώτατο ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού Αδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Παναγιώτης Μοσχονάς, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κωνσταντίνος Dutuc, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος κ. Zoran Radivojevic και ο Ιερολογ. Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αθανάσιος Τοπαρλάκης ενώ όλοι οι ορθόδοξοι ιερείς του Λουξεμβούργου των διαφόρων ορθοδόξων παρουσιών στη Χώρα ήταν παρόντες κατά τη Δοξολογία δείχνοντας έτσι την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Δύο χορωδίες ψαλτών απέδωσαν υπέροχα τους ύμνους της ημέρας των Αγίων Πάντων κατά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία στα ελληνικά, ρουμανικά και γαλλικά. Μετά τη Δοξολογία εψάλη από χορωδία παιδιών ο εθνικός ύμνος του Λουξεμβούργου στην τοπική γλώσσα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κατά τη σύντομη ομιλία του αφού επεσήμανε για άλλη μια φορά την αγαστή συνεργασία μεταξύ της Ορθδόξου Εκκλησίας και του Κράτους του Λουξεμβούργου εξήρε την συμβολή του Μεγάλου Δούκα στην ευημερία του Λουξεμβούργου ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τη στήριξη που παρέχει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην ορθόδοξη παρουσία στη Χώρα. Επίσης τόνισε την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας που ξεπερνά γλωσσικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Έκανε μνεία μάλιστα της σπουδαιότητας της Αγίας και Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου που τις ημέρες αυτές γίνεται στην Κρήτη υπό την Προεδρία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Έδωσε πλούσιες τις ευχές του στους επισήμους και σε όλους τους πιστούς για την εορτή. Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κ. Πρέσβη και τους ενορίτες για τη συμμετοχή τους κατά την εξόδιο ακολουθία του αειμνήστου πατρός του ενώ ανακοίνωσε μετά λύπης και την εκδημία της μακαριστής Γερόντισσας Μαρίας της Ιεράς Μονής Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Ολλανδία.

λουξεμβούργου

Παρόντες κατά τη Δοξολογία ήταν ο Αυλάρχης των Ανακτόρων κ. Lucien Weiler εκπροσωπώντας τον Μεγάλο Δούκα Ερρίκο, ο Υπουργός Γεωργίας του Λουξεμβούργου κ. Fernand Etgen ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Λουξεμβούργου Εξοχ. κ. Θεόδωρος Γεωργακέλος, εκπρόσωπος του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες Στρατηγός κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης, αξιωματικοί, δικαστικοί, εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής του Weiler-la-Tour, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Λουξεμβούργου κ. Αθανασία Καββαδία και πολλοί άλλοι.

Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του Ναού για όλους τους παρευρισκόμενους όπου δόθηκε για άλλη μια φορά η ευκαιρία σε πολλούς πιστούς να μιλήσουν με τον Ποιμενάρχη τους.

TOP NEWS