Εκκλησία, Εκπαίδευση και Ποδόσφαιρο

  • Dogma
εκκλησία

Στην Ελληνορθόδοξη Παροικία που κατοικεί και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Μεγάλη Βρετανία δίνουμε μεγάλη σημασία στις δύο έδρες, όπως συνηθίζουμε να τις ονομάζουμε, οι οποίες βρίσκονται στο κέντρο της ζωής και του ενδιαφέροντος των Ομογενών. Και φυσικά αναφερόμαστε στην Αγία Τράπεζα του τοπικού Ιερού Ναού μας, καθώς επίσης και στη διδασκαλική έδρα, του Ελληνικού Σχολείου της περιοχής.

Γύρω από τους δύο αυτούς θεσμούς, την Ορθόδοξη Εκκλησία και την Ελληνική Εκπαίδευση, περιστρέφεται και οικοδομείται όλη η ζωή των Ομογενών, οι οποίοι εργάζονται ή σπουδάζουν σε ετερογενή περιβάλλοντα, αλλά αναζωογονούνται όταν επικοινωνούν με την Εκκλησία (τον Ιερέα, τους Άρχοντες της τοπικής Κοινότητας και τους αδελφούς Ενορίτες), καθώς επίσης και με το Ελληνικό Σχολείο (τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κηδεμόνες, τα παιδιά, και όσους εμπλέκονται στη λειτουργία του Σχολείου).

Παράλληλα με τους δύο αυτούς κύριους θεσμικούς παράγοντες, υπάρχουν και άλλα στοιχεία, που εμπλουτίζουν τη βιοτή των Ομογενών. Ως τέτοια μπορούν να θεωρηθούν οι διάφοροι Σύλλογοι (τοπικοί – πατριωτικοί, επιστημονικοί, επαγγελματικοί, πολιτιστικοί και άλλοι), αλλά και κάποιες ιδιαίτερες πρωτοβουλίες, που αφορούν κυρίως την τέχνη και τον αθλητισμό.

Μια τέτοια ιδιαίτερη πρωτοβουλία είναι η σύσταση ποδοσφαιρικών ομάδων, που προσελκύουν το ενδιαφέρον πολλών Ομογενών. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η νεοσύστατη Ομάδα του Αγίου Παντελεήμονος, η οποία ιδρύθηκε τον Μάϊο του 2015 και για δύο σεζόν αγωνίσθηκε στο Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα ΚΟΠΑ (Κυπριακό Πρωτάθλημα Αγγλίας), ενώ πρόσφατα εντάχθηκε στην Αγγλική Πυραμίδα Ποδοσφαίρου, αναβαθμιζόμενη σε Ημιεπαγγελματική Ομάδα. Μέσω της Πυραμίδας αυτής έχει τη δυνατότητα ανόδου -ίσως αργά αλλά σταθερά- στις Επαγγελματικές Κατηγορίες του Αγγλικού Ποδοσφαιρικού Στερεώματος.

Για να πραγματοποιηθούν τα οράματα των ιδρυτών, οι οποίοι είναι στελέχοι της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Harrow – ΒΔ Λονδίνου, χρειάζεται να δημιουργηθεί μια δυναμική συσπείρωσης, ενότητας και συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων της εν λόγω Κοινότητας, ώστε όλοι μαζί (όπως συμβούλευε και ο Στρατηγός Ιω. Μακρυγιάννης) να ατενίσουμε το μέλλον με πρόγραμμα και αισιοδοξία.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη δημιουργηθεί μηχανισμοί συνεργασίας και συνεννόησης των Κοινοτικών φορέων, με σκοπό την επικοινωνία, τη συναντίληψη και την κοινή στοχοθεσία.

unnamed (1)

Ένα από τα πρώτα ορατά αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής είναι η σύσταση της ομάδας των ball boys, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην αγαπημένη Ποδοσφαιρική Ομάδα του Αγ. Παντελεήμονα, ειδικά κατά τη διάρκεια των αγώνων Πρωταθλήματος και Κυπέλλου όπου αυτή θα αγωνίζεται, στο πλαίσιο της Ποδοσφαιρικής περιφέρειας της Κομητείας του Middlesex, όπου έχει ενταχθεί.

Έτσι, βλέπουμε με χαρά, παιδιά που φοιτούν στο Ελληνικό Κολέγιο Αγ. Παντελεήμονα και που διακονούν στο Ιερό Βήμα του Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονα και Αγ. Παρασκευής να εντάσσονται στην ομάδα των ball boys της Ομάδας του Αγ. Παντελεήμονα και να φορούν με καμάρι τη στολή της ομάδας τους, με το μπλε και το κίτρινο χρώμα (τα χρώματα της ελληνικής και της κυπριακής σημαίας αντίστοιχα), ενώνοντας με την παρουσία και την προσφορά τους, την Εκκλησία, το Σχολείο και το αγαπημένο τους άθλημα το Ποδόσφαιρο.

Οπωσδήποτε αξίζει να αναφέρουμε και τα ονόματα των πρώτων παιδιών που εντάχθηκαν στην ομάδα των ball boys, γράφοντας έτσι ιστορία στα χρονικά της Ομογένειας και συνδέοντας το όνομά τους με κάτι πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό. Τα παιδιά αυτά είναι: Σάββας Ανδρέου, Ανδρέας Βελιμαχίτης, Γιώργος Βελιμαχίτης, Λεωνίδας Κούμουρου, Λουκάς Ευαγγέλη, Δαβίδ Νίστωρ και Φλάβιος Νοροτσέα. Προσεχώς αναμένεται η ένταξη στην ομάδα αυτή και άλλων παιδιών της Παροικίας μας.

Ας ευχηθούμε η αυθόρμητη κι ευγενική αυτή προσφορά των παιδιών μας να δώσει ώθηση και στην Ομάδα, η οποία αξίζει να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, για να προβάλλει με τον τρόπο αυτό την ιδιοπροσωπεία της Ελληνορθόδοξης Ομογένειάς μας, στη μεγάλη αυτή και προοδευμένη χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

TOP NEWS