Εκκλησία, Τζαμί και Συναγωγή σε ένα ναό…

  • Dogma
ναό

Όσο κι αν ακούγεται ως σενάριο χολιγουντιανής ταινίας, είναι αλήθεια ότι ορισμένες φορές η πραγματικότητα μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τον πιο ευφάνταστο σεναριογράφο…Και αυτή τη φορά το καταφέρνει και με το παραπάνω, καθώς ένα ιερέας, ένας ιμάμης και ένας ραββίνος «ένωσαν τις δυνάμεις τους», προκειμένου να σχεδιάσουν έναν ενίαιο ναό!

Στο κεντρικό Βερολίνο οι τρεις θρησκείες μέσω των εμπνευστών αυτού του καινοτόμου, αν μη τι άλλο, εγχειρήματος, ελπίζουν ότι σύντομα θα βρουν το κοινό τους … σπίτι, κάτω από μια κοινή στέγη, ένα ναό, οίκο προσευχής και διαλόγου, για Χριστιανούς, Εβραίους και Μουσουλμάνους

Το έργο «House of One» στα Ελληνικά «Σπίτι του ενός», όπως ονομάζεται θα είναι συγχρόνως μια εκκλησία, ένα τζαμί και μια συναγωγή σε έναν ενιαίο χώρο.

ναό ναό

Για την κατασκευή του, στο κέντρο του Βερολίνου, έχει επιλεγεί η περιοχή όπου υπήρχε η Εκκλησία του Αγίου Πέτρου πριν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του Β ‘ Παγκόσμιο Πόλεμο και τελικά κατεδαφιστεί το 1964.

Στόχος των εμπνευστών του, δεν είναι άλλος απόο το να καταδείξουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο ότι οι τρεις θρησκείες είναι δυνατόν να συνυπάρχουν και να διατηρουν τις θρησκευτικές παραδόσεις ταυτόχρονα.

«Θα ήθελα να το θέσω έτσι: αυτοί οι τρεις εταίροι – Εβραίοι, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι – διατηρούν μια σχέση με τις παραδόσεις τους. Δεν έχουμε καμία οικουμενική αποστολή, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ενιαία θρησκεία. Δεν θέλουμε να κρύψουμε τις διαφορές» δηλώνει ο εις εκ των εμπνευστών  του «The House of One», ο ιμάμης Kadir Sanci, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «η ιδέα από μόνη της δεν είναι θεολογική ή θρησκευτική προοπτική συγκεκριμένων εταίρων, αλλά ένα είδος μορφής διαλόγου».

ναό

Ο Ιμάμης Sancı δήλωσε πρόθυμος να καθησυχάσει τους φόβους από ορισμένους κύκλους ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάμειξη των θρησκειών, και είπε ότι η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη διατήρηση και τον σεβασμό στις διαφορετικές θρησκευτικές ταυτότητες.

«Αν ο Θεός ήθελε , θα τα είχε κάνει όλα ίδια.Πρέπει να εκτιμήσουμε ότι ένα άλλο άτομο μπορεί να σκέφτεται διαφορετικά. » ανέφερε χαρακτηριστικά.

ναό

Αξίζει να σημειωθεί ότι κόστος του μεγαλεπίβολου αυτού έργου υπολογίζεται στα 43.500.000  ευρώ και εμπνευστές του πιστεύουν ότι θα καλυφθεί μέσω crowdfunding. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχουν φτιάξει και τη δική τους σελίδα.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο:

 

 

TOP NEWS