Εορτή Αγίου Νικολάου στο Λουξεμβούργο

  • Dogma
λουξεμβούργο

Με μεγάλη λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Ιεράρχου Αγίου Νικολάου στην Ενορία του Αγίου Νικολάου στο Λουξεμβρούργο την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2016 με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου και Eξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου.

Την εορτή λάμπρυνε ακόμη περισσότερο η εις διάκονον χειροτονία του κ. Γεωργίου Τζατζάνη. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας συμπαραστατούμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και συγγενείς και φίλους κληρικούς του νέου διακόνου τέλεσε την χειροτονία του.

Ο νέος διάκονος βαθύτατα συγκινημένος εξεφώνησε τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη πρωτίστως προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, ο οποίος με πολύ αγάπη του πρότεινε να διακονήσει στη Μητρόπολή του, καθώς και προς όλους αυτούς, οι οποίοι συνέβαλαν για να φτάσει εως εδώ, όπως τους γονείς του, π. Εμμανουήλ και Ελένη καθώς και τη σύζυγό του Νεκταρία, αλλά πάνω από όλα τον Τριαδικό Θεό.

aaaa

Στον λόγο του προς τον π. Γεώργιο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη ζωή του κληρικού και στη διακονία μέσα στην Εκκλησία αλλά ιδιαίτερα στις αρμοδιότητες του διακόνου απέναντι στο Επίσκοπο του και στην Εκκλησία. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα λόγια του Χριστού «ἐὰν ἐμοὶ διακονεῖ τις, ἐμοὶ ἀκολουθήτω καὶ ὅπου εἰμὶ ἐγὼ ἐκεῖ καὶ ὁ διάκονος ὁ ἐμὸς ἔσται καὶ ἐάν τις ἐμοὶ διακονῆ τιμήσει αὐτὸν ὁ Πατήρ»  και παρότρυνε τον νέο διάκονο να είναι πιστός κληρικός στην Εκκλησία και στον Μητροπολίτη του, όπως ο ίδιος είναι προς την Εκκλησία και τη Σεπτή Κορυφή Αυτής, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Ανάφερε χαρακτηριστικά: «Η διακονία του Κυρίου και η διακονία των αδελφών είναι στενά συνδεδεμένη με την ζωή του Χριστού, που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένωση με τον Θεό. Όπως το λέει ο Κύριος: «Ὅπου εἰμὶ ἐγὼ ἐκεῖ καὶ ὁ διάκονός μου». Γι΄αυτό πρέπει να γνωρίζουμε που ακριβώς βρίσκεται ο Χριστός… Έτσι και ο διάκονος είναι διάκονος του Χριστού και διάκονος του επισκόπου, που βρίσκεται «εἰς τύπον καὶ τόπον» Χριστού. Αυτός είναι και ο λόγος που όλα έχουν σχέση με τον επίσκοπο. Επομένως, γίνεσαι διάκονος του επισκόπου και ο επίσκοπος είναι διάκονος του Χριστού. Έτσι θεωρείται η διακονία μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Η υπηρεσία του διακόνου προς τον επίσκοπο δεν γνωρίζει όρια, καθώς ο επίσκοπος είναι σε συνεχή κοινωνία με τον Χριστό και θεωρεί τον εαυτό του διάκονο Χριστού και διάκονο του λαού του Θεού. Ο διάκονος στην παράδοση της Εκκλησίας θεωρείται ότι είναι τα αυτιά, τα μάτια, το στόμα, η καρδιά και η ψυχή του επισκόπου. Αυτιά, διότι ο ίδιος ακούει τα παράπονα των πιστών και τα διαβιβάζει στον επίσκοπο. Μάτια του Επισκόπου, διότι διασφαλίζει να τελούνται κατά την τάξη οι ιερές Ακολουθίες. Στόμα, διότι διαβιβάζει τις επιθυμίες και συστάσεις του επισκόπου στον λαό του Θεού. Είναι επίσης η καρδιά και η ψυχή του επισκόπου, επειδή ο διάκονος αναφέρει στον επίσκοπο τις ευαισθησίες των πιστών, αλλά και επειδή μεταδίδει την αγάπη και την καλοσύνη του επισκόπου για τους χριστιανούς στον λαό του Θεού, και ιδιαίτερα σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσκολίες. Με αυτή την έννοια θα είσαι διάκονος του Χριστού και του επισκόπου σου».

pspspsps

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην ιερά πανήγυρη και ιδιαιτέρως τους πολιτικούς και στρατιωτικούς εκπροσώπους της Ελλάδος στη χώρα του Λουξεμβούργου. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, ο οποίος για λόγους υγείας δεν κατάφερε να παραστεί στη χειροτονία του πνευματικού του τέκνου, διακόνου κ. Γεωργίου Τζατζάνη. Ευχαρίστησε επίσης τον Ιερατικώς προϊστάμενο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικ. Θρόνου κ. Παναγιώτη Μοσχονά και τον εφημέριο του Ναού Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Σπυρίδωνα Τσεκούρα για την καλή και εύρυθμη λειτουργία της ενορίας καθώς και τους δύο φιλοξενούμενους ιερείς, της ενορίας του Πατριαρχείου Μόσχας και της ενορίας του Πατριαρχείου Σερβίας. Ακολούθως αναφέρθηκε στο νέο διάκονο και στην λευϊτική οικογένειά του. Τον λόγο έλαβε εν συνεχεία ο πατέρας του διακόνου Γεωργίου, Αιδεσ/τος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Εμμανουήλ Τζατζάνης, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα που δέχεται τον γιό του στη θεόσωστη Επαρχία του και συνέχισε τις ευχαριστίες του προς όλους του ιερείς και ιδιαιτέρως σε αυτούς που ήρθαν από την Ελλάδα για την χειροτονία.

Ακολούθησε δεξίωση προς όλους τους παρευρισκόμενους.

TOP NEWS