Εορτή προσκυνήσεως τιμίας αλύσεως Αποστόλου Πέτρου (βίντεο)

  • Dogma
αποστόλου πέτρου

Την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου, 29 Ιανουαρίου με το νέο ημερολόγιο, εορτάστηκε στο Πατριαρχείο η μνήμη της προσκυνήσεως της αλύσεως του Αποστόλου Πέτρου, ήτοι της φυλάκισης αυτού από τον Βασιλιά Ηρώδη και της αποφυλακίσεώς του απο τον άγγελο, σύμφωνα με το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων (κεφ. 12).

Η φυλάκιση αυτή του Αποστόλου Πέτρου έλαβε χώρα στις φυλακές του Πραιτωρείου- Ρωμαϊκού Δικαστηρίου, στην περιοχή του οποίου σώζεται σήμερα η φυλακή και η Ιερά Μονή του Πατριαρχείου στο όνομα της  φυλάκισης του Αποστόλου Πέτρου και του Αγίου Νικοδήμου.

Θεωρείται, μάλιστα, ότι σε αυτή τη φυλακή έλαβε χώρα η συνομιλία μεταξύ του Νικοδημου, κρυφού μαθητή του Χριστού και Αυτού του Κυρίου αναφορικά με την «άνωθεν γέννηση», ήτοι την αναγέννηση του ανθρώπου μέσω του βαπτίσματος, σύμφωνα με το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (κεφ. 3, 1-21).

Η Μονή αυτή φέρει, επίσης, την ονομασία, «Της Φακής», επειδή πιστεύεται ότι σε αυτή την περιοχή η Εκκλησία διένειμε συσσίτια φακης, και άλλα τρόφιμα σε καιρό πείνας και λοιμού. Σε αυτό συνηγορούν και οι παλαιοί κρεμασμένοι λέβητες που υπάρχουν στον κυρίως ναό, το οικονοστάσιο του οποίου ανακαινίστηκε πρόσφατα με την επιμέλεια του Αγιοταφίτη μοναχού Αντιόχου, ενώ τη δαπάνη ανέλαβε ο Σύλλογος  «Ελληνικός Σύνδεσμος του Παναγίου Τάφου».

Στο υπόγειο παρεκκλήσι της Φυλακής του Αποστόλου Πέτρου, αυτό που βρίσκεται εντός της Μονής, τελέστηκε εσπερινός την προηγούμενη ημέρα και Θεία Λειτουργία το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής, προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτου π. Ιγνατίου, ηγουμένου της Ιεράς Μονής Χωρίου των Ποιμένων και συλλειτουργούντων των Ιεροδιακόνων π. Μάρκου και π. Χαραλάμπους, καθώς επίσης και τη συμμετοχή μοναχών, μοναζουσών και πλήθους προσκυνητών.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, προσήλθε προς προσκύνηση η Α.Θ.Μ. Πατριάρης Ιεροσολύμων κ.κ Θεόφιλος, συνοδευόμενος απο Αγιοταφίτες Πατέρες.

Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Μακάριος δεξιώθηκε φιλοφρόνως στο ηγουμενείο την Αγιοταφική Συνοδεία και την Αρχιερατική.

Παρακολουθείστε ακολούθως το σχετικό βίντεο:

 

 

TOP NEWS