Επιστήμες και Ορθοδοξία ανά τον Κόσμο

  • Dogma
επιστήμες και ορθοδοξία

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών εγκαινιάζει το ερευνητικό πρόγραμμα SOW – Science & Orthodoxy around the World, στα ελληνικά: Επιστήμες και Ορθοδοξία ανά τον Κόσμο.

Το πρόγραμμα Επιστήμες και Ορθοδοξία ανά τον Κόσμο (SOW – Science & Orthodoxy around the World), εστιάζει στη μελέτη του διαλόγου μεταξύ επιστήμης και θρησκείας στον ορθόδοξο κόσμο σήμερα.

Στο συγκεκριμένο πρόγρραμμα συμμετέχουν πάνω από 50 ειδικοί σε διάφορα γνωστικά πεδία, από τις Θετικές Επιστήμες και τη Φιλοσοφία, μέχρι την Ιστορία, τη Θεολογία και την Εκπαίδευση, προερχόμενοι από 14 χώρες.

Το Πρόγραμμα SOW θα είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια να δοθεί μια συνολική εικόνα των σχέσεων επιστήμης και Ορθοδοξίας σήμερα σε όλο τον ορθόδοξο χώρο, που περιλαμβάνει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια πλειάδα κρατών.

Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η εδραίωση μιας πλατφόρμας διαρκούς διαλόγου σε διεθνές επίπεδο μεταξύ ανθρώπων των θετικών επιστημών και ορθόδοξων διανοητών μέσα από τρία διεθνή συνέδρια, εργαστήρια, διαλέξεις ανά τον κόσμο, συνεντεύξεις, ντοκιμαντέρ και 45 άρθρα, καθώς και η συλλογή, καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων και θέσεων εκείνων που συγκροτούν τον σημερινό διάλογο θρησκείας και επιστήμης σε όλες τις χώρες του ορθόδοξου χώρου.

Το έργο αυτό θα επωμιστούν έμπειροι ερευνητές στην Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Γεωργία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Αυστραλία με σκοπό οι πηγές να είναι προσβάσιμες από οποιονδήποτε επιθυμεί να ενημερωθεί για την εξέλιξη του διαλόγου τόσο γενικότερα όσο και στα επιμέρους πεδία του.

Το ερευνητικό πρόγραμμα διευθύνει ο Διευθυντής Ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ Δρ Ευθύμιος Νικολαΐδης και χρηματοδοτείται από το Templeton World Charity Foundation.

TOP NEWS