Γενική Συνέλευση Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Harrow

  • Dogma
Harrow

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου η Ετήσια Γενική Συνέλευση. Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής, τα μέλη της Κοινότητας μεταφέρθηκαν στην Κοινοτική Αίθουσα για τη Γ.Σ.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με σύντομη προσευχή, που τέλεσε ο Ιερ. Προϊστάμενος της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Harrow Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας. Το Πρόγραμμα παρουσίασε ο Γραμματέας της Κοινότητας Δρ. Παναγιώτης Προκοπίου. Πρώτος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά και με ακρίβεια τον Απολογισμό της Κοινοτικής Επιτροπής για το 2017. Μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:
«Ταμειακή ενημέρωση

Τον Ιανουάριο 2017 το χρέος της Κοινότητας προς την Τράπεζα Κύπρου το οποίο συμπεριλαμβάνει και το mortgage για τα 6 διαμερίσματα στο Winckley Close ήταν £904.015. Σήμερα το χρέος της Κοινότητας είναι £844.788. Έγινε δηλαδή το 2017 μια απόσβεση της τάξεως των  £59.227. Oι ισολογισμοί ετοιμάστηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά από τον Ομογενή λογιστή Ιάκωβο Γέρου, τελείως δωρεάν, και κατατέθηκαν κανονικά.
Κερί

Αποφασίστηκε να φέρνουμε καθαρό κερί μέλισσας από την Κύπρο και έτσι φέραμε τον Φεβρουάριο 2017 1 τόνο κερί με κόστος μαζί με την μεταφορά £7000.
Αγιογραφίες

Μέσα στο 2017 τελείωσε και η τρίτη φάση αγιογράφησης του Ναού μας, δηλαδή η μετώπη του γυναικωνίτη, ένας τοίχος δεξιός με το ταβάνι του και ακόμα ένας αριστερός τοίχος με το ταβάνι του, με κόστος £55.000.
Αποπληρωμή επίπλων

Η Επιτροπή επιμελήθηκε της αποπληρωμής παλαιότερης παραγγελίας επίπλων, αξίας £9000, που είχε γίνει πριν από 5 χρόνια.  Επίσης, αποφασίστηκε και έγινε παραγγελία νέου κηροστασίου για τα μνημόσυνα. Το ξυλόγλυπτο έπιπλο στοιχίζει €6500, και είναι έτοιμο για την μεταφορά στο Ναό μας.
Εκδηλώσεις / Εκδόσεις

Οργανώθηκαν όλες οι καθιερωμένες εκδηλώσεις και άλλες επίσης με απόλυτη επιτυχία. Αυτές ήταν: Χορός της Παραμονής Πρωτοχρονιάς, Γεύμα των ηλικιωμένων και συνταξιούχων προσφορά της οικογένειας Άντρης και Σεραφείμ Κυριακίδη, Δείπνο στα εστιατόρειο Barracuda του Γιάννη Χριστοφή προσφορά των οικογενειών του Γιάννη  και Πέτρου Χριστοφή, Δείπνο στο εστιατόριο Sea Ρebbles προσφορά της οικογένειας του Σάββα  Ανδρέου, στις 7 Μαΐου προσφέρθηκε η Κοινοτική Αίθουσα δωρεάν και έγινε  φιλανθρωπικό γεύμα από τις Αλκυονίδες, στις 25 Ιουνίου μουσική εκδήλωση με συμμετοχή της χορωδίας ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΡΕΜΠΕΤΕΣ από την Σωτήρα, Αμμοχώστου, υπέρ ενισχύσεως του Ελληνικού Κολεγίου μας (με χορηγούς τους εξής: Πέτρο και Γιάννη Χριστοφή, Σάββα Ανδρέου, Ανδρέα Γεωργιάδη, St. Nicholas Hotel, Παναγιώτη Αργυρού, Σωτήρη Κωνσταντίνου, Σεραφείμ Κυριακίδη και Δημήτρη Παρπόττα), Κοινοτικό Πανηγύρι, Barbecue την ημέρα του 15-Αυγούστου, Επιχορηγημένη Πεζοπορία π. Αναστασίου που απέφερε το ποσό των £4180 (που προσφέρθηκε στο ταμείο του Ναού, στο ταμείο του Ελληνικού Κολεγίου και στο ταμείο της ομάδας του Αγίου Παντελεήμονα) και τέλος εκδόθηκε το 19 τεύχος των Σπουδαγμάτων.
Τίμια Κάρα Αγίου Παντελεήμονα

Με πρωτοβουλία του Προέδρου των Νέων Επιστημόνων της Κοινότητας Παναγιώτη Αργυρού και τις ευλογίες του Σεβ. Αρχιεπισκόπου μας, οργανώσαμε την μεταφορά της Κάρας του Αγίου Παντελεήμονος στην Αγγλία από τη Νήσο Άνδρο, από 9 μέχρι 16 Ιουνίου. Η Τιμία Κάρα έμεινε στην Κοινότητά μας, αλλά μεταφέρθηκε και σε άλλες Κοινότητες για προσκύνημα.
Κτήριο στο χώρο που βρίσκονται τα λυόμενα
Ο αρχιτέκτονας Σέργιος Σεργίου ανέλαβε να εκπονήσει σχέδια για ανέγερση βοηθητικού κτηρίου στον χώρο που βρίσκονται τα λυόμενα. Το θέμα μελετάται με την τοπική Πολεοδομία.
Διορισμός δεύτερου Ιερέα στην Κοινότητά μας

Μετά από επιθυμία και πρόταση του Σεβ. Αρχιεπισκόπου μας αποφασίσθηκε ο διορισμός του π. Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου, ο οποίος διακονεί σήμερα στη Γλασκώβη, ως νέου εφημερίου στην Κοινότητα μας. Η διακονία του νέου Ιερέα θα αρχίσει την 1η Ιουλίου 2018. Το Κοινοτικό Συμβούλιο το επόμενο διάστημα θα μεριμνήσει για την ομαλή μετακόμιση και  διαμονή του στην Κοινότητά μας.
Ανανέωση θητείας της παρούσας Επιτροπής. Το θέμα μελετάται με την Ιερά Αρχιεπισκοπή».

P1160689
Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Βοηθητικής Αδελφότητας «Αγία Αγάθη» κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η Αδελφότητα αριθμεί 120 μέλη, τα οποία πληρώνουν £10 συνδρομή ετησίως. Η Επιτροπή της Αδελφότητάς μας, ακολουθώντας το ιερό παράδειγμα της Αγίας Αγάθης, είναι ιδιαίτερα δραστήρια, έχοντας καθιερώσει πολλά και ποικίλα έργα, προς όφελος της Εκκλησίας και της Κοινότητάς μας, αλλά επίσης και προς βοήθεια και ανακούφιση πολλών συνανθρώπων μας. Όλα τα μέλη μας δε, εργάζονται με χριστιανική αγωνιστικότητα για το αγαθό, για το καλό και την πρόοδο σε όλους τους επί μέρους τομείς του Κοινοτικού πεδίου.
Επιτρέψτε μου να αναφέρω ονομαστικά τα έργα στα οποία πρωτοστάτησε και κατά τη φετινή χρονιά η Αδελφότητά μας:
– Χριστουγεννιάτικο παζάρι, το οποίο μας απέφερε κέρδος £960.

– Κοπή Βασιλόπιτας, την Πρωτοχρονιά. Από την εκδήλωση αυτή συλλέξαμε το ποσό των £180.

– Γεύμα Καθαράς Δευτέρας, με καθαρό κέρδος £700.

– Προσφορά αυτοκόλλητων σταυρών κατά την Μεγάλη Παρασκευή, οπότε και συλλέξαμε το ποσό των £560.

– Οργάνωση ημερήσιας εκδρομής και προσκυνήματος στο Winchester και στο Southampton, στις 29 Μαΐου.

– Ανήμερα της Εορτής του Αγίου Παντελεήμονος προσφέραμε γλυκά σε όλο το εκκλησίασμα.

– Eτοιμασία και πώληση γλυκών προς το εκκλησίασμα, στις 17 Σεπτεμβρίου, που απέφερε το ποσό των £600.

– Αναλάβαμε και φέτος την εκτύπωση των νέων ημερολογίων τοίχου και γραφείου, τα οποία πωλούνται στην εκκλησία μας, προς όφελος του Κοινοτικού Ταμείου.

– Προσφέραμε £100 για την έκδοση του ετήσιου Κοινοτικού περιοδικού «Σπουδάγματα».

– Kατά την αγιογράφηση του Ιερού Ναού της Κοινότητάς μας, φροντίσαμε να φιλοξενούμε κάθε ημέρα τους Αγιογράφους που εργάστηκαν στον Ιερό Ναό μας.

– Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή προσφέραμε και φέτος, για ενίσχυση των ιερών έργων της, το ποσό των £500. Για τις Κατασκηνώσεις των παιδιών και των νέων της Αρχιεπισκοπής μας προσφέραμε οικονομική ενίσχυση £200.

– Σε εμπερίστατους συμπατριώτες μας, στον Ραδιομαραθώνιο και στο St. Luke’s Hospice προσφέραμε το γενικό ποσό των £350.

– Με πολλά χαρά ενισχύσαμε και την ποδοσφαιρική ομάδα της Κοινότητάς μας με το ποσό των £250.

– Κατά την τρέχουσα χρονιά διοργανώσαμε 5 Πνευματικές Συνάξεις και από αυτές συλλέξαμε £515.
Τα τακτικά μέλη και οι φίλοι μας γνωρίζουν φυσικά για την επιμέλεια της εβδομαδιαίας Ενοριακής Λέσχης, για τις απλόχερες φιλοξενίες που τακτικά αναλαμβάνουμε στην Κοινότητά μας και τόσα άλλα».
Ο Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, ομίλησε κατόπιν, με την ιδιότητά του ως Διευθυντής του Ελληνικού Κολεγίου, και αναφέρθηκε στη λειτουργία του εν λόγω εκπαιδευτηρίου:
«Το Ελληνικό Κολέγιό μας αριθμεί 110 μαθητές, 11 εκπαιδευτικούς και 10 ώρες λειτουργίας την εβδομάδα. Το αναλυτικό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει φέτος μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας, Θρησκευτικών, Πατριδογνωσίας (Ιστορίας, Γεωγραφίας, Μουσικής και Χορού). Οι Εκπαιδευτικοί μας, προερχόμενοι από την Ελληνική Εκπαιδευτική Αποστολή, από την Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή και από Ωρομίσθιους, είναι πλήρως αφοσιωμένοι στο ιερό και εθνικοθρησκευτικής αξίας και σημασίας έργο τους.
Αξίζει η υπογραμμισθεί η τεράστια βοήθεια και στήριξη που παρέχεται στο Ελληνικό Κολέγιό μας από την Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή, σε εκπαιδευτικούς, σε υλικοτεχνική υποδομή και σε εποπτικό υλικό. Η ΚΕΑ ανέλαβε επιπρόσθετες ευθύνες αυτή την εποχή που η Ελλάδα περνά μεγάλη οικονομική κρίση.
Στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς θα δώσουν εξετάσεις 6 παιδιά G.C.S.E. και 2 παιδιά AS Level.
Τα απαραίτητα δίδακτρα είναι £220 το πρώτο παιδί για ένα χρόνο. Επιχορηγούνται οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και της πρώτης Τάξης A’ Level, ενώ τα Μαθήματα Παραδοσιακών Χορών προσφέρονται και φέτος τελείως Δωρεάν.
Η Επιτροπή Γονέων αποτελείται από πολύ συνεργάσιμα μέλη, που παρακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον το έργο που επιτελείται στο Κολέγιο και συνδράμουν ποικιλοτρόπως όπου χρειάζεται. Το ερχόμενο Σάββατο (2/12/17) θα έχουμε Γενική Συνέλευση των Γονέων του Κολεγίου.
Το μέλλον του Κολεγίου μας είναι εξασφαλισμένο, βασικά γιατί υποστηρίζεται από τις οικογένειες και από την τοπική Κοινότητα. Τέλος, ας υπογραμμισθεί με έμφαση ότι δεν θα πρέπει να μένουν παιδιά εκτός του Ελληνικού Παροικιακού Σχολείου, και σ’ αυτό έχουμε ευθύνη και αρμοδιότητα όλοι».
Στη συνέχεια ομίλησε ο κ. Ιάκωβος Νεοφύτου, εκ μέρους της Διοίκησης της ποδοσφαιρικής ομάδας «Άγ. Παντελεήμων»:
«Η ομάδα μας ιδρύθηκε το 2015. Ολοκληρώσαμε δυο χρόνια στο σύνδεσμο της KOPA, της Κυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Αγγλίας, κερδίζοντας το πρωταθλήμα της Β΄ Κατηγορίας και το κύπελλο στον πρώτο μας χρόνο.
Φέτος έχουμε ξεκινήσει στο Αγγλικό σύστημα ποδοσφαίρου στο Middlesex County League. Αυτό μας επιτρέπει να δηλώσουμε με μοναδικό τρόπο την Ορθόδοξη πίστη μας και την Ελληνική μας κληρονομιά ακόμη πιο δυνατά. Και αντί να παίζουμε την Κυριακή παίζουμε το Σάββατο. Μέχρι στιγμής, μετά από 6 αγώνες δεν έχουμε χάσει παιχνίδι στο πρωτάθλημα. Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, 18 παιχνίδια μέχρι το τέλος.
Η σύνδεσή μας με την Κοινότητα είναι ισχυρή, και έχουμε στενούς δεσμούς με τη νεολαία, με παιδιά και γονείς, που έρχονται να μας υποστηρίξουν και να βοηθήσουν με τις εργασίες του σταδίου. Το γήπεδο μας βρίσκεται στο Greenford.
Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους, που ίσως δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το ποδόσφαιρο, ότι τα μέλη της ομάδας μας είναι περήφανοι πρεσβευτές της πίστης μας, και της Εκκλησίας μας, και οι παίκτες μας τιμούν το όνομα του Αγίου Παντελεήμονα. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το κάτι καλό και παραδοσιακό, μέσα στην Κοινότητα.
Η Επιτροπή της ομάδας μας είναι υποστηρικτική, και η δουλειά μας είναι ο προσεκτικός σχεδιασμός. Καλοδεχούμενη θα είναι και περισσότερη βοήθεια από όποιους μπορούν να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε στο αθλητικό μας ταξίδι. Υπάρχουν ήδη πολλοί χορηγοί, αλλά δεν μπορώ να τους ευχαριστήσω ολους προσωπικά εδώ. Πάντως εκτιμούμε ιδιαίτερα τη γενναιοδωρία τους.
Εχουμε δημιουργήσει Διοίκηση και καταστατικό. Δημοσιεύουμε πρακτικά συνεδριάσεων και ετήσιους λογαριασμούς. Έχουμε πάνω από 30 μέλη, που μας υποστηρίζουν οικονομικά και σχεδιάζουμε Δείπνο και Χορό το Φεβρουάριο για την ομάδα.
Είμαστε ταυτόχρονα τοπικοί ΚΑΙ παγκόσμιοι. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουμε πάνω από 2000 υποστηρικτές και φιλικούς οπαδούς, σε 53 χώρες. Έχουμε εξαιρετική κάλυψη στο διαδίκτυο, στην ελληνική τηλεόραση, στο ραδιόφωνο,  στις αθλητικές σελίδες των εφημερίδων. Ειδικά εδώ, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αμερική και στην Αυστραλία. Μετά από κάθε παιχνίδι ζητούν αναφορά αγώνα και φωτογραφίες.
Ευχαριστώ την Επιτροπή της ομάδας μας, και ειδικά τους παίκτες, και τον προπονητή μας τον Γιώργο Φρατζέσκου. Θα είναι χαρά μας να σας φιλοξενήσουμε στα παιχνίδια μας».
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε γενική συζήτηση, στην οποία έλαβαν μέρος πολλά μέλη και ακούσθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες, σκέψεις, παρατηρήσεις και προτάσεις.
Η Κοινοτική Επιτροπή προσέφερε καφέ, τσάϊ και εύγευστα κεράσματα σε όλους τους παρευρεθέντες.

P1160692

TOP NEWS