Η ΔΗΜ.ΑΡ κήρυξε «πόλεμο» στην Εκκλησία

  • Dogma

Την έντονη δυσφορία υψηλόβαθμων στελεχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχει αρχίσει να προκαλεί η συνεχής ρητορική του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς κατά της Εκκλησίας. Μετά την πρόταση του κόμματος να κοπεί η μισθοδοσία των Κληρικών στη μέση και να καλύπτει το 50% το κράτος και το υπόλοιπο 50% η Εκκλησία από δικούς της πόρους, δυο ερωτήσεις βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ δείχνουν πως αν μη τι άλλο η ηγεσία του συγκεκριμένου κόμματος έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε «επίθεση» κατά μέτωπο.

 

Αν και οι θέσεις τόσο του κ. Φώτη Κουβέλη όσο και των περισσότερων στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι γνωστές στην Εκκλησία, εντούτοις η συντήρηση θεμάτων σχετικά με τα οικονομικά της Εκκλησίας, η επαναφορά παλαιών υποθέσεων οικονομικής φύσεως σαν αυτή της «Αλληλεγγύης» σε μια περίοδο αυστηρής λιτότητας θεωρούνται από πολλούς κληρικούς ως χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη».

 

«Τη στιγμή που ο λαός πεινάει και βλέπει τα μέτρα να έρχονται το ένα μετά το άλλο, η ΔΗΜ.ΑΡ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, να μας κάνει να ξεχάσουμε πως συγκυβερνά και πως συνυπογράφει τα μέτρα, εμφανίζοντας την Εκκλησία ως τον πλούσιο που ζει εις βάρος του λαού» είπε στο RNN  υψηλόβαθμος εκκλησιαστικός παράγοντας σημειώνοντας πως «αυτό είναι λαϊκισμός».

 

Το πρώτο «καμπανάκι» χτύπησε τον Αύγουστο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στον ΒΗΜΑ FM είχε πει: 

 

«Νομίζω ότι πρέπει να δούμε και τα θέματα που σχετίζονται και με την εκκλησιαστική περιουσία και με τα μισθολογικά των κληρικών. Σίγουρα και σε αυτή τη φάση, πολύ περισσότερο σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί και ο χώρος αυτός να είναι έξω από τις περικοπές. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα με το 13ο και το 14ο μισθό».

 

Ουσιαστικά η ΔΗΜ.ΑΡ εμφάνισε τότε τις περικοπές στη μισθοδοσία του Κλήρου σαν «ισοδύναμο» μέτρο αφενός ενώ επεχείρησε, κατά την άποψη αρκετών Ιεραρχών, να φέρει την Εκκλησία απέναντι από την κοινωνία με το σκεπτικό πως αν η Εκκλησία έδινε τότε κάποιοι θα έσωζαν τις συντάξεις τους.

 

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου πως δεν τίθεται θέμα, η υπόθεση δεν έκλεισε. 

 

Χθες ο Βουλευτής Επικρατείας κ. Σ. Λυκούδης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ερωτώντας τον υπουργό Εξωτερικών σχετικά με το θέμα της «Αλληλεγγύης». Ο Βουλευτής ζητά να μάθει σε τι σημείο βρίσκεται η υπόθεση των 6,7 εκατομμυρίων ευρώ που όφειλε να επιστρέψει η Εκκλησία στο Δημόσιο. 

 

Το κείμενο της ερώτησης ήταν σχετικά ήπιο. Το Δελτίο Τύπου όμως ήταν «φωτιά» αφού κάνει λόγο για  «σκανδαλώδη διασπάθιση δημοσίου χρήματος» και «ιδιοτελή διαχείριση κονδυλίων του ΥπΕξ».

 

Σήμερα οι Βουλευτές Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός και Μαρία Γιαννακάκη κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για να μάθουν αν  «Διενεργούνται φορολογικοί έλεγχοι και έλεγχοι πόθεν έσχες σε Ιερές Μονές, Ιεράρχες και εκκλησιαστικά ιδρύματα; Σε ποιες Ιερές Μονές και Μητροπόλεις διενεργήθηκαν και διενεργούνται έλεγχοι; Πόσες εκθέσεις ελέγχου έχουν καταρτιστεί; Πόσα πρόστιμα και προσαυξήσεις έχουν επιβληθεί και πόσα έχουν εισπραχθεί;».

 

Ταυτόχρονα ρωτούν τον Υπουργό αν προτίθεται να επεκτείνει τους ελέγχους σε άλλα εκκλησιαστικά ιδρύματα και πρόσωπα.

 

Βέβαια και στις δυο περιπτώσεις η Εκκλησία έδωσε «δικαιώματα»

 

Στην μεν περίπτωση της «Αλληλεγγύης» ο θόρυβος είχε ξεκινήσει από το εσωτερικό της Εκκλησίας ως αντιπολιτευτικό «όπλο» κατά του τότε Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στην δε περίπτωση των «ποθεν έσχες» υπάρχει απόφαση της Ιεραρχίας από το 2005 σύμφωνα με την οποία θα γινόταν μια σειρά από ενέργειες για την διαφάνεια στα οικονομικά με ελέγχους, δημοσιεύσεις ισολογισμών και άλλα, τα οποία δεν έγιναν ποτέ.

 

Όσο για τη μισθοδοσία; Ελάχιστοι είναι πλέον οι Έλληνες που γνωρίζουν τι έχει δώσει η Εκκλησία στο Κράτος και σε τι συμφωνίες εδράζεται η μισθοδοσία των κληρικών με αποτέλεσμα, σήμερα να είναι «εύκολος στόχος».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOP NEWS