Η ομογένεια αποχαιρέτησε τον νέο μητροπολίτη Σουηδίας

  • Dogma

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού και γενικότερα η Ομογένεια της Βοστώνης αποχαιρέτησε την Κυριακή τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας Κλεόπα (Στρογγύλη). Ο Μητροπολίτης Κλεόπας υπηρέτησε στον Καθεδρικό Βοστώνης επί πέντε έτη. 

Καλμούκος Θεόδωρος

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού και γενικότερα η Ομογένεια της Βοστώνης αποχαιρέτησε την Κυριακή τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας Κλεόπα (Στρογγύλη). Ο Μητροπολίτης Κλεόπας υπηρέτησε στον Καθεδρικό Βοστώνης επί πέντε έτη.

Το πρωί της Κυριακής προέστη της Θείας Λειτουργίας στην οποία συμμετείχαν οκτώ ιερείς και δύο διάκονοι, ενώ ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος ήταν συμπροσευχόμενος μέσα στο Ιερό Βήμα. Επίσης, συμμετείχαν εκατοντάδες ομογενών τόσο στη Λειτουργία όσο και στο επίσημο γεύμα που ακολούθησε στο κοινοτικό κέντρο στο Μπρούκλαϊν. Παρευρέθησαν επίσης η γενική πρόξενος Ιφιγένεια Καναρά, ο πρόεδρος και ο Α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Βασίλης Καυκάς και Μιλτιάδης Αθανασόπουλος, πρόεδροι και μέλη σωματείων, καθώς επίσης και αντιπροσωπείες ενοριτών από την κοινότητα της Μεταμόρφωσης της Κορόνας Νέας Υόρκης και της Αγίας Τριάδος του Λόουελ όπου υπηρέτησε ως ιερατικός προϊστάμενος.

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος στο τέλος της Λειτουργίας συνεχάρη τον νέο Μητροπολίτη Σουηδίας Κλεόπα και αναφέρθηκε στην ιερατεία του στον Καθεδρικό Ναό. Του έκανε αρκετά δώρα όπως αρχιερατική στολή, αρχιερατική μίτρα, δύο ζεύγη εγκολπίων και σταυρών, πατερίτσα και ράβδο, αρχιερατικό λειτουργικό και σταυρό ευλογίας, ενώ έκανε αναφορά και στον θείο του, τον αείμνηστο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κλεόπα.

Ο Καθεδρικός Ναός του έκανε δώρο μία αρχιερατική μίτρα. Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα τελετών του Καθεδρικού και στη συνέχεια το επίσημο γεύμα στην κοινοτική αίθουσα στο Μπρούκλαϊν στο οποίο παρακάθισαν πάνω από τριακόσια άτομα.

Μίλησαν ο Μητροπολίτης Μεθόδιος, η γενική πρόξενος Ιφιγένεια Καναρά, η πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου του Καθεδρικού Ναού Δρ. Μαρίκα Αρβανίτη, ο καθηγητής Χρίστος Τριπουλάς εκ μέρους της κοινότητας Μεταμορφώσεως Κορόνας και ο Ηλίας Δημητρουλάκος, πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της κοινότητας Αγίας Τριάδος του Λόουελ.

Η Δρ. Αρβανίτη αναφέρθηκε στα έργα αναγέννησης και ανακαίνισης στα οποία πρωτοστάτησε για να γίνουν ο Μητροπολίτης Κλεόπας και επισήμανε το κενό που αφήνει η αποχώρησή του από την πηδαλιουχία του Καθεδρικού.

Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα, είπε ότι «τίποτα στη ζωή αυτή δεν γίνεται έξω από το πάνσοφο σχέδιο του Θεού. Τη στιγμή που νιώθουμε ότι είμαστε στο ζενίθ της διακονίας μας, κάτι διαφορετικό, πλην όμως υψηλότερο, άξαφνα συμβαίνει. Γι’ αυτό και πρέπει να έχουμε πίστη και εμπιστοσύνη στην Πρόνοια του Θεού, η οποία κυβερνά τα πάντα. Υπό το φως, λοιπόν, της πίστεως στον Θεό βλέπω και το γεγονός του αποχωρισμού μου από τον Καθεδρικό Ναό της Βοστώνης.

Βλέποντάς σας, όλους εδώ συναθροισμένους, για να προσευχηθείτε μαζί μου, συνέχομαι από έντονα αισθήματα χαρμολύπης. Χαράς, διότι αξιώθηκα της υψίστης τιμής να καταστώ Μητροπολίτης του Πάνσεπτου Οικουμενικού Θρόνου, αλλά και λύπης, διότι αφήνω πίσω μου ένα τόσο όμορφο και τόσο αξιόλογο ποίμνιο, σαν αυτό του Καθεδρικού Ναού της Βοστώνης».

Σε άλλο σημείο, είπε ότι «όταν πριν από πέντε χρόνια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος με αξίωνε, προσφέροντάς μου την τιμητική θέση του ιερατικώς προϊσταμένου του Καθεδρικού Ναού της Ιεράς Μητροπόλεως Βοστώνης, ήλθα εδώ με μεγάλο ενθουσιασμό και απερίγραπτη χαρά για να σας διακονήσω. Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε ακούραστα όλοι μαζί, και πετύχαμε πολλά αξιοσημείωτα πράγματα.

Ωστόσο, όλα τα κατορθώματα οφείλονται αποκλειστικά σε εσάς. Εγώ από μόνος μου δεν θα μπορούσα να πετύχω τίποτα. Εσείς ήσασταν οι πρωτεργάτες, ενώ εγώ ήμουν ο απλός συνοδοιπόρος σας στην προς Εμμαούς πορεία μας.

‘Προσέχετε ουν εαυτοίς και παντί τω ποιμνίω’ (Πράξεις 20.28), συνιστά στη σημερινή αποστολική περικοπή ο Απόστολος των Εθνών στους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας.

Αγαπητοί μου αδελφοί, θέλω να γνωρίζετε ότι προσπάθησα, με τις ελάχιστες δυνάμεις μου, και πάντα με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου, να σας διακονήσω όσο καλύτερα μπορούσα. Παρακαλούσα καθημερινά τον Θεό να με ενισχύει, με τη Χάρη Του, προκειμένου να κάνω το καλύτερο δυνατόν για εσάς. Εάν, ωστόσο, στην εκτέλεση των ιερατικών μου καθηκόντων παρεπίκρανα κανέναν, ζητώ συγχώρεση.

Ευχηθείτε, αγαπητοί μου αδελφοί, με την ίδια αυταπάρνηση και αφοσίωση που υπηρέτησα εσάς, να εργασθώ και για το νέο μου ποίμνιο στη Σουηδία και σε όλη τη Σκανδιναβία, που μου ανέθεσε η Αγιωτάτη του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία. Ο άρρηκτος και ουσιαστικός δεσμός που δημιουργήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ μας, μου επιτρέπει να εκφωνήσω μαζί με τον Απόστολο Παύλο ότι όλοι εσείς, αγαπητοί μου αδελφοί, ‘χαρά και στέφανός μου’ εστί εν Κυρίω (Φιλιππησίους 4,1).

Επιπροσθέτως, καρδιακές ευχαριστίες εκφράζω σε όλα τα μέλη και τους φίλους του Καθεδρικού Ναού, αρχίζοντας προσηκόντως από την πρόεδρο Δρ. Μαρίκα Αρβανίτη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, την Πρόεδρο Δρ. Καλλιόπη Γαλίτη και τις κυρίες της Φιλοπτώχου, τη χορωδία μας, τους Ιεροψάλτες, τους Ιερόπαιδας, το Κατηχητικό και το Ελληνικό Σχολείο, τη Νεολαία μας».

*Ο κ. Θεόδωρος Καλμούκος είναι εκκλησιαστικός συντάκτης στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ»

TOP NEWS