Το Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας στο Βέλγιο συμπλήρωσε 25 χρόνια

  • Dogma
βέγλιο

Εορτάστηκε με πανηγυρικό τρόπο η 25η επέτειος από της ιδρύσεως του Ορθοδόξου Θεολογικού Ινστιτούτου του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στην πόλη Γάνδη στο Βέλγιο.

Το σημαντικό αυτό γεγονός για το Βέλγιο, γιορτάσθηκε με Θεία Λειτουργία στον Ιερόν Ναόν του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου Γάνδης, της οποίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας με συλλειτουργούς ιερείς και διακόνους, οι οποίοι υπηρετούν αφιλοκερδώς για την καλή λειτουργία του Ινστιτούτου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε στις σημαντικές ιστορικές στιγμές της Αναγνωρίσεως και της εγκαθιδρύσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Βέλγιο. Το έτος 1989 εισήχθη το ορθόδοξο θρησκευτικό μάθημα κατ´αρχάς στα σχολεία στην Φλαμανδόφωνη περιοχή. Τότε, λόγω της ανάγκης, ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Dominique Verbeke επρότεινεστον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Παντελεήμονα την ίδρυση Επιμορφωτικού Θεολογικού Ινστιτούτου για τους υποψηφίους καθηγητές του ορθοδόξου θρησκευτικού μαθήματος, το οποίο και ιδρύθηκε αρχικά με την επωνυμία Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και αργότερα, όταν το Ινστιτούτο πήρε την τελική του μορφή, επωνομάσθηκε Άγιος Απόστολος των εθνών Παύλος.

βέλγιο

«Όλα αυτά τα χρόνια ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Dominique Verbeke εργάσθηκε εθελοντικά, αφιλοκερδώς και αθόρυβα, με πραγματική αφοσίωση και με απόλυτη αρμονία με τους συνεργάτες του, χωρίς να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα, και επέτυχαν να επιμορφώσουν διακάδες ανθρώπων από το Βέλγιο και την Ολλανδία. Η σημερινή επέτειος είναι μία ευκαιρία να ευχαριστήσω δημόσια τον Πρωτοπρεσβύτερο κ. Dominique Verbeke, καθώς και τους άλλους καθηγητές και τα διοικητικά στελέχη του Ινστιτούτου»! ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και ένα κέρασμα της Ενορίας, ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Dominique Verbeke παρουσίασε την εργασία που επιτελέσθηκε όλα αυτά τα χρόνια και εν συνεχεία εξεφώνησε τον πανηγυρικόν της Επετείου ο Καθηγητής κ. Χρήστος Γιανναράς, παλαιός φίλος του Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Dominique Verbeke και της Ενορίας του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου Γάνδης με τίτλο : «῾Η συμβολή του ορθοδόξου μηνύματος στην Δυτική Κοινωνία». Παρέστησαν στην Επετειακή αυτή ημερίδα όλοι οι πρώην μαθητές και καθηγητές του ορθοδόξου θρησκευτικού μαθήματος στην Φλάνδρα.

βέγλιο

Στο τέλος της Επετειακής ημερίδας ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κωνσταντίνος Κενανίδης, Διευθυντής του Γαλλοφώνου τμήματος του Ινστιτούτου Άγιος Απόστολος Παύλος, συνεχάρη τον Πρωτοπρεσβύτερος κ. Dominique Verbeke και τους καθηγητάς του Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας στην Γάνδη.

Υπενθυμίζουμε ότι την Ιανουάριο του 1991 άρχισε να λειτουργή το Ινστιτούτο. Αρχικά στην Γάνδη και Βρυξέλλες και μετά από λίγα χρόνια και πάλι στην Γάνδη. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας επίζει ότι θα βρεθή δυνατότητα στεγάσεως των δύο τμημάτων του Ινστιτούτου (Φλαμανδόφωνο και Γαλλόφωνο) σε κοινό κτήριο στις Βρυξέλλες.

TOP NEWS